Sponsor

ATHENS WEATHER

Την Κυριακή τελειώνει το «θέατρο» στα Σκόπια με ένα δημοψήφισμα άνευ σημασίας για την κληρονομιά της «Μακεδονίας»

Γράφει ο Θεόφραστος Ανδρεόπουλος

Την Κυριακή παίζεται η τελευταία πράξη του «θεάτρου» στα Σκόπια, μιας παράστασης υποτιθέμενης αντίστασης της αντιπολίτευσης και των πολιτών σε ότι αφορά την έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών με την οποία οι Σκοπιανοί παραλαμβάνουν την Μακεδονία.

Την Κυριακή διεξάγεται το δημοψήφισμα με το οποίο ο σκοπιανός λαός θα εγκρίνει εάν η Ελλάδα ηττήθηκε ολοκληρωτικά ή... ολοκληρωτικά.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το δημοψήφισμα αυτό δεν έχει κανεναν δεσμευτικό χαρακτήρα. Το αποτέλεσμα θα θεωρηθεί έγκυρο μόνον εάν η συμμετοχή φτάσει στο 50%, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν, ότι περισσότερο από το «ναι» και το «όχι», η διαδικασία θα κριθεί στη συμμετοχή και την αποχή.

Αλλά από την στιγμή που δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα τι σημασία έχει αυτό; Οι Αμερικανοί δεν ενδιαφέρονται για την γνώμη κανενός, θέλουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ και με το όνομα «Μακεδονία» για να ελέγχουν και την Ελλάδα με απειλές στο μέλλον.

Η Μακεδονία αποτελεί «διάδρομο» από τον οποίο μπορούν να περάσουν πολλοί ενεργειακοί κόμβοι.

Το δημοψήφισμα δεν διεξάγεται για να ρωτηθούν οι Σκοπιανοί τι θέλουν. Έχει αποφασιστεί από πριν τι «πρέπει» να θέλουν. Αυτό που θέλουν Αμερικανοί και ΕΕ είναι η «σοβαροφάνεια» και η «αληθοφάνεια» των εξελίξεων, ότι αποφάσισαν οι πολίτες.

Παραδόξως όμως δεν ζητούν το ίδιο και από την ελληνική πλευρά. Ένα δημοψήφισμα να αποφασίσει ο ελληνικός λαός. Εκεί ξέραν από πριν πιο θα είναι το αποτέλεσμα και ξέρουν ότι δεν θα αλλάξει αυτό ούτε με απειλές και ούτε με υποσχέσεις, συνεπώς να περάσει απλά από την Βουλή, τίποτε άλλο.

Ο Ζόραν Ζάεφ υποστήριζε ότι ο πρόεδρος της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ δεν απειλεί τη συμφωνία. «Είναι σκυλί που δεν δαγκώνει»

Για το θεαθήναι από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Ιβάνοφ πραγματοποίησε μια τελευταία «αντιστασιακή» πράξη, καθώς κάλεσε τους πολίτες της χώρας του να μην προσέλθουν στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου.

Είπε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών και η υπερψήφισή της αποτελούν μια «ιστορική αυτοκτονία».

«Και είμαι πεπεισμένος πως εσείς, οι συμπολίτες μας, θα πάρετε επίσης αυτή τη συνετή απόφαση».

Ο Ζάεφ ζήτησε να προσέλθουν μαζικά την Κυριακή στις κάλπες που θα στηθούν για το δημοψήφισμα και να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας.

 «Την Κυριακή καλείστε να λάβετε μία ιστορική απόφαση. Πρέπει να κάνετε την επιλογή σας. Δεν πρόκειται για επιλογή μεταξύ των κομμάτων. Πρόκειται για μια επιλογή που αφορά το μέλλον σας, το μέλλον των παιδιών σας. Πρόκειται για μια επιλογή που αφορά το μέλλον της αγαπημένης μας Μακεδονίας», σημείωσε σε διάγγελμά του προς τον λαό της χώρας. «Ξέρω ότι πρέπει να κάνουμε παραχώρηση και να αποδεχτούμε γεωγραφικό προσδιορισμό στο όνομα Μακεδονία. Όμως κανείς πλέον δεν θα μπορεί να αμφισβητεί την εθνική μας ταυτότητα», ανέφερε.

Ο Ζόραν Ζάεφ έδωσε την τελευταία συνέντευξη του στην εφημερίδα «Nezavisen Vesnik». Εκεί τόνισε ότι η επιτυχία του δημοψηφίσματος «θα είναι ένα ισχυρό και καθαρό σήμα» προς όλους τους πολιτικούς παράγοντες της χώρας.

«Θα είναι κρίσιμη για τη συμπεριφορά των βουλευτών στο κοινοβούλιο, καθώς θα έρθουν αντιμέτωποι με τη βούληση των πολιτών», είπε χαρακτηριστικά, καλώντας τους βουλευτές να αποδεχτούν και να σεβαστούν την «απόφαση της πλειοψηφίας του λαού».

Ο αρχηγός του εθνικιστικού κόμματος VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι επανέλαβε γιατί αντιτίθεται στη συμφωνία των Πρεσπών, χαρακτηρίζοντάς την «τη χειρότερη πιθανή λύση για τη Μακεδονία».

Παρ' όλα αυτά, τόνισε, το εκλογικό σώμα είναι ελεύθερο να αποφασίσει αν θα συμμετάσχει στις κάλπες την Κυριακή άρα κατόπιν των αμερικανικών πιέσεων ρίχνουν «λευκή πετσέτα».

Ο Αλί Αχμέτι, πρόεδρος του κόμματος «Δημοκρατική Ένωση για την Ολοκλήρωση» της αλβανικής μειονότητας κάλεσε τους ψηφοφόρους του να πουν «Ναι» στη συμφωνία των Πρεσπών.

«Αφενός ανοίγει νέα προοπτική για την ενταξιακή πορεία της χώρας και την ανάπτυξη», είπε και αφετέρου «διατηρεί τη μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».

Όλος ο ξένος παράγοντας και υποτίθεται «σύμμαχος» της Ελλάδας έχει κάνει τα πάντα για να στηρίξει την συμφωνία εκχώρησης της Μακεδονίας και μάλιστα απροκάλυπτα.

Οι περισσότερες εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι η τελική προσέλευση των ψηφοφόρων δεν θα ξεπεράσει τον κρίσιμο αριθμό των 903,000. Αυτό σημαίνει ότι η αντιπολίτευση θα μπορεί να θεωρήσει μη δεσμευτικό το δημοψήφισμα που έτσι κι αλλιώς δεν είναι...



* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια