Γράφει ο Γιάννης Κ. Τρουπής
Έτοιμη να ξεκινήσει και επισήμως την πορεία της στο ναρκοπέδιο του σκοπιανού είναι η κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου. Σχεδόν 24 ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες στη γειτονική χώρα για το κρίσιμο δημοψήφισμα και όλοι στον κυβερνητικό συνασπισμό αναγνωρίζουν ότι η ερχόμενη Δευτέρα δε θα μοιάζει με τις προηγούμενες.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
Έτοιμη να ξεκινήσει και επισήμως την πορεία της στο ναρκοπέδιο του σκοπιανού είναι η κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου. Σχεδόν 24 ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες στη γειτονική χώρα για το κρίσιμο δημοψήφισμα και όλοι στον κυβερνητικό συνασπισμό αναγνωρίζουν ότι η ερχόμενη Δευτέρα δε θα μοιάζει με τις προηγούμενες.
Η διαδικασία στην πΓΔΜ αποτελεί αναμφίβολα την πιο δύσκολη δοκιμασία για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έστω και εξ αποστάσεως, μια και οι κυβερνητικοί εταίροι ελπίζουν σε εκ διαμέτρου αντίθετα αποτελέσματα, τα οποία και στην μία και στην άλλη περίπτωση θα επηρεάσουν άμεσα το βίο της κυβέρνησης.
Εφόσον λοιπόν το «ναι» επικρατήσει, από την μία πλευρά ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένος, όντας ο πολιτικός που στήριξε όσο κανείς άλλος την συμφωνία των Πρεσπών. Από την άλλη πλευρά, ο Πάνος Καμμένος θα αισθανθεί ότι οι όποιες αποφάσεις για το πολιτικό του μέλλον θα πρέπει να ληφθούν άμεσα, μια και όπως σε όλες τις συμβιώσεις, ακόμα και στις πολιτικές, έρχεται η στιγμή που βλέπεις μπροστά σου το κρίσιμο σταυροδρόμι των δύσκολων αποφάσεων.
Ειδικά για τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ η περίοδος που ξεκινά θα έχει πολλές και σημαντικές δυσκολίες, ειδικά σε ότι έχει να κάνει με την στάση των ΑΝΕΛ, την περίοδο που η συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει στην ελληνική βουλή, αν όλα κυλήσουν ομαλά στα Σκόπια.
Αναμφίβολα λοιπόν η αρχή του 2019 μπορεί να χαρακτηριστεί από σήμερα ως μία «θολή» περίοδος για τους κυβερνητικούς εταίρους.
Ήδη τα σενάρια για το πώς θα χειριστεί το θέμα τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και ο κ. Καμμένος δίνουν και παίρνουν, με τη φράση του πρωθυπουργού στην WSJ περί επιβίωσης της κυβέρνησής του έστω και χωρίς τον κ. Καμμένο να βάζει «φωτιά» στις συζητήσεις.
Είναι προφανές ότι εκείνος που βρίσκεται στη δυσκολότερη θέση όλων είναι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ. Στην περίπτωση που στο δημοψήφισμα της Κυριακής κυριαρχήσει το «ναι», τότε αυτόματα καταρρίπτεται το επιχείρημα που είχε ο ίδιος χρησιμοποιήσει προκειμένου να μην ψηφίσει την πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ το καλοκαίρι. Πως δηλαδή οι Σκοπιανοί τον Ιούνιο θα απέρριπταν την συμφωνία.
Θα ζητήσει λοιπόν ψήφο εμπιστοσύνης ο Αλέξης Τσίπρας αφού πρώτα επικυρώσει την συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή; Μήπως προχωρήσει σε κυβέρνηση μειοψηφίας; Θα βρεθούν κάποιοι βουλευτές που σήμερα δεν ανήκουν στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και αφού άρουν την εμπιστοσύνη τους οι ΑΝΕΛ, στηρίξουν τον κ. Τσίπρα;
Tα ερωτήματα είναι πολλά όσα και τα «παράθυρα» που προσφέρει το σύνταγμα σε παρόμοιες περιπτώσεις. Το μόνο βέβαιο είναι ότι ακόμα και σε καταστάσεις απόλυτης σύγχυσης, οι επίσημες τοποθετήσεις κυβερνητικών αξιωματούχων έχουν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα.
Για παράδειγμα ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στις 20 Ιουνίου έχει ξεκαθαρίσει κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ότι σε περίπτωση που οι ΑΝΕΛ δεν κυρώσουν τη συμφωνία, ο κ. Τσίπρας θα προκαλέσει ψήφο εμπιστοσύνης στη βουλή. Μία δημόσια δήλωση που έρχεται σε ευθεία κόντρα με την τοποθέτηση του πρωθυπουργού στην αμερικανική εφημερίδα.
Είναι προφανές ότι εκείνος που βρίσκεται στη δυσκολότερη θέση όλων είναι ο Πάνος Καμμένος. Στην περίπτωση που στο δημοψήφισμα της Κυριακής κυριαρχήσει το «ναι», τότε αυτόματα καταρρίπτεται το επιχείρημα που είχε ο ίδιος χρησιμοποιήσει προκειμένου να μην ψηφίσει την πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ το καλοκαίρι. Πως δηλαδή οι Σκοπιανοί τον Ιούνιο θα απέρριπταν την συμφωνία. Η πραγματικότητα είναι ότι μια πιθανή επικράτηση του «ναι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής θα οδηγήσει πιθανότητα και στην αλλαγή του συντάγματος της γειτονικής χώρας. Η εξέλιξη αυτή θα είναι καθοριστική καθώς θα είναι εξαιρετικά δύσκολο μετά από την συνταγματική αλλαγή να υποχρεωθούν τα Σκόπια να το αλλάξουν ξανά, δημιουργώντας και νέα τετελεσμένα.
Μία από τις παραμέτρους στην όλη εξίσωση είναι και η στάση που θα κρατήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο κρατά ψηλά στην ατζέντα του το σκοπιανό. Η ΝΔ από τον Ιούνιο ζητάει εκλογές για να τοποθετηθούν οι πολίτες και για το συγκεκριμένο ζήτημα. Παράλληλα ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να κυρώσει την συμφωνία ούτε ως αντιπολίτευση, ούτε ως κυβέρνηση, ζητώντας κάλπες προκειμένου να μπει, όπως τονίζουν στην Πειραιώς, ένα τέλος στα αρνητικά τετελεσμένα, τα οποία παράγονται, δυστυχώς, κάθε μέρα στο μεγάλο αυτό εθνικό θέμα.
Φωτογραφία: Intimenews
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια