Σε ανθρώπους- σκελετούς, φαντάσματα, μάγισσες με σκούπες και ότι άλλο τρομακτικό βρουν θα ντυθούν σήμερα μικροί και μεγάλοι για να γιορτάσουν το Halloween.
Συγκεκριμένα, κάθε βράδυ της 31ης Οκτωβρίου, τα παιδιά στην Αμερική και όχι μόνο γυρίζουν από σπίτι σε σπίτι τραγουδώντας και ρωτώντας τους σπιτονοικοκύρηδες... “trick or treat”? , οι οποίοι με την σειρά τους τους προσφέρουν κέικ η ζαχαρωτά για την ανάπαυση των ψυχών.
Τι είναι το Trick or Treat;
Κάθε βράδυ της 31ης Οκτωβρίου, τα παιδιά στην Αμερική και όχι μόνο γυρίζουν από σπίτι σε σπίτι τραγουδώντας και ρωτώντας τους σπιτονοικοκύρηδες... “trick or treat”? Κάθε βράδυ της 31ης Οκτωβρίου, τα παιδιά στην Αμερική και όχι μόνο γυρίζουν από σπίτι σε σπίτι τραγουδώντας και ρωτώντας τους σπιτονοικοκύρηδες... “trick or treat”?
Το Trick or Treat είναι μία από τις κύριες παραδόσεις του Halloween.
Το Trick (φάρσα) είναι ουσιαστικά μία προειδοποίηση από τα παιδιά που επισκέπτονται διάφορα σπίτια σήμερα το βράδυ, λέγοντας τους ιδιοκτήτες τους πως θα τους κάνουν κάποια τρομακτική φάρσα, αν δεν τους προσφέρουν κάποιο γλύκισμα (treat).
Γι΄αυτό τον λόγο άλλωστε, οι κάτοικοι σε ΗΠΑ και Καναδά φροντίζουν να προμηθεύονται τα απαραίτητα γλυκίσματα, ώστε να τα προσφέρουν στα παιδιά που θα τους χτυπήσουν την πόρτα.
Οι χώρες που γιορτάζουν περισσότερο το Halloween είναι οι ΗΠΑ και ο Καναδά. Μάλιστα σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία των ΗΠΑ, 36,1 εκατομμύρια παιδιά συμμετείχαν στο Halloween την περασμένη χρονιά και επισκέφθηκαν 108 εκατομμύρια σπίτια.
Τι σημαίνει HalloweenΤο Trick (φάρσα) είναι ουσιαστικά μία προειδοποίηση από τα παιδιά που επισκέπτονται διάφορα σπίτια σήμερα το βράδυ, λέγοντας τους ιδιοκτήτες τους πως θα τους κάνουν κάποια τρομακτική φάρσα, αν δεν τους προσφέρουν κάποιο γλύκισμα (treat).Το Trick (φάρσα) είναι ουσιαστικά μία προειδοποίηση από τα παιδιά που επισκέπτονται διάφορα σπίτια σήμερα το βράδυ, λέγοντας τους ιδιοκτήτες τους πως θα τους κάνουν κάποια τρομακτική φάρσα, αν δεν τους προσφέρουν κάποιο γλύκισμα (treat).
Η λέξη Halloween είναι συνεπτυγμένη μορφή των λέξεων All-Hallow-even και σημαίνει το «Βράδυ πριν από την Ημέρα των Αγίων Πάντων», που γιορτάζεται την 1η Νοεμβρίου στις καθολικές χώρες.
Πίσω από αυτή την γιορτή, υπάρχει ο μύθος πως οι ψυχές των ανθρώπων που πέθαναν κατά τη διάρκεια του έτους ψάχνουν να μπουν σ' ένα σώμα για να κερδίσουν την αθανασία.
Ετσι, οι ζωντανοί φορούν τρομακτικές στολές, προσπαθώντας έτσι να φοβίσουν και να διώξουν τα πνεύματα.
Από την άλλη, πολλές πολιτιστικές παραδόσεις θεωρούν την ημέρα αυτή ως μία από τις ελάχιστες μέρες που μπορεί να επιτευχθεί επαφή με τον κόσμο των πνευμάτων, καθώς και ότι είναι η μέρα που η μαγεία και γενικότερα οποιαδήποτε δραστηριότητα που έχει να κάνει με το υπερφυσικό, είναι στο ζενίθ.
Η λέξη Halloween είναι συνεπτυγμένη μορφή των λέξεων All-Hallow-even και σημαίνει το «Βράδυ πριν από την Ημέρα των Αγίων Πάντων», που γιορτάζεται την 1η Νοεμβρίου στις καθολικές χώρες.Η λέξη Halloween είναι συνεπτυγμένη μορφή των λέξεων All-Hallow-even και σημαίνει το «Βράδυ πριν από την Ημέρα των Αγίων Πάντων», που γιορτάζεται την 1η Νοεμβρίου στις καθολικές χώρες.
Σήμα κατατεθέν επίσης της γιορτής αυτής είναι τα φαναράκια φτιαγμένα από πραγματικές κολοκύθες, πάνω στις οποίες υπάρχουν χαραγμένα ανθρώπινα χαρακτηριστικά, άλλοτε πιο αστεία και άλλοτε πιο τρομακτικά.
Το έθιμο της κολοκύθας
Το έθιμο της κολοκύθας έχει ρίζες από ένα παλιό Ιρλανδικό μύθο, αυτόν του τσιγκούνη και πειραχτήρι Τζακ.Το έθιμο της κολοκύθας έχει ρίζες από ένα παλιό Ιρλανδικό μύθο, αυτόν του τσιγκούνη και πειραχτήρι Τζακ.
Το έθιμο της κολοκύθας έχει ρίζες από ένα παλιό Ιρλανδικό μύθο, αυτόν του τσιγκούνη και πειραχτήρι Τζακ. Σύμφωνα λοιπόν με το μύθο, ο Τζακ είχε καλέσει το διάβολο να πιούν ένα ποτό μαζί. Όμως ο Τζακ δεν ήθελε να πληρώσει για το ποτό του και έτσι έπεισε το διάβολο να μεταμορφωθεί σε ένα νόμισμα, ώστε να μπορέσουν να πληρώσουν για τα ποτά τους. Μεταμορφώθηκε λοιπόν ο διάβολος σε νόμισμα, αλλά ο Τζακ αντί να πληρώσει τον έβαλε στην τσέπη του, δίπλα σε ένα σταυρό και έτσι ο διάβολος δεν μπορούσε να πάρει την κανονική του μορφή. Ύστερα από πολλά παρακάλια όμως, ο Τζακ αποφάσισε να τον ελευθερώσει, αρκεί να του έδινε την υπόσχεση ότι ο διάβολος δεν επρόκειτο να τον ενοχλήσει για ένα χρόνο και ούτε θα διεκδικούσε την ψυχή του όταν πέθαινε.
Έτσι πέρασε ο χρόνος και ο διάβολος ξαναεμφανίστητε την ώρα που ο Τζακ προσπαθούσε να κόψει ένα φρούτο από κάποιο δέντρο. Ζήτησε λοιπόν από το διάβολο να ανέβει στο δέντρο και να του κόψει ένα φρούτο. Ο διάβολος ανέβηκε και ο Τζακ γρήγορα γρήγορα σκάλισε ένα σταυρό στον κορμό του δέντρου. Έτσι ο διάβολος ήταν παγιδευμένος, δεν μπορούσε να κατέβει. Γι' αυτό παρακάλεσε τον Τζακ να τον ελευθερώσει και του υποσχέθηκε ότι δεν θα τον ενοχλήσει για δέκα ολόκληρα χρόνια. Τότε ο Τζακ τον ελευθέρωσε.
Πέρασαν αρκετά χρόνια και ο Τζακ πέθανε. Πήγε στον παράδεισο, αλλά ο Θεός δεν τον δέχτηκε, καθώς ο Τζακ ήταν έναν άνθρωπος μίζερος και κακός. Έτσι τον έστειλε στην κόλαση. Όμως ούτε ο διάβολος τον ήθελε και του θύμισε την υπόσχεση που του είχε δώσει παλιότερα. Είπε λοιπόν στον Τζακ να φύγει. Όμως ο Τζακ τον ρωτάει: «Πως θα φύγω; Έξω έχει σκοτεινιά». Και ο διάβολος πήρε ένα αναμμένο κάρβουνο και του το έδωσε να πορευθεί μέσα στη νύχτα. Ο Τζακ έβγαλε ένα ραπάνι (που πάντα κουβαλούσε μαζί του, καθώς ήταν ένα από τα πιο αγαπημένα του φαγητά), το χάραξε και έβαλε μέσα το κάρβουνο. Από τότε περιπλανιέται στον κόσμο μην μπορώντας να βρει κάποιο μέρος να αναπαύσει την ψυχή του.
Έτσι κάθε Halloween, οι Ιρλανδοί σκάλιζαν ραπάνια, πατάτες και κολοκύθες, έβαζαν μέσα ένα κερί και τα τοποθετούσαν κοντά σε παράθυρα, έτσι ώστε να κρατάνε μακριά τα κακά τα πνεύματα και κυρίως το πνεύμα του τσιγκούνη και πειραχτήρι Τζακ.
Να σημειωθεί πως την γιορτή του Halloween έφεραν στην Αμερική Iρλανδοί μετανάστες κάπου στα μέσα του 19ου αιώνα.
Κερδισμένοι από την ημέρα αυτοί βγαίνουν σίγουρα οι ζαχαροπλάστες στην Αμερική, καθώς ο τζίρος σε γλυκά και ζαχαρωτά την ημέρα του Halloween υπερβαίνει κατά πολύ τον αντίστοιχο των Χριστουγέννων, του Αγίου Βαλεντίνου και του Πάσχα.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια