Του Νίκου Μελέτη
Γραμμή άμυνας αναζητά η κυβέρνηση Ζάεφ προκειμένου να μπορέσει να βγει αλώβητη από τη διαδικασία του δημοψηφίσματος και να επικαλεσθεί ένα θετικό αποτέλεσμα για να πείσει την Αντιπολίτευση να συνταχθεί στο πλευρό της για τις συνταγματικές αλλαγές ή
σε περίπτωση αποτυχίας να προβάλλει τον... συμβουλευτικό χαρακτήρα του δημοψηφίσματος για την Συμφωνία των Πρεσπών και να επιβάλλει την δική της πολιτική ερμηνεία του αποτελέσματος.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
Γραμμή άμυνας αναζητά η κυβέρνηση Ζάεφ προκειμένου να μπορέσει να βγει αλώβητη από τη διαδικασία του δημοψηφίσματος και να επικαλεσθεί ένα θετικό αποτέλεσμα για να πείσει την Αντιπολίτευση να συνταχθεί στο πλευρό της για τις συνταγματικές αλλαγές ή
σε περίπτωση αποτυχίας να προβάλλει τον... συμβουλευτικό χαρακτήρα του δημοψηφίσματος για την Συμφωνία των Πρεσπών και να επιβάλλει την δική της πολιτική ερμηνεία του αποτελέσματος.
Δεν είναι τυχαίο ότι λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες η ενημέρωση των ξένων δημοσιογράφων είναι ότι η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή ΔΕΝ θα κάνει ανακοίνωση περί εγκυρότητας ή μη του Δημοψηφίσματος, καθώς η κυβέρνηση το έχει χαρακτηρίσει συμβουλευτικό, συνεπώς δεν απαιτείται η εξασφάλιση του ορίου του 50% συμμετοχής.
Η επίσημη ενημέρωση μάλιστα στα Σκόπια επεσήμαινε ακόμη:
-Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Το δημοψήφισμα δεν είναι προϋπόθεση, είναι πολιτική δέσμευση του Ζάεφ και όλων των πολιτικών τα τελευταία δέκα χρόνια και ο Ζάεφ έχει πει ότι η άποψη που θα νικήσει στο δημοψήφισμα θα καθορίσει και τις επόμενες κινήσεις
-Το δημοψήφισμα είναι συμβουλευτικό και όχι δεσμευτικό (και μόνο σε αυτό υπάρχει η προϋπόθεση για το όριο συμμετοχής). Το δημοψήφισμα είναι εργαλείο για να ενημερώσει την κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο που λαμβάνουν τις αποφάσεις.
-Η πλειοψηφία των 2/3 στην Βουλή μετά το Δημοψήφισμα για την εφαρμογή των προβλέψεων της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι η πραγματική προϋπόθεση για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. και όχι το Δημοψήφισμα.
-Η Κρατική εκλογική επιτροπή ανακοίνωσε ότι δεν θα κάνει δήλωση για το εάν το δημοψήφισμα είναι επιτυχές λόγω του ότι είναι συμβουλευτικό.
-Η απογραφή πληθυσμού είναι εικοσι ετών και δεν αποτυπώνει την πραγματικότητα, καθώς 500 χιλιάδες πολίτες έχουν φύγει από τη χώρα.
- Ένα επιτυχημένο δημοψήφισμα δεν συνδέεται με πλαφόν μη επικαιροποιημένης απογραφής, αλλά με τον νικητή της ψηφοφορίας.
Σε αυτή την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης προκειμένου να δικαιολογήσει το ενδεχόμενο χαμηλής συμμετοχής και μη εκπλήρωσης της προϋπόθεσης του 50% συμμετοχής, η απάντηση του VMRO DPMNE είναι σαφής καθώς θεωρεί ότι συμμετοχή του 50%+1 για την εγκυρότητα του δημοψηφίσματος είναι κόκκινη γραμμή...
Ο πρόεδρος του κόμματος Κρίστο Μίτσκοσκι θα απέχει από την ψηφοφορία χωρίς όμως να έχει δημοσιοποιήσει την θέση του εκ των προτέρων, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι ήδη τις τελευταίες ημέρες στελέχη του VMRO-DPMΝE έκαναν προβλέψεις για πολύ χαμηλά ποσοστά συμμετοχής ,προσθέτοντας ότι ίσως επιχειρηθεί και νοθεία ώστε να διασωθεί η διαδικασία.
Εάν η αντιπολίτευση επιστρατεύσει την θεωρία της «νοθείας» τότε οι εξελίξεις δεν θα είναι ευχάριστες για την γειτονική χώρα...
Πάντως ειδικά στις αλβανικές περιοχές υπάρχει παράδοση παρεμβάσεων στην εκλογική διαδικασία με πιο χαρακτηριστικό το ότι ψηφίζει ο επικεφαλής της «φαμίλιας» για λογαριασμό των γυναικών της οικογένειας με το πρόσχημα συνήθως ότι δεν γνωρίζουν γραφή, μια παράδοση στην οποία κλείνουν συνήθως τα μάτια ακόμη και οι παρατηρητές ξένων οργανισμών.
Πάντως θα εξαρτηθεί από αρκετούς παράγοντες βάσει και των ποιοτικών χαρακτηριστικών του αποτελέσματος και κυρίως από την πίεση που θα ασκηθεί στην ηγεσία του VMRO DPMNE, η επόμενη ημέρα στην ΠΓΔΜ.
Εάν τα αποτελέσματα είναι προφανώς χαμηλότερα των προσδοκιών του κ. Ζάεφ τότε τόσο πιο ισχυρή θα είναι η αντίδραση του VMRO-DPMNE και θα δημιουργηθεί νεα εστία έντασης και αντιπαράθεσης εάν επιχειρηθεί να νομιμοποιηθεί το δημοψήφισμα με τέτοιου είδους ερμηνείες, η εάν επιχειρηθεί να παρακαμφθεί, εάν τα αποτελέσματα είναι εντελώς αρνητικά.
Στο VMRO-DPMNE είναι αποφασισμένοι να ξεμπλέξουν με το ονοματολογικό αφού κ. Ζάεφ θα φορτωθεί το κόστος της Συμφωνίας και να ψηφίσουν μάλιστα υπέρ των συνταγματικών αλλαγών, εάν το αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος τους προσφέρει έστω και προσχηματικά αυτό το «άλλοθι». Σε διαφορετική περίπτωση θα φλερτάρουν με την ανοικτή αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, ελπίζοντας μάλιστα ότι θα μπορούσαν να οδηγήσουν την χώρα σε πρόωρες εκλογές όπου εκτιμούν ότι ο κ. Ζαεφ θα ηττηθεί.
Κρίσιμος παράγοντας στις εξελίξεις είναι και το Αλβανικό στοιχείο. Οι ψήφοι των Αλβανόφωνων υπολογίζονται σε 250.000 περίπου που θα κατευθυνθούν μαζικά υπέρ της Συμφωνίας. Όμως ο κ. Ζάεφ δεν θα ήθελε η πλειοψηφία που θα καταγραφεί υπέρ της Συμφωνίας στο Δημοψήφισμα να στηρίζεται κυρίως στις αλβανικές ψήφους, καθώς αυτό θα δημιουργήσει καχυποψία και θα υπονομεύσει και τη Συμφωνία, διότι οι αντίπαλοι του θα το χρησιμοποιήσουν ως επιχείρημα για την επιβεβαίωση των σεναρίων που είχαν πολύ συχνά διατυπωθεί ότι η κυβέρνηση του είναι εξαρτημένη πλέον από τις διαθέσεις των Αλβανών που προωθούν την δική τους εθνοτική ατζέντα και την αλλαγή της φυσιογνωμίας του κράτους...
Λίγες ώρες απομένουν ώστε να δοθεί απάντηση σε μια σειρά ερωτήματα που αφορούν, την τύχη της Συμφωνίας των Πρεσπών, το μέλλον της ΠΓΔΜ αλλά και των κυβερνήσεων Ζοράν Ζάεφ και Αλέξη Τσίπρα...
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια