Πραγματική δυσφήμιση για την Ελλάδα σε παγκόσμιο επίπεδο αποτελεί η είδηση ότι η Διεθνής Ομοσπονδία Ερυθρών Σταυρών αποβάλλει το Ελληνικό της παράρτημα καθώς δεν τηρεί τις συμβατικές του υποχρεώσεις σε επίπεδο διοίκησης και διαχείρισης παρά τις σαφείς προειδοποιήσεις που είχε δεχθεί.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
Είναι δε διπλή η ντροπή για τη χώρα μας καθώς η αποβολή αυτή είναι η δεύτερη και ακολουθεί την σχετική απόφαση της Unicef. Πρόκειται πραγματικά για εξελίξεις που δεν τιμούν κανέναν και δημιουργούν αρνητική εικόνα για τους Έλληνες σε δύο παγκόσμιους οργανισμούς που έχουν ως πρωταρχικό τους σκοπό την παροχή βοήθειας και την αλληλεγγύη.
Ειδικότερα: Την οριστική αποβολή του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ) από τους κόλπους της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρών Σταυρών/Ερυθράς Ημισελήνου ανακοίνωσαν την Τετάρτη 3 Οκτωβρίου στελέχη του κλιμακίου της Διεθνούς Ομοσπονδίας στον πρόεδρο του ΕΕΣ, Νικόλαο Οικονομόπουλο, και τα μέλη του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου (ΚΔΣ) του ΕΕΣ, κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης συνάντησης των δύο μερών, στην Αθήνα.
Αιτία, για την οριστική αποβολή του ΕΕΣ από τη Διεθνή Ομοσπονδία, είναι το γεγονός ότι η διοίκηση της οργάνωσης έχει παραβιάσει όλες τις εθνικές και διεθνείς συμφωνίες, με αποτέλεσμα να μην είναι έτοιμο το νέο καταστατικό του ΕΕΣ, να μην έχει ενταχθεί ικανός αριθμός νέων μελών στην οργάνωση και να μην είναι σε θέση ο ΕΕΣ να πραγματοποιήσει μέσα στον τρέχοντα Οκτώβριο νέα Γενική Συνέλευση.
Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του ΕΕΣ κατά την οποία δεν θα έχει πλέον δικαίωμα ψήφου στα όργανα της Διεθνούς Ομοσπονδίας και θα ανασταλούν όλα τα εν εξελίξει προγράμματα της οργάνωσης στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να προκαλείται ανησυχία στους 450 εργαζόμενους του Σωματείου.
Να σημειωθεί ότι, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει εδώ και καιρό ζητήσει από τον πρόεδρο του ΕΕΣ να αποσταλούν στο υπουργείο τα πρακτικά των συνεδριάσεων του ΚΔΣ, στις οποίες ή στην οποία εγκρίθηκε το νέο καταστατικό του ΕΕΣ, εν τούτοις δεν απεστάλησαν ποτέ τα εν λόγω πρακτικά από τη διοίκηση του ΕΕΣ.
Η ελληνική οργάνωση είχε ενημερωθεί τον περασμένο Απρίλιο από τον Πρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, Φραντσέσκο Ρόκα, πως θα τεθεί εκτός, αν δεν υλοποιήσει τρεις υποχρεώσεις: να προκηρύξει εκλογές στις 3 Ιουνίου 2018, να αλλάξει το Καταστατικό ώστε να μπουν ελεύθερα νέοι εθελοντές με δικαιώματα «εκλέγειν και εκλέγεσθαι» και να ξαναγίνουν πάλι εκλογές με το νέο Καταστατικό μέχρι τον Οκτώβριο.
Το μόνο που έκανε ήταν οι εκλογές, από τις οποίες αναδείχθηκε πρόεδρος του ελληνικού Ερυθρού Σταυρού ο μαιευτήρας-γυναικολόγος Νίκος Οικονομόπουλος, διευθυντής ΕΣΥ στο νοσοκομείο Ρίου.
Το μεταβατικό ΔΣ είχε μόνο την εντολή να προετοιμάσει και να υιοθετήσει το νέο καταστατικό το αργότερο μέχρι το Σεπτέμβριο αλλά και να προκηρύξει και να διοργανώσει τις εκλογές τον Οκτώβριο.
Η ελληνική πλευρά διαμήνυσε στους συνομιλητές της από τη Διεθνή Ομοσπονδία Ερυθρών Σταυρών πως υπάρχει έτοιμο καταστατικό, το οποίο περιμένει την έγκριση του υπουργείου Υγείας, ώστε να γίνει στη συνέχεια γενική συνέλευση, εξηγώντας πως ήταν αδύνατο να προλάβουν τη διεξαγωγή εκλογών.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια