Ανθελληνικός και μη ανασχέσιμος άξονας δημιουργείται στα Βαλκάνια: Η Τουρκία στηρίζει το «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα – Πανηγυρίζει ο Ζάεφ

Στην τελική ευθεία μπαίνουμε λίγο πριν το δημοψήφισμα στα Σκόπια. Η Δύση έχει δώσει τα πάντα για να περάσει η συμφωνία, όπως και ο Α. Τσίπρας φυσικά και όλοι περιμένουμε με αγωνία το τελικό αποτέλεσμα.

To ενδιαφέρον της και της Τουρκίας επίσης είναι τεράστιο για τις εξελίξεις. Το κόμμα Τουρκικό Κίνημα ολοκλήρωσε την εκστρατεία του στο Ρέσεν, για το δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου.

«Η εκστρατεία έγινε σε μια εξαιρετική ατμόσφαιρα στην οποία επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά ότι οι πολίτες τουρκικής καταγωγής προσφέρουν ισχυρή υποστήριξη για την ευρω-ατλαντική ενσωμάτωσης της χώρας και στις 30 Σεπτεμβρίου θα το αποδείξουν αυτό στο δημοψήφισμα», ανακοίνωσε το γραφείο του κόμματος.

Ο βουλευτής του Τουρκικού Κινήματος Ανάς Ιμπραήμ, στην ομιλία τους στο Ρέσεν τόνισε για άλλη μια φορά τα οφέλη της ευρω-ατλαντικής ενσωμάτωσης και τις καλές σχέσεις που πρέπει να υπάρχουν με τους γείτονες.

Το Τουρκικό Κίνημα στη διάρκεια της εκστρατείας για το δημοψήφισμα, μέσω φόρουμ, συναντήσεων και κινητοποιήσεων σε πολλές πόλεις και αγροτικές περιοχές όπου ζούνε πολίτες τουρκικής καταγωγής, ενημέρωσε για τη σημασία του δημοψηφίσματος , όπως αναφέρει η αλβανική Τελέγραφι των Σκοπίων.

Το συγκεκριμένο κόμμα, όπως και κάθε τουρκική οργάνωση στα Βαλκάνια, έχει πάντα την στήριξη της Άγκυρας από πίσω. Η Τουρκία έχει τεράστια εμπλοκή στα Σκόπια τα τελευταία χρόνια, τόσο σε οικονομικό, όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο.

Το επιχείρημα δηλαδή της Κυβέρνησης και του Ν.Κοτζιά πως «λύνουμε το θέμα με Σκόπια λόγω Τουρκίας”  δεν ισχύει.

Αντιθέτως οι Τούρκοι εμφανίζονται πολλοί ευχαριστημένοι με την εξέλιξη αυτή καθώς δημιουργείται ένας άξονας Τουρκίας-Αλβανίας-Σκόπια φοβερά ανθελληνικός τόσο εντός όσο και εκτός ΝΑΤΟ. Σκεφτείτε τι θα συμβαίνει στις ψηφοφορίες στην Συμμαχία στο μέλλον.

Η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (πΓΔΜ) είναι μία από τις ελάχιστες χώρες στις οποίες το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας έχει ανοίξει ή σχεδιάζει να ανοίξει γραφεία. Οι υπόλοιπες είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία, η Ρωσία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Βοσνία – Ερζεγοβίνη.

Το ΑΚΡ έχει επίσης γραφεία, για ευνόητους λόγους, στις Βρυξέλλες (έδρα της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και γενικότερα κέντρο λήψης αποφάσεων), καθώς και στην κατεχόμενη Βόρεια Κύπρο. Ηδη από τα πρώτα χρόνια της ανεξαρτησίας τής πΓΔΜ και με ιδιαίτερο ζήλο μετά την άνοδο στην εξουσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις αρχές της δεκαετίας του 2000, η Τουρκία διεισδύει όλο και βαθύτερα στον βόρειο γείτονά μας.

Σε ομιλία του στο Σαράγεβο το 2009, ο κ. Νταβούτογλου είχε αναφερθεί στην Pax Ottomana ως τη «Χρυσή Εποχή των Βαλκανίων». Η επιλογή δεν ήταν τυχαία. Οπως προαναφέρθηκε, οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη είναι οι στενότερες που διατηρεί η Αγκυρα με μία από τις βαλκανικές χώρες.

Ο Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς, μέλος του τριμερούς προεδρείου της χώρας από την πλευρά των βόσνιων μουσουλμάνων, είναι στενός φίλος του προέδρου Ερντογάν. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις γενικές εκλογές του 2014, το τοπικό υποκατάστημα της τουρκικής κρατικής τράπεζας Ziraat έδωσε στο βοσνιακό (μουσουλμανικό) ομοσπονδιακό κρατίδιο δάνειο ύψους 50 εκατομμυρίων δολαρίων το οποίο και… παρέλαβε ο κ. Ιζετμπέγκοβιτς.

Η Τουρκία έχει στηρίξει όσο καμία άλλη το αίτημα της Βοσνίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ (το ίδιο ένθερμα στηρίζει τη νατοϊκή ενσωμάτωση της πΓΔΜ για την οποία, με αστερίσκο, δηλώνει ότι αναγνωρίζει ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας»). Οι ΤΙΚΑ, Diyanet και το ίδρυμα Yunus Emre είναι πολύ δραστήρια στη Βοσνία, ενώ η αποκατάσταση οθωμανικών μνημείων είναι συνεχής στο πλαίσιο μιας «διπλωματίας των τεμενών» (mosque diplomacy).

Ο Ρ.Τ.Ερντογάν δεν κρύβει την φιλοδοξία του να επεκτείνει την νεοοθωμανική του ατζέντα σε ολα τα Βαλκάνια. Ο Ρ.Τ.Ερντογάν «βλέπει” τα Σκόπια ως ακόμη έναν «δορυφόρο” της Τουρκίας και η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ έχει δεχτεί τον εναγκαλισμό αυτό.

Πολύ λίγες φωνές στα Σκόπια αντιστέκονται και ασκούν κριτική στον Ρ.Τ.Ερντογάν υπό τον φόβο να γίνουν στόχοι απειλών.

Ο Ρ.Τ.Ερντογάν έχει πετύχει το σχέδιο του. Έχει επηρεάσει την πλειοψηφία των Αλβανών στην χώρα με αποτέλεσμα πολλοί να τον θεωρούν «πατέρα” και «προστάτη” τους.

Για πάνω από μια δεκαετία, ο Ρ.Τ.Ερντογάν επενδύει στην αύξηση της επιρροής στους αλβανικούς κύκλους των Σκοπίων, κατασκευάζοντας τζαμιά, τουρκικά σχολεία, χρηματοδοτώντας ΜΜΕ, θρησκευτικά ινστιτούτα και πρόσφατα, πολιτικά κόμματα.

Όποιος τολμά να επικρίνει τον Ερντογάν ή να συζητήσει τις προσωπικές του φιλοδοξίες στην ΠΓΔΜ δέχεται δημόσια επίθεση από την «διαδικτυακή ταξιαρχία» ως προδότης του ισλάμ .

Όλοι αυτοί ελέγχονται από τους κοντινούς συνεργάτες του.

Όποιος αντιδρά κατά της Τουρκίας και του Ρ.Τ.Ερντογάν, διώκεται ως προδότης.

Πρόκληση Ζάεφ

Από το μνημείο «Makedonium» στο Κρούσοβο, το μνημείο του Μακεδονισμού καθώς τιμά την κληρονομιά της εξέγερσης του Ίλιντεν και την ANSOM του 1944, ο Ζόραν Ζάεφ έστειλε το τελευταίο μήνυμά του πριν ολοκληρωθεί η προεκλογική εκστρατεία για το Δημοψήφισμα της Κυριακής, ένα διάγγελμα με ισχυρά εθνικιστικά-αλυτρωτικά μηνύματα και αναφορές.

Ο κ. Ζάεφ συνέδεσε την απόφαση των πολιτών την Κυριακή με εκείνες τις επιλογές του «Μακεδονικού λαού» το 1903 στο Ίλιντεν και το 1941 που έδωσε την μάχη εναντίον του φασισμού «παλεύοντας για την εθνική απελευθέρωση».

Ο κ. Ζάεφ προβάλει το δημοψήφισμα της Κυριακής ως την τελευταία επιλογή για την ολοκλήρωση των στόχων που τέθηκαν από το 1991 με την ανεξαρτητοποίηση της χώρας και υπεραμύνθηκε της Συμφωνίας, απαριθμώντας τα οφέλη για την χώρα του.

«Γνωρίζω ότι πρέπει να κάνουμε συμβιβασμό και να δεχθούμε έναν γεωγραφικό προσδιορισμό στο όνομα της Μακεδονίας, αλλά κανείς δεν μπορεί και κανείς δεν πρόκειται να αρνηθεί την Ταυτότητα μας. Η περήφανη Μακεδονική χώρα, διασφάλισε την πλήρη αναγνώριση του Μακεδονικού μας Έθνους, της γλώσσας μας, της κληρονομιάς μας. Η Μακεδονική γλώσσα μας προστατεύεται. Η Μακεδονική ταυτότητα μας προστατεύεται για πάντα».

Και φυσικά ο κ. Ζάεφ πανηγυρίζει ότι εκτός όλων αυτών η Αθήνα δεν ζήτησε και έτσι δεν άλλαξε ο Εθνικός Ύμνος και η Σημαία.

Δυο σύμβολα του Μακεδονισμού, καθώς ο Εθνικός Ύμνος αποτελεί «ύμνο» στην… απελευθέρωση της Μακεδονίας, ενώ η σημαία αποτελεί παραλλαγή του Ήλιου της Βεργίνας.

Και ο κ. Ζάεφ έστειλε το ισχυρό μήνυμα ,το τελευταίο πριν από τις κάλπες της Κυριακής:

«Είμαστε Μακεδόνες και θα είμαστε για πάντοτε Μακεδόνες».

ΥΓ. Αυτός είναι ο Εθνικός Ύμνος για την» διασφάλιση» του οποίου πανηγύρισε ο κ. Ζάεφ:

«Σήμερα πάνω από την Μακεδονία γεννιέται ο νέος ήλιος της Ελευθερίας
Οι Μακεδόνες μάχονται για τα δίκαια τους
Οι Μακεδόνες μάχονται για τα δίκαια τους
Τώρα πάλι θα κυματίζει η σημαία
της Δημοκρατίας του Κρουσόβου
Νέα τραγούδια, νέα μηνύματα
Γκότσε Ντέλντσεφ, Πιτού Γκούλι
Ντάμε Γκρούεφ, Σαντάνσκι (δις)
Τα Μακεδονικά δάση τραγουδούν δυνατά
Νέα τραγούδια, νέα μηνύματα.
Η Μακεδονία είναι ελευθερωμένη
Ζει στην Ελευθερία.
Η Μακεδονία είναι ελευθερωμένη
Ζει στην Ελευθερία».

Ο παράγοντας των αλβανοφώνων

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο που θα κρίνει ίσως και το αποτέλεσμα, είναι πως η αλβανόφωνη κοινότητα της χώρας μοιάζει αποφασισμένη να συμμετέχει μαζικά στη διαδικασία, ενώ σύμφωνα με τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων είναι στην συντριπτική της πλειοψηφία υπέρ του «ΝΑΙ».

Ο ηγέτης του κόμματος των αλβανόφωνων, Αλί Αχμέτι προέτρεψε στις αρχές της εβδομάδας τους πολίτες να πουν ναι στην ειρήνη και την σταθερότητα. «Νομίζω ότι δεν υπάρχει σχέδιο Β, και δεν θέλω να το σκέφτομαι γιατί δεν θέλω να επιστρέψω στο παρελθόν. Το παρελθόν είναι οδυνηρό και δεν πρέπει να επαναληφθεί. Πρέπει να μάθουμε από το οδυνηρό παρελθόν και να αποφασίσουμε για τις μελλοντικές γενιές», τόνισε ο πολιτικός που εκπροσωπεί το 25% του συνολικού πληθυσμού της χώρας.

Δίκοπο μαχαίρι η συμμετοχή

Με την αντιπολίτευση να απορρίπτει μετά βδελυγμίας την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών και μια συμπαγή πλειοψηφία να μοιάζει να ζητά την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος της χώρας (αν και όχι ιδιαίτερα ευρεία), το παιχνίδι φαίνεται πως θα κριθεί από την συμμετοχή.

Όπως όλα δείχνουν, το τελευταίο διάστημα η εθνικιστική πτέρυγα της πολιτικής σκηνής της πΓΔΜ προκρίνει αντί του «ΟΧΙ», την αποχή, παίζοντας το τελευταίο της χαρτί. Το, δύσκολο να κερδηθεί, στοίχημα του προέδρου Ιβανόφ και των συν αυτώ, είναι η αποχή να ξεπεράσει το 50% καθιστώντας με τον τρόπο αυτό άκυρο το δημοψήφισμα.

Δεν είναι τυχαίο πως ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ κάλεσε την Πέμπτη τους συμπολίτες της χώρας του να μην ψηφίσουν στο δημοψήφισμα της Κυριακής για την αλλαγή του ονόματος της χώρας τους. Μιλώντας από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ έκανε λόγο για «ιστορική αυτοκτονία». «Ως πολίτης, έχω λάβει την απόφασή μου: στις 30 Σεπτεμβρίου, δεν θα πάω να ψηφίσω», δήλωσε ο Ιβάνοφ κατά την ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. «Και είμαι πεπεισμένος πως εσείς, οι συμπολίτες μας, θα πάρετε επίσης αυτή τη συνετή απόφαση», πρόσθεσε.

Σε κάθε περίπτωση, η στόχευση της αντιπολίτευσης δεν είναι εντελώς ανεδαφική, αφού σύμφωνα με την έρευνα του Διεθνούς Κέντρου Συνεργασίας το 66,4% των πολιτών της πΓΔΜ δηλώνει αποφασισμένο να ψηφίσει. Το ποσοστό εκείνων που επιλέγουν το μποϊκοτάζ άγγιζε τον Αύγουστο το 19,8%.

Στην πιο πρόσφατη δημοσκόπηση της Τρίτης, οι πολίτες που δήλωσαν πρόθυμοι να ψηφίσουν «ΝΑΙ» βρίσκονται στο 50,25% και εκείνοι που προτίθενται να ρίξουν «ΟΧΙ» στην κάλπη καταγράφονται στο 11,34%. Το ποσοστό των αποφασισμένων να μποϊκοτάρουν το δημοψήφισμα δια της αποχής παραμένει σταθερό στο 19,96%, ανεβασμένος όμως εμφανίζεται ο αριθμός των αναποφάσιστων πολιτών (18,45%).


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια