Οι «καυτές» αναφορές που φέρεται να έκανε σε επενδυτικό συνέδριο υψηλόβαθμο στέλεχος της Lansdowne, και συγκεκριμένα ο George Gregan, φαίνεται να ήταν αυτές που πυροδότησαν το sell-off στις τραπεζικές μετοχές.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τη βρετανική πρωτεύουσα, το στέλεχος του fund που διατηρεί θέσεις short καιρό τώρα σε ελληνικές μετοχές υποστήριξε ότι οι ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζουν οξύτατα προβλήματα και σύντομα η κατάστασή τους θα φτάσει στο απροχώρητο.
Κατά μία εκδοχή, το στέλεχος του fund υποστήριξε ότι οι ελληνικές τράπεζες θα «σκάσουν».
Για όλες αυτές τις αναφορές, έγιναν κοινωνοί οι διαχειριστές μεγάλων χαρτοφυλακίων που εδρεύουν στη βρετανική πρωτεύουσα, με συνέπεια να ακολουθήσει μπαράζ πωλήσεων από το άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης.
Μπροστά σε αυτές τις θυελλώδεις πιέσεις από τα ξένα funds, επικράτησε πανικός και στις τάξεις των ιδιωτών Ελλήνων επενδυτών αλλά και των θεσμικών, επιτείνοντας την ήδη αρνητική ατμόσφαιρα.
Η μεγάλη βουτιά στα τραπεζικά χαρτιά βρήκε ορισμένους αγοραστές στα χαμηλά, με συνέπεια να απαλυνθούν οι αρχικά πολύ μεγάλες πιέσεις.
Παράγοντες της αγοράς εκφράζουν έντονους προβληματισμούς, καθώς, όπως λένε, όλο αυτό το σκηνικό της βαριάς πτώσης στις τράπεζες έρχεται αμέσως μετά την απελευθέρωση των capital controls.
Ο σκεπτικισμός των παραγόντων αγοράς ανάγεται στο ενδεχόμενο ο φόβος των μετόχων να μετουσιωθεί σύντομα και σε φόβο των καταθετών. Με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την ευστάθεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας, το οποίο, σε κάθε περίπτωση, παραμένει ανθεκτικό.
Χαρακτηριστικό της σημερινής πτώσης είναι και ο πολύ μεγάλος τζίρος των συναλλαγών στις τράπεζες, ο οποίος στο πρώτο δίωρο των συναλλαγών ξεπερνούσε τα 24 εκατ. ευρώ, όταν στη διάρκεια ολόκληρης της χθεσινής μέρας ο τζίρος των συναλλαγών στις τράπεζες δεν ξεπερνούσε τα 13 εκατ. ευρώ.
Στις 12:30 το μεσημέρι, η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς υποχωρούσε κατά 23,2% όταν λίγη ώρα νωρίτερα είχε βρεθεί στο limit down με απώλειες 30%.
Η μετοχή της Alpha Bank παρουσιάζει απώλειες 4,1%, όταν νωρίτερα είχε φτάσει να χάνει μέχρι και 8,9%.
Η Εθνική Τράπεζα υποχωρεί κατά 5%, έχοντας μειώσει τις αρχικές της απώλειες που έφταναν στο 11,7%.
Για τη Eurobank, η πτώση τώρα είναι στο 11%, έχοντας φτάσει νωρίτερα να χάνει μέχρι και 19%.
Στο πρώτο δίωρο των συναλλαγών, οι συνολικές απώλειες σε χρηματιστηριακή αξία που καταγράφουν οι τράπεζες ξεπερνούν τα 400 εκατ. ευρώ.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια