Γράφει ο Θεόδωρος Ράκκας
Παρότι είναι νωρίς για να τοποθετηθεί κανείς μετά βεβαιότητας, ο θάνατος του Κωνσταντίνου Κατσίφα γεννά μια σειρά από αμείλικτα ερωτήματα: Πως δικαιολογείται η εισβολή στο σπίτι και η προσβολή της μητέρας του, και μάλιστα μετά τον θάνατο του; Για ποιο λόγο ενεπλάκησαν εδικές δυνάμεις; Ο Κωνσταντίνος είχε καταφύγει σε διπλανή δεξαμενή εκτός του χωριού, δεν αποτελούσε απειλή. Αν ήθελε να σκοτώσει, δεν θα έριχνε εναντίον των αστυνομικών, αντί στον αέρα;
Επίσης, ο θάνατος από δύο σφαίρες, κεφάλι και στήθος, αποτελεί ένδειξη εκτέλεσης, όχι ανταλλαγής πυρών. Τέλος, η στάση Ράμα, αλλά και κάποιων Αλβανών δημοσιογράφων, είναι αναπάντεχα εμπρηστική και προσβλητική για τη μνήμη του νεκρού. Που αποσκοπεί; Την τρέχουσα περίοδο, η ελληνική και η αλβανική κυβέρνηση βρίσκονται εν μέσω συνομιλιών με σκοπό τη διευθέτηση μιας σειράς ζητημάτων. Το κύριο περιεχόμενο των εν λόγω συνομιλιών, οι οποίες λαμβάνουν χώρα υπό αμερικανικές ευλογίες, είναι η επίλυση των διμερών ζητημάτων και ο καθορισμός των θαλασσίων ζωνών.
Από τη μια, έχουμε την παραίτηση Κοτζιά, του αρχιτέκτονα της ελληνοαλβανικής προσέγγισης κι από την άλλη την κατακόρυφη κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων έναντι της Ελλάδας, με αφορμή τις γεωτρήσεις και τις θαλάσσιες ζώνες. Επίσης, προ εβδομάδος, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επισκέφτηκε τα Τίρανα και πραγματοποίησε σειρά υψηλών επαφών. Το αξιοπερίεργο είναι ότι η επίσκεψη αυτή δεν ανακοινώθηκε από την αλβανική κυβέρνηση, αλλά έγινε γνωστή μέσα από το twitter του κ. Τσαβούσογλου.
Επαφές με μαφία
Ο Έντι Ράμα έχει κατηγορηθεί και εντός Αλβανίας, για διασυνδέσεις με τη μαφία αλλά και το καθεστώς Ερντογάν. Ο θάνατος του Κατσίφα σε συνδυασμό με τις ατυχείς δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού, διαθέτουν τη δυναμική να βάλουν φωτιά στις ελληνοαλβανικές σχέσεις. Η μόνη δύναμη, η οποία θα επωφεληθεί σε περίπτωση κατάρρευσης των ελληνοαλβανικών συνομιλιών, ιδιαιτέρα σε ότι αφορά τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών, είναι η Τουρκία.
Η διαχρονική και αναίτια ανθελληνική στάση των αλβανικών κυβερνήσεων, όπως και μερίδας των ΜΜΕ της γείτονος, είναι σίγουρα ύποπτη. Όπως ύποπτη είναι και η στενότατη συνεργασία με την Τουρκία. Επίσης, ας μην αγνοούμε το πλήθος των τουρκικών σχολείων, τζαμιών και ιεροδιδασκαλείων, τα οποία δραστηριοποιούνται στη γειτονική χώρα. Ακόμη, μια σειρά από γεγονότα, με πλέον χαρακτηριστικό την ακύρωση της συμφωνίας για την υφαλοκρηπίδα απ’ το αλβανικό Συνταγματικό Δικαστήριο, προκαλούν εύλογες υποψίες. Υποψίες για ενεργό συμμέτοχη της Τουρκίας στις διαδικασίες λήψεως αποφάσεων.
Ο δρόμος περνάει από Αθήνα
Έλληνες και Αλβανοί είμαστε γείτονες, δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα. Η ενσωμάτωση της πλειονότητας των Αλβανών μεταναστών στην ελληνική κοινωνία το καταδεικνύει. Από την άλλη, όμως, ο σεβασμός στα δικαιώματα του βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, και πάνω από όλα στην ανθρωπινή ζωή, αποτελούν αναγκαίες συνθήκες για καλή γειτονία. Όσο και να προκάλεσε ο ομογενής, ο θάνατος του είναι αδικαιολόγητος.
Αυτό το οποίο οφείλουν να πράξουν οι αλβανικές αρχές είναι να διαλευκάνουν πλήρως την υπόθεση σε συνεργασία με την Ελλάδα. Σε κάθε άλλη περίπτωση, η κυβέρνηση Ράμα θα καταστεί καταστροφική για τις ελληνοαλβανικές σχέσεις, και κατ’ επέκταση για το μέλλον της χώρας. Η ευημερία της Αλβανίας, όπως και η ευρωπαϊκή της πορεία, περνάνε απ’ την Αθήνα. Άρα, επί της αρχής και επί της ουσίας, απαιτείται σεβασμός στα δικαιώματα των Ελλήνων στη Βόρειο Ήπειρο.
Οι διωγμοί, οι καταπατήσεις και οι δολοφονίες (ας θυμηθούμε και τον Αριστοτέλη Γκούμα) δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές, ειδικά απ’ τον ελληνικό λαό. Ας το πάρουν χαμπάρι, ο Έντι Ράμα και οι συν αυτώ. Επίσης η στρατηγική ταύτιση με την Τουρκία, δεν ωφελεί τη χώρα τους. Εκτός κι αν κάποιο «αόρατο χέρι», τους κρατά ομήρους του Σουλτάνου.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια