Η γειτονική χώρα ίσως μπει σε νέο κύκλο περιπετειών - Η τακτική Ζάεφ, η αντίθεση του προέδρου Ιβάνοφ και η αδυναμία της αντιπολίτευσης
Παρά τη συνταγματική επιταγή του καταστατικού χάρτη των Σκοπίων, σύμφωνα με τον οποίον ένα δημοψήφισμα είναι έγκυρο μόνον εάν ψηφιστεί από το 50% συν μία ψήφο των εκλογέων, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων δεν θα το λάβει υπόψη και θα στείλει τη Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή προς κύρωση.
Θα χρησιμοποιήσει δύο επιχειρήματα, τα οποία ήδη έχει γνωστοποιήσει από πριν. Θα επικαλεστεί κατ’ αρχάς ότι το δημοψήφισμα είχε συμβουλευτικό χαρακτήρα, και αρκεί η υπερψήφιση του "ναι" για να καταδείξει ότι ο λαός των Σκοπίων επικροτεί την υπογραφείσα Συμφωνία των Πρεσπών.
Θα υποστηρίξει επίσης, ότι το 50% των εκλογέων δεν μπορεί να είναι 900.000 από την στιγμή που 300.000 Σκοπιανοί βρίσκονται εκτός της χώρας. Έτσι, προσδιόριζαν ότι αρκεί να ψηφίσουν 700.000 για να θεωρηθεί ότι το δημοψήφισμα είναι έγκυρο. Όμως, οι προσελθόντες είναι λιγότεροι από 700.000, αλλά λίγο περισσότεροι από 600 χιλιάδες - 632.000. Σύμφωνα με τον φιλοκυβερνητικό Τύπο, Δυτικοί διπλωμάτες είχαν δηλώσει ανωνύμως, ότι και πάνω από 600.000 αν προσέλθουν, θα θεωρηθεί έγκυρο το δημοψήφισμα.
Πράγματι, πρώτη η Κομισιόν τόνισε ότι πρόκειται για συμβουλευτικό δημοψήφισμα και αμέσως και το ΥΠΕΞ της Ελλάδας επανέλαβε το ίδιο [γιατί τότε έγινε το δημοψήφισμα πιέζοντας φορτικά τους ενάντιους να προσέλθουν στις κάλπες;].
Η Συμφωνία των Πρεσπών θα πάει στη Βουλή της πΓΔΜ, για την έγκρισή της και αν αυτό δεν την επιτύχει, τότε η χώρα θα πάει σε εκλογές, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, μετά την λήξη της ψηφοφορίας. Από το ΥΠΕΞ της Ελλάδας ανέμεναν επί δίωρο πριν προβούν σε δηλώσεις, προφανώς για να πληροφορηθούν τις δημόσιες ή κατ’ ιδίαν τοποθετήσεις της Δύσης. Ταυτίστηκαν δε πλήρως με την παράλειψη του δημοψηφίσματος, υπερτονίζοντας μάλιστα ότι είχε συμβουλευτικό χαρακτήρα.
Κι εδώ υπάρχει η πολιτική πονηρία, μετάθεσης του προβλήματος της εγκυρότητας του δημοψηφίσματος, επειδή ο κ. Ν. Κοτζιάς δήλωσε ότι «Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, συμβουλευτικό και όχι τμήμα των δεσμευτικών όρων της συμφωνίας των Πρεσπών». Μα, η εγκυρότητα δεν εξαρτάται από το τι λέγει η Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά το τι λέγει το Σύνταγμα των Σκοπίων.
Ο Π. Καμμένος φυσικά, ικανοποιημένος δήλωσε πως το δημοψήφισμα είναι άκυρο, αγνοώντας φυσικά, πως αφού η Δύση θέλει τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ για να απομακρύνει την ρωσική διείσδυση, δεν θα ληφθεί καθόλου υπόψη η πολύ μεγάλη αποχή, και η Συμφωνία θα πάει στη Βουλή προς κύρωση, όπου ο Ζάεφ έχει πλειοψηφία με τους Αλβανούς [Ο Έντι Ράμα αποκάλεσε προδότη, όποιον Αλβανό των Σκοπίων δεν προσέλθει στην κάλπη].
Δεν είναι όμως τόσο απλά τα πράγματα. Επειδή θα κυρωθεί μεν από τη Βουλή των Σκοπίων η Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά θα επικυρωθεί από τον Πρόεδρο Ιβάνοφ, ο οποίος δήλωσε δημοσίως την αντίθεσή του στην Συμφωνία, προτρέποντας τους Σκοπιανούς σε αποχή;
Το Σύνταγμα των Σκοπίων προβλέπει, ότι ο Πρόεδρος λαμβάνοντας την απόφαση της Βουλής μπορεί να αρνηθεί την επικύρωση και να την αναπέμψει. Δεν μπορεί όμως να το πράξει και δεύτερη φορά, όταν του την ξαναστείλουν μετά από νέα ψηφοφορία. Αν αρνηθεί και πάλι να την επικυρώσει, τότε υπάρχει μείζον πολιτικό πρόβλημα, που θα λυθεί, κατόπιν διαδικασιών, με την αποπομπή του Προέδρου. Πόσο εύκολα μπορεί να συμβεί αυτό, όταν το 65% των Σκοπιανών απείχε της ψηφοφορίας;
Η γειτονική χώρα, ίσως μπει σε νέο κύκλο περιπετειών, επειδή ο Μίτσκοσκι φαίνεται πως δεν έχει την ισχύ του Γκρούεφσκι να καθοδηγήσει τους οπαδούς του κόμματός του σε ήπια αποδοχή ενός αποτελέσματος, το οποίο και ο κ. Ν. Κοτζιάς απεκάλεσε αντιφατικό.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια