Επιτυχώς προσεδαφίστηκε την Τετάρτη στον αστεροειδή Ryugu το σκάφος MASCOT (Mobile Asteroid Surface Scout), το οποίο μετέφερε το ιαπωνικό διαστημόπλοιο Hayabusa2.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
Το MASCOT αφέθηκε σε ύψος 51 μέτρων και πραγματοποίησε ελεύθερη πτώση προκειμένου να προσεδαφιστεί στον προορισμό του, την επιφάνεια του αστεροειδούς.
Όπως ανακοινώθηκε από το Γερμανικό Αεροδιαστημικό Κέντρο (DLR- Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt), όλα πήγαν κατ' ευχήν και η ομάδα ελέγχου είναι σε επαφή με το σκάφος, η κάμερα του οποίου έχει τραβήξει και φωτογραφίες που αποθηκεύτηκαν στο ιαπωνικό διαστημόπλοιο.
Το MASCOT διαθέτει τέσσερα όργανα: Μια κάμερα DLR, ένα ραδιόμετρο, ένα υπέρυθρο φασματόμετρο από το Institut d'Astrophysique Spatiale κι ένα μαγνητόμετρο από το TU Braunschweig. Μόλις ολοκληρώσει τις προγραμματισμένες μετρήσεις, αναμένεται να μεταβεί σε άλλη τοποθεσία, δίνοντας για πρώτη φορά σε επιστήμονες τη δυνατότητα να λάβουν δεδομένα από διαφορετικές πληροφορίες ενός αστεροειδούς.
Το Hayabusa2 είναι ένα διαστημοπλοιο της ιαπωνικής διαστημικής υπηρεσίας JAXA, ενώ το γαλλογερμανικό όχημα προσεδάφισης MASCOT, το οποίο και μετέφερε, αναπτύχθηκε από το DLR, σε συνεργασία με τη γαλλική διαστημική υπηρεσία CNES (Centre National d' Etudes Spatiales).
Λίγο καιρό πριν, επιτυχή προσεδάφιση είχαν πραγματοποιήσει στην επιφάνεια του αστεροειδούς και τα δύο οχήματα MINERVA-II1, μετακινούνταν μέσω αλμάτων: Επρόκειτο για την πρώτη φορά που προσεδαφιζόταν σε επιφάνεια αστεροειδούς ένα κινητό εξερευνητικό ρομπότ (ρόβερ), αλλά και η πρώτη φορά που επιτυγχανόταν αυτόνομη κίνηση και λήψη εικόνων σε επιφάνεια αστεροειδούς.
Η αποστολή Hayabusa2 περιλαμβάνει τη λήψη και επιστροφή δειγμάτων από τον αστεροειδή στη Γη. Όσον αφορά στο επιστημονικό ενδιαφέρον του Ryugu, οι αστεροειδείς γενικότερα θεωρούνται «απομεινάρια» από τη δημιουργία του ηλιακού μας συστήματος, και ο συγκεκριμένος θεωρείται ιδιαίτερα αρχέγονος, οπότε και η μελέτη του αναμένεται να ρίξει φως στη δημιουργία και εξέλιξη του πλανήτη μας.
H επιστροφή του διαστημοπλοίου στη Γη, για να φέρει τα δείγματα που θα έχει συλλέξει, αναμένεται το 2020.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια