Sponsor

ATHENS WEATHER

«Βυθίζονται» στο χάος τα Βαλκάνια: «Πρόβα» πολέμου Αλβανών και Κοσοβάρων στη Μιτρόβιτσα – Προοίμιο γεωπολιτικών εξελίξεων

Πρωτόγνωρες καταστάσεις ετοιμάζει η δύση, στην περιοχή των Βαλκανίων την στιγμή ακριβώς που διεξάγεται στην ΠΓΔΜ το γνωστό ανθελληνικό δημοψήφισμα για την αποδοχή της συμφωνίας των Πρεσπών.

Αλβανική δύναμη των τακτικών ενόπλων δυνάμεων βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην επικράτεια του Κοσσυφοπεδίου και διεξάγει κοινή άσκηση με τη Δύναμη ταχείας αντίδρασης των δυνάμεων εθνοφυλακής του Κοσσυφοπεδίου (KSF).

Είναι η πρώτη φορά που Αλβανοί στρατιωτικοί εισέρχονται για άσκηση με τους άλλους «Αλβανούς» του Κοσόβου αυτήν την φορά, σε περιοχή όπου κατοικούν Σέρβοι, προκαλώντας πιθανόν την αντίδραση του Βελιγραδίου και της Μόσχας, ενώ οι εξελίξεις σίγουρα τρέχουν.

Πρόκειται για την μονάδα των γαλάζιων μπερέ των ΕΔ της Αλβανίας, τα οποία βρίσκονται στη Μιτρόβιτσα και εκτελούν προσομοίωση πολεμικής αντίδρασης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης στην περιοχή, αναφέρει το αλβανικό πρακτορείο ειδήσεων Albeu.com.

Η άσκηση αυτή έχει τεράστια σημασία, ειδικά μετά από τις πρόσφατες εξελίξεις κατά τις οποίες, ο Κοσοβάρος Πρόεδρος Hashim Thaci ανέλαβε μια προσωπική πρωτοβουλία για την αλλαγή των συνόρων του Κοσσυφοπεδίου μέσω συμφωνίας με τη Σερβία.

Το σχέδιο αυτό έχει την υποστήριξη των ΗΠΑ αλλά όχι της Γερμανίας και της ΕΕ κατ΄επέκταση, ενώ πληροφορίες φέρουν την Ελλάδα να αναγνωρίζει το κράτος του Κοσσυφοπεδίου.

Χθες το Βερολίνο έστειλε «μήνυμα» με το οποίο προειδοποίησε ότι εάν υπάρξει αλλαγή συνόρων στο Κοσσυφοπέδιο, θα ακολουθήσει πόλεμος!», κανονικός… με μεγάλες προεκτάσεις.

Την δήλωση πραγματοποίησε το δεξί χέρι της καγκελαρίου, ο Norbert Roetgen, αναφέρει σερβική ιστοσελίδα «Srbija Danas».

Το σαφές μήνυμα εστάλη σε Βελιγράδι και Πρίστινα, αλλά σίγουρα ο Ν.Τραμπ και η κυβέρνησή του στην Ουάσιγκτον, έχουν κυριολεκτικά γραμμένη στα παλαιότερα των υποδημάτων της την γερμανική εμπιστευτική έκθεση προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, την οποία παρουσίασε ο Roetgen, βασικός συνεργάτης της Μέρκελ και επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Γερμανικού Κοινοβουλίου.

Το έγγραφο, το περιεχόμενο του οποίου δόθηκε στη δημοσιότητα, έχει την συνδρομή και του Robert Cooper, πρώην ειδικού, ο οποίος συμμετείχε στον τεχνικό διάλογο Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου.

Η έκθεση αναφέρει μέσα σε τρεις σελίδες, ότι υπάρχει άμεσα η τεράστια πιθανότητα για μια πιθανή ένοπλη σύγκρουση στα Βαλκάνια, από το σχέδιο ανταλλαγής εδαφών, το οποίο θα τίναζε στον αέρα την ευρωπαϊκή προσπάθεια στην περιοχή.

«Η αλλαγή των συνόρων στο Κοσσυφοπέδιο σίγουρα δεν θα περάσει χωρίς βία, δεν μπορεί να γίνει ειρηνικά και θα οδηγήσει στην βίαιη μετακίνηση των Σέρβων», αναφέρει ένα από τα αποσπάσματα της γερμανικής έκθεσης, αναφέρει το αλβανικό πρακτορείο ειδήσεων Zëri.info.

Από την άλλη πλευρά, ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα έχει εκφράσει εδώ και καιρό την άποψη ότι η Αλβανία και το Κόσοβο, πέρα από την κοινή εξωτερική πολιτική, θα πρέπει να έχουν και τον ίδιο πρόεδρο.

«Η Αλβανία και το Κόσοβο θα έχουν κοινή εξωτερική πολιτική και όχι μόνο κοινές πρεσβείες και διπλωματικές αποστολές. Γιατί να μην έχουν και έναν πρόεδρο, ως σύμβολο της εθνικής ενότητας και της κοινής πολιτικής στην εθνική ασφάλεια» διερωτήθηκε ο Ε. Ράμα μιλώντας στην εορταστική συνεδρίαση της βουλής του Κοσόβου για την επέτειο των δέκα ετών από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας.

Παραδέχθηκε ότι για την ώρα είναι αδύνατο να εφαρμοστεί η ιδέα αυτή ωστόσο, πρόσθεσε «κάθε όνειρο είναι πραγματοποιήσιμο».

Έχουμε μια τρόπο τινά αντίστροφη μέτρηση για νέα πιθανή σύγκρουση στα Βαλκάνια, την οποία διαβλέπουν Ρώσοι και Σέρβοι, με συνεχή δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για το σχέδιο της ΄΄Μεγάλης Αλβανίας΄΄ που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Άμεσα από το σχέδιο αυτό απειλούνται και τα Σκόπια με την συμφωνία-έκτρωμα για το ονοματολογικό να οδηγείται σε κατάρρευση και την κυβέρνηση των Σκοπίων να χάνει έδαφος με ταχύτατους ρυθμούς, ενώ και η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με την επεκτατική πολιτική των Αλβανών.

Η σερβική εφημερίδα ‘Danas’ σε ανάλυσή της, αναφέρεται στην ανταλλαγή εδαφών μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου και τις συνέπειες που θα υπάρξουν για τα Σκόπια.

”Η πΓΔΜ η οποία επιδιώκει να ξεφύγει από μια εκτεταμένη διαδικασία στασιμότητας τόσο με την ΕΕ όσο και με το ΝΑΤΟ με την επίλυση της διαφωνίας του ονόματος με την Ελλάδα, έλαβε πρόσκληση να συμμετάσχει στη ευρω-ατλαντική συμμαχία, τώρα με το ενδεχόμενο ανταλλαγής εδαφών θα μπορούσε εκ νέου να τεθεί σε κατάσταση ομηρίας από το Βελιγράδι και την Πρίστινα.

Στην περίπτωση της ανταλλαγής εδαφών του βόρειου Κοσσυφοπεδίου με τη λεγόμενη Κοιλάδα του Πρέσεβο, το Κοσσυφοπέδιο θα βγει από το Διάδρομο 10 και θα κοπεί άμεσα η σύνδεση Βράνιε- Κουμάνοβο- Θεσσαλονίκη.

Η περιοχή θα καταστεί μια ομογενοποιημένη περιφέρεια από Αλβανούς, που δεν έχουν δείξει εδώ και πολύ καιρό διάθεση για ‘διευθέτηση της κατάστασης’ στην περιοχή της οροσειράς Σκόπτσκα Τσέρνα Γκόρα.

Επιπλέον, θα ενισχύσει περαιτέρω τις ριζοσπαστικές δομές του πολιτικού φάσματος των αλβανικών κομμάτων στην πΓΔΜ, που στην περίπτωση αυτή, θα μπορούσαν να μειωθούν οι ψηφοφόροι, στους οποίους προτείνεται να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα για τη συμφωνία με την Ελλάδα ως μια νέα ‘σελίδα’ για τη χώρα.

Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος εξακολουθεί να στερείται πλήρους πολιτικής εξουσίας, θα έχει να αντιμετωπίσει τις σφοδρές επιθέσεις του φιλο -εθνικιστικού VMRO-DPMNE και μιας νέας κινούμενης άμμου στη χώρα», γράφει η ‘Danas’.

Οι ΗΠΑ φέρονται να δημιουργούν την Μεγάλη Αλβανία. Το Κόσοβο, που θα αποτελείται μετά την αλλαγή εδαφών με την Σερβία μόνο από αλβανικό πληθυσμό, θα ενωθεί με την Αλβανία, τότε απομένουν μόνο οι Αλβανοί των Σκοπίων.

Οι Αλβανοί στην ΠΓΔΜ δεν έχουν θετική άποψη στην συμφωνία των Πρεσπών παρά τις δηλώσεις κάποιων Αλβανών πολιτικών αξιωματούχων, σύμφωνα με τον τύπο.

Σε κάθε περίπτωση όμως βλέπουμε την υλοποίηση ταυτόχρονα ενός αμερικανικού σχεδίου στα Βαλκάνια που έχει διττό στόχο.

Αρχικά την εκδίωξη του ρωσικού παράγοντα μέσω εισόδου των χωρών των δυτικών Βαλκανίων σε ΝΑΤΟ και ΕΕ και στην συνέχεια την δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας , η οποία εξυπηρετεί καλύτερα τα σχέδια των ΗΠΑ στην περιοχή.

Μπαρουταποθήκη τα Βαλκάνια

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς έθεσε σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας το σύνολο των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

Η απόφαση αυτή αποτελεί αντίδραση για την κατάληψη από τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας του Κοσσόβου της λίμνης Γκάζιβοντε η οποία μέχρι σήμερα βρισκόταν υπό τον έλεγχο των Σέρβων.

Σήμερα το πρωί εξήντα άνδρες της μονάδας ταχείας επέμβασης – ROSU της αστυνομίας του Κοσσόβου κατέλαβαν το υδροηλεκτρικό σταθμό και όλες τις εγκαταστάσεις στην τεχνητή λίμνη Γκάζιβοντε.

Η λίμνη αυτή αποτελεί «μήλον της έριδος” μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας. Βρίσκεται στα σύνορα Σερβίας-Κοσσόβου και τον έλεγχο της είχε η Σερβία. Για το Κόσσοβο η λίμνη αυτή έχει στρατηγική σημασία διότι από εκεί υδροδοτείται το 50% του πληθυσμού ενώ το νερό από τη λίμνη χρησιμοποιείται για υδρόψυξη των αντιδραστήρων στον θερμοηλεκτρικό σταθμό «Obilic” κοντά στην Πρίστινα.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, Νεμπόισα Στεφάνοβιτς έθεσε επίσης σε κατάσταση ετοιμότητα τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας.

Ο επικεφαλής του γραφείου για το Κόσσοβο της σερβικής κυβέρνησης, Μάρκο Τζούριτς, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, δήλωσε ότι η Σερβία θα λάβει όλα τα μέτρα για να προστατέψει τον σερβικό πληθυσμό στο Κόσσοβο. Ανακοίνωσε μάλιστα, ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς συνεδριάζει με την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων για να εξεταστούν τρόποι αντίδρασης στις προσπάθειες της Πρίστινας να αποκτήσει τον έλεγχο του βορείου Κοσσόβου.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια