Sponsor

ATHENS WEATHER

Ανάλυση Crash: Οι «ιστορικοί εχθροί» που έγιναν φίλοι σε μια ανίερη συμμαχία για να στριμώξουν τη Δύση

Δώστε το μισό Αιγαίο ή πάω με τον Πούτιν


Ένα τεχνητό θερμό επεισόδιο, ίσως και ένας μίνι πόλεμος με την Ελλάδα, από τα σενάρια που θέλουν να είναι σε γνώση της δύσης, θα σύρει τη χώρα μας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων γράφει ο Insider στο προηγούμενο τεύχος του περιοδικού Crash, μηνός Απριλίου.

Και συνεχίζει στην αποκαλυπτική ανάλυσή του: «Εκεί η Τουρκία θα πάρει σημαντικά οικονομικά και γεωπολιτικά ανταλλάγματα. Δεν είναι τυχαία η κατακόρυφη άνοδος του θερμόμετρου των τουρκικών προκλήσεων μετά και τη σύλληψη των Ελλήνων στρατιωτικών εδώ και 128 ημέρες, την ώρα που η «φίλη» Ευρώπη και η «σύμμαχος» Δύση καλούν παγερά μέσω δηλώσεων «τις δύο γειτονικές χώρες να τα βρουν μεταξύ τους»!

Ο παρορμητικός Ερντογάν ίσως αποδειχθεί ότι διαπράττει μέγιστο στρατηγικό λάθος επενδύοντας στη συνεργασία του με τη Ρωσία, επειδή ιστορικά και στρατηγικά τα συμφέροντα των δύο χωρών είναι εντελώς διαφορετικά. Η εκ μέρους και των δύο ηγετών, του Ερντογάν και του Πούτιν, επιλογή συμμαχίας τους μπορεί να χαρακτηριστεί αναγκαία και για τους δύο, αλλά στρατηγικές συμφωνίες δεν μακροημερεύουν σε περίπτωση που συνάπτονται από εξαναγκασμούς και στιγμιαία συμφέροντα.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ευρισκόμενος σε μεγάλη αντιπαράθεση με την Κριμαία, κινήθηκε μεθοδικά για να βελτιώσει τις σχέσεις του με την Άγκυρα, αναγνωρίζοντας στο πρόσωπο του Ερντογάν τον ομοϊδεάτη ηγέτη, ο οποίος μοιράζεται τη δυσπιστία του για τις παρεμβάσεις των δυτικών. Το γεγονός ότι η Τουρκία ανήκει στο ΝΑΤΟ μεγένθυνε την επιθυμία του Ρώσου προέδρου να δημιουργήσει ισχυρές σχέσεις με τον Τούρκο ομόλογό του, παρά τις διαφορές τους στο θέμα της Συρίας και όχι μόνο, προκειμένου η Ρωσία να υπονομεύσει και να διασπάσει την ενότητα της Συμμαχίας, που αποτελεί τη διαχρονική επιδίωξη της Μόσχας.

Η Τουρκία μπορεί να βρεθεί μπροστά σε μια καθοριστικής σημασίας επιλογή, δηλαδή είτε να συνταχθεί με τη Ρωσία και έτσι να εξέλθει από το ΝΑΤΟ ή να παραμείνει στις τάξεις της συμμαχίας, προσκομίζοντας σημαντικής γεωπολιτικής και οικονομικής αξίας οφέλη στο χώρο του Αιγαίου, τη συνεκμετάλλευση του οποίου διαχρονικά επιδιώκει. Το δέλεαρ για την Τουρκία θα είναι μεγάλο και δύσκολα θα αρνηθεί το «δώρο» του Αιγαίου, που ασφαλώς θα θίγει και θα ζημιώνει πολλαπλώς και ανάλογα τη δική μας χώρα.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια