Σε οριακή κατάσταση η Τουρκία – Η κρίση τινάζει στον αέρα τους εξοπλισμούς! – «Βόμβα» της JP Morgan – Κομβικοί οι επόμενοι 11 μήνες

Tον κίνδυνο δραστικής συρρίκνωσης της πληττόμενης από την κρίση τουρκικής οικονομίας υπογραμμίζει σε έκθεσή της η JP Morgan, τονίζοντας ότι η χώρα πρέπει να αποπληρώσει εξωτερικό δημόσιο χρέος ύψους 179 δισ. δολαρίων, μέχρι τον Ιούλιο του 2019, ποσό που αντιστοιχεί σχεδόν στο 25% του ΑΕΠ της χώρας.

«Οι ανάγκες χρηματοδότησης στους επόμενους 12 μήνες είναι μεγάλες και η πρόσβαση στις αγορές έχει καταστεί προβληματική» επισημαίνει στην ανάλυσή της η JPMorgan, καθώς η χώρα θα χρειαστεί «ανανεώσει» χρέος ύψους 180 δισ. δολαρίων όπως είχε ήδη αναφέρει η Bank of America Merrill Lynch.

Σύμφωνα με την JPMorgan, στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας στα οποία αναφέρεται η ανάλυση δείχνουν ότι μόνο για το υπόλοιπο του 2018 απαιτούνται περίπου 32 δισ. δολάρια, ενώ ωριμάνσεις μεγάλων ποσών προβλέπονται για τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Δεκέμβριο.

Ακόμα η έκθεση εκτιμά ότι καθώς διεθνείς τράπεζες είναι πιθανόν να μειώσουν, έστω τμηματικά, την έκθεσή τους στην Τουρκία, η επιμήκυνση αποπληρωμών των βασικών κεφαλαίων των δανείων μπορεί να εξελιχθεί σε πρόκληση για κάποιες επιχειρήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι αναλυτές των UBS, Credit Suisse και άλλων επενδυτικών οίκων έκαναν λόγο για κρίση ισοζυγίου πληρωμών εκτιμώντας πως η κατάσταση στην Τουρκία είναι χειρότερη από την Αργεντινή. Μόνο τον Οκτώβριο, οι τουρκικές επιχειρήσεις θα πρέπει να αποπληρώσουν χρέος ύψους 3,8 δισ. δολαρίων, κάτι σχεδόν ακατόρθωτο αφού είναι αποκλεισμένες από τις αγορές. Οι τουρκικές τράπεζες καλούνται να βρουν περί τα 100 δισ. δολάρια τους επόμενους μήνες, σε συνθήκες ακραίας αβεβαιότητας.

Επιπλέον, μόλις χθες μάλιστα, ο ήδη κλονιζόμενος τραπεζικός τομέας της Τουρκίας δέχθηκε νέο πλήγμα από τη Moody’s, καθώς υποβάθμισε 18 τράπεζες και δύο εταιρείες χρηματοδότησης. Στις 17 Ιουνίου η Moody’s είχε και πάλι υποβαθμίσει και θέσει υπό παρακολούθηση τα αξιόχρεα 17 τουρκικών τραπεζών.

Η τουρκική λίρα έχει υποχωρήσει περίπου 40% από την αρχή του έτους, έχοντας δεχθεί πλήγμα από την ανησυχία των επενδυτών για τη «λαβή» στη νομισματική πολιτική από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το διευρυνόμενο ρήγμα με τις ΗΠΑ. Οι επενδυτές ανησυχούν ότι η τουρκική οικονομία κινείται προς μία ανώμαλη προσγείωση και οι τράπεζες μπορεί να δουν μία αύξηση των «κόκκινων» δανείων τους.

Η οικονομική κρίση τινάζει στον αέρα τους εξοπλισμούς

Εκπρόσωποι της Τουρκίας στον τομέα της άμυνας και των προμηθειών ανησυχούν τώρα ότι η πτώση του εθνικού νομίσματος θα μπορούσε να εκθέσει εξοπλιστικά προγράμματα στον κίνδυνο σημαντικών καθυστερήσεων ή και αναστολής.

“Ήταν ένας κίνδυνος που δεν είχε υπολογιστεί που τώρα θέτει σε κίνδυνο διάφορα προγράμματα προμηθειών, εκτός αν η λίρα ανακάμψει γρήγορα σε επίπεδα πριν από την κρίση.

“Μια γρήγορη ανάκαμψη δεν φαίνεται καθόλου πιθανή”, σύμφωνα με τον Ahmet Dogan, οικονομολόγο και ιδρυτή του think tank Sigma Insight της Τουρκίας, με έδρα την Άγκυρα.

Παράδειγμα: Η Τουρκία διαπραγματεύεται την απόκτηση ρωσικών S-400 αεροπορικών – αντιπυραυλικών συστημάτων από τις αρχές του περασμένου έτους. Αν είχε οριστικοποιηθεί τότε η συμφωνία ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα κόστιζε στο ταμείο της Τουρκίας 8,75 δισεκατομμύρια λίρες. Σήμερα, το ίδιο συμβόλαιο θα κοστίσει στην Τουρκία 15,25 δισεκατομμύρια λίρες, περίπου 75% ακριβότερα!

Η Τουρκία πρέπει να επιλέξει κινητήρα από το εξωτερικό για το TF-X, το πρώτο τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος, να αγοράσει υλικά για το άρμα μάχης Altay, συστήματα για τα ελικόπτερα Τ129 και γενικώς πρέπει να προμηθευτεί υλικά από το εξωτερικό για τους εξοπλισμούς της.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια