Sponsor

ATHENS WEATHER

Ο Μοσκοβισί πετάει «σωσίβιο» στην κυβέρνηση ότι ίσως να μην περικοπούν οι συντάξεις - Γιατί άραγε;

Γράφει ο Θεόφραστος Ανδρεόπουλος

Kι όμως ο Πιέρ Μοσκοβισί επιφύλασσε μια έκπληξη για την κυβέρνηση αφού άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μη γίνει τελικά η περικοπή των συντάξεων και έτσι για τους επόμενους τρεις μήνες θα μπορεί να στήσει ένα αφήγημα «επιτυχίας».

Έτυχε; Ή μήπως θέλουν οι Ευρωπαίοι να βοηθήσουν την κυβέρνηση Τσίπρα η οποία άλλωστε αποδείχτηκε «το καλύτερο παιδί» που όλα τα ψηφίζει και όλα τα εφαρμόζει;

Ο ίδιος ο Επίτροπος άλλωστε το παραδέχτηκε: Η κυβέρνηση αυτή ψήφισε αγόγγυστα πάνω από 450 «μεταρρυθμίσεις»! Που θα ξαναβρούν οι δανειστές «τόσο καλό παιδί»;

Μετά τη συνάντηση που είχε χθες το πρωί με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο ο κ. Μοσκοβισί ρωτήθηκε αν έχει η κυβέρνηση τη δυνατότητα να μην εφαρμόσει το ψηφισμένο μέτρο της μείωσης των συντάξεων από 1.1.2019.

Και ο Επίτροπος απάντησε: 

«Υπάρχουν δυο αρχαίες γλώσσες τις οποίες έμαθα στο σχολείο: τα αρχαία ελληνικά και τα λατινικά, αμφότερες όμως τις έχω ξεχάσει. Υπάρχει μια έκφραση στα λατινικά, όμως, την οποία δεν έχω λησμονήσει: “pacta sunt servanda” η οποία σημαίνει ότι "οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρούνται".

Ωστόσο οι δεσμεύσεις δεν είναι ανελαστικές και όπως είπα, θα συζητήσουμε με την Ελλάδα πλέον, ως μία χώρα της Ευρωζώνης σε κανονικότητα, επί του προσχεδίου του προϋπολογισμού της, το οποίο οφείλει να είναι ισορροπημένο και να τηρεί τους δημοσιονομικούς στόχους. Ως εκ τούτου θα το συζητήσουμε στον καιρό του». 

Η λύση στο γρίφο θα έρθει τον Οκτώβριο αφού το υπουργείο Οικονομικών υποβάλει προς έγκριση στην Ευρωπαΐκή Επιτροπή το προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2019 στο οποίο θα περιλαμβάνονται όλα τα μέτρα του 2019.

Φυσικά η κυβέρνηση υποδέχθηκε την δήλωση αυτή με πανηγυρισμούς και είναι έτοιμη να την χαρακτηρίσει ως μεγάλη επιτυχία που φέρνει η «έξοδος» από το Μνημόνιο, μπλα, μπλα, μπλα.

Ο Επίτροπος εξήγησε ότι «ασφαλώς θα υπάρχει εποπτεία αλλά δεν είναι νέο Μνημόνιο και δεν έχει νέα μέτρα».

Σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup της 21 Ιουνίου, το πλαίσιο της Ενισχυμένης Επιτήρησης προβλέπει τριμηνιαίους ελέγχους από την τρόικα, συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ, και στο παράρτημα περιγράφονται οι μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα που θα πρέπει να εφαρμοστούν.

Ανάμεσα σε αυτά φωτογραφίζονται τα "δημοσιονομικά μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα" (fiscalstructural measures) δηλαδή τα προνομοθετημένα μέτρα της μείωσης των συντάξεων και το αφορολόγητου.

Επειδή αυτό το σχήμα εποπτείας είναι αυστηρότερο από εκείνο που είχαν οι άλλες χώρες που βγήκαν από τα δικά τους μνημόνια , όπως Ιρλανδία η Πορτογαλία και η Κύπρος, και επειδή χρησιμοποιείται ειδικά για την Ελλάδα οι λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί εφόσον δεν υπάρχει προηγούμενο Ενισχυμένης Εποπτείας στην ιστορία της Ευρωζώνης.

«Η Επιτροπή μπορεί να προτείνει στο Συμβούλιο Υπουργών να συστήσει στο σχετικό κράτος μέλος τη θέσπιση διορθωτικών μέτρων ή την εκπόνηση ενός σχεδίου προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής».

Όπως όλα δείχνουν τα κράτη μέλη του Eurogroup και όχι η Ευρωπαΐκή Επιτροπή θα λάβουν τις τελικές αποφάσεις για το αν θα εφαμοστούν οι ψηφισμένες περικοπές στις συντάξεις από 1.1.2019 και πόσο δημοσιονομικό χώρο θα έχει η κυβέρνηση

Οι Θεσμοί αποτελούνται από την Ευρωπαΐκή Επιτροπή και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητα (ESM), το ΔΝΤ και την Ευρωπαΐκή Κεντρική Τράπεζα.

Τώρα για το αν η δήλωση Μοσκοβισί έχει κάποια σχέση με το Σκοπιανό και την διαθεσιμότητα του Α.Τσίπρα να παραλάβει πρόσφυγες από την Γερμανία τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια