Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα, Πολιτικός συντάκτης
Η γεωγραφία αποτελεί βασικό πυλώνα της γεωπολιτικής. Όποιος θέλει να κατανοεί τις κινήσεις που λαμβάνουν χώρα σε παγκόσμιο επίπεδο, θα πρέπει πάντοτε να ελέγχει τον παγκόσμιο χάρτη.
Για να έχουμε λοιπόν μια εικόνα της κατάστασης όπως διαμορφώθηκε ανάμεσα στην Ρωσία και την Ουκρανία καλό είναι να παρατηρήσουμε τους χάρτες. Το παιχνίδι εκτιμώ πως αφορά την ισορροπία δυνάμεων και ενδεχομένως να μην έτυχε απλά την δεδομένη στιγμή αλλά να πέτυχε.
Η ένταση έλαβε χώρα στα στενά του Κέρτς ή Πορθμό του Κερτς, ”Κιμμέριος Βόσπορος” των αρχαίων για τους γνώστες. Ο Πορθμός του Κερτς είναι το σημείο που ενώνει τον Εύξεινο Πόντο (Μαύρη Θάλασσα) με την Θάλασσα του Αζόφ. Το πλάτος (εύρος) του πορθμού εκτείνεται από 4.5 σε 15 χλμ ή 8 μίλια, μήκος 27 μίλια και έχει βάθος μέχρι και 18 μέτρα.
Η Θάλασσα του Αζόφ είναι το βόρειο τμήμα της Μαύρης Θάλασσας που ενώνεται μέσω του πορθμού του Κερτς. Συνορεύει από βόρεια με την Ουκρανία, ανατολικά με τη Ρωσία και δυτικά με την Κριμαία.Πρόκειται για μεγάλη κόλπωση, 35.000 τ. χλμ. του Εύξεινου Πόντου ανάμεσα στην Κριμαία και στον Καύκασο. Είναι αβαθής θάλασσα(3-14 μ.), μοιάζει με κλειστή λίμνη και δέχεται τα νερά 20 ποταμιών. Τα νερά της δεν είναι πολύ αλμυρά και τα ψάρια της νοστιμότατα. Φημισμένο είναι το χαβιάρι που βγαίνει από τους οξύρρυγχους.
Για τους γνώστες η Θάλασσα του Αζόφ (ή Αζοφική) είναι η «Μαιώτιδα λίμνη» των αρχαίων Ελλήνων, η «Τερεμίνθα» των Σκυθών, η «Palus Maeotis» των Λατίνων, η «Μπαχρ Αζάκ» των Τούρκων, η «Ντελήκ Νταντζίκ» των Τατάρων, η «Σουράζησε Μόρε» των Ρώσων.
Η επιστροφή της γεωστρατηγικής σημασίας του Εύξεινου Πόντου ξανά στο προσκήνιο μετά την Ουκρανική κρίση του 2014. Ας μην ξεχνάμε ότι ο τελικός στόχος της Ρωσίας από την εποχή της Μεγάλης Αικατερίνης ήταν πάντα η Μεσόγειος. Ας μην λησμονούμε ότι την ίδια στιγμή η Τουρκία ονειρεύεται την αναβίωση του Οθωμανικού παρελθόντος (αλήθεια θυμάστε τη Συνθήκη Κιουτσούκ-Καϊναρτζή η οποία έδινε τη δυνατότητα άμεσης πρόσβασης της Ρωσίας στον Εύξεινο Πόντο το 1774;). Και ας μην παρεβλέπουμε ότι το συγκεκριμένο τμήμα αποτελεί σημαντικό κομμάτι για τον έλεγχο της Ευρασίας. Αν και εκτιμώ ότι δεν χτυπούν ακόμη τα τύμπανα πολέμου (απλά κάνουν δοκιμές), τα πιόνια τοποθετούνται στην σκακιέρα για μελλοντικές κινήσεις.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια