Τι σηματοδοτεί η αποπομπή τού (εξ απορρήτων του Κώστα Καραμανλή) Κ. Μίχαλου, που ήρθε να προστεθεί σε αυτές των Παπακώστα και Αντώναρου
Πλώρη έχουν βάλει στο Μοσχάτο για την αποψίλωση της Ν.Δ. από παραδοσιακά στελέχη της, και μάλιστα στελέχη της αγοράς με καραμανλικές αναφορές, την ώρα που ανοίγουν τον δρόμο για την επικράτηση σε ρόλους-κλειδιά πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ και δη της εκσυγχρονιστικής περιόδου.
Η διαγραφή του Κωνσταντίνου Μίχαλου δεν έρχεται απλώς να προστεθεί στις διαγραφές της Κατερίνας Παπακώστα και του Ευάγγελου Αντώναρου. Αναδεικνύει το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει στη σχέση της σημερινής ηγετικής ομάδας της Ν.Δ. με τον επιχειρηματικό κόσμο και, μάλιστα, με εκείνο το τμήμα του που αυτοπροσδιορίζεται, όπως ο κ. Μίχαλος, στον χώρο της «κοινωνικής Δεξιάς».
Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος υπήρξε μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΕΒΕΑ από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 και είναι πρόεδρός του από το 2006 έως και σήμερα, ενώ είναι ήδη εκλεγμένος πρόεδρος και της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων, για δεύτερη συνεχή θητεία. Στην πραγματικότητα αποτελούσε τον σύνδεσμο της επαφής της Ν.Δ. με τον κόσμο της αγοράς και με τη θεσμική ιδιότητά του στους χώρους της αγοράς και των επιχειρήσεων ήταν επί πολλά χρόνια ex officio μέλος των πολιτικών επιτροπών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Επιπλέον, υπήρξε στέλεχος του κυβερνητικού μηχανισμού κατά την περίοδο της διακυβέρνησης Καραμανλή, ενώ ήταν από τους ανθρώπους που συμβουλευόταν ο πρώην πρωθυπουργός. Ορισμένοι δε λένε ότι το θέμα της διαγραφής Μίχαλου αγγίζει ευθέως τις σχέσεις Μητσοτάκη και Καραμανλή.
Για τους καλά γνωρίζοντες, εδώ και καιρό στο Μοσχάτο έβλεπαν αδυναμία «ελέγχου» των επιμελητηρίων και έλλειψη μαχητικότητας στην υπεράσπιση των θέσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, ιδίως για την οικονομία.
Δεν είναι άνευ σημασίας το γεγονός ότι ο κ. Μίχαλος φροντίζει να επαναλαμβάνει ότι «τα επιμελητήρια δεν είναι όργανα κανενός κόμματος» και ταυτόχρονα να υπενθυμίζει ότι ο ίδιος εκπροσωπεί με τη θεσμική ιδιότητά του 800.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι ο κ. Μίχαλος σε ραδιοφωνική συνέντευξή του μετά τη διαγραφή του από τη Νέα Δημοκρατία υποστήριξε, σε πλήρη αντίθεση με την εικόνα που δίνει το Μοσχάτο για τα ανοίγματα του κ. Μητσοτάκη στην κοινωνία, ότι «οι πόρτες της Νέας Δημοκρατίας είναι κλειστές στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα».
Από εδώ και στο εξής, πάντως, φαίνεται ότι η Νέα Δημοκρατία θα επιδοθεί σε αγώνα να αλλάξει την κατάσταση και να ελέγξει τα επιμελητήρια μετά τη διαγραφή Μίχαλου. Ενδεικτικό των προθέσεών της είναι ότι θα ακολουθήσει, με πρωτοβουλία του γραμματέα της Ν.Δ. Λευτέρη Αυγενάκη, την άλλη Πέμπτη συνάντηση με τα «γαλάζια» στελέχη που είναι εκλεγμένα στα επιμελητήρια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Λευτέρης Αυγενάκης ανέλαβε και διεκπεραίωσε το σχέδιο καρατόμησης του κ. Μίχαλου. Την περασμένη Δευτέρα επικοινώνησε μαζί του και ζήτησε εξηγήσεις για τις τοποθετήσεις του, ενώ την Τετάρτη, στις 3 το μεσημέρι, ο κ. Κράτσας, πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας της Νέας Δημοκρατίας, επικοινώνησε με τον κ. Μίχαλο για να του ανακοινώσει ότι στις 5 το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα συνεδριάσει η επιτροπή στην οποία παραπεμπόταν, με αποτέλεσμα ο κ. Μίχαλος, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων -όπως υποστηρίζει-, να μην μπορεί να παραστεί και η Επιτροπή Δεοντολογίας να συνεδριάσει και να τον διαγράψει εν τη απουσία του.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν υπάρξει διαμαρτυρίες για τη διαγραφή Μίχαλου, χωρίς ωστόσο να έχει δοθεί κάποια έκταση μέχρι στιγμής. Δημοσίως, πάντως, ο καραμανλικός βουλευτής Γιώργος Βλάχος έθεσε, προσεκτικά διατυπωμένο, το ζήτημα, λέγοντας ότι είναι κατά των διαγραφών.
Από τη Ν.Δ. χρεώνουν στον κ. Μίχαλο ότι βρίσκεται πίσω από σχέδια για τη δημιουργία νέου κόμματος, κάτι που ο ίδιος ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ αντικρούει, μιλώντας για «κατευθυνόμενα» δημοσιεύματα με εμπνευστή τον ίδιο τον κ. Αυγενάκη. Σε αυτό το κλίμα το Μοσχάτο εξαπέλυσε βαριές κατηγορίες σε βάρος του κ. Μίχαλου κατηγορώντας τον ότι λειτουργεί ως «δούρειος ίππος» του ΣΥΡΙΖΑ εντός της Νέας Δημοκρατίας.
Η συμπόρευση με τους εκσυγχρονιστές του ΠΑΣΟΚ
Στον αντίποδα της διαγραφής Μίχαλου βρίσκεται η αντικατάσταση της Κωνσταντίνας Μπότσιου στο Ινστιτούτο Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» από τον συνεργάτη της Αννας Διαμαντοπούλου, Γιάννη Μαστρογεωργίου. Μπορεί η απόσυρση της κυρίας Μπότσιου από το ινστιτούτο να μην έχει άμεσα πολιτικά κίνητρα, καθώς η ίδια παραμένει σύμβουλος του προέδρου της Ν.Δ., ωστόσο το πρόσωπο του αντικαταστάτη της υποδηλώνει τη σταθερή προσήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη συμπόρευση της Ν.Δ. με ένα συγκεκριμένο κομμάτι που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και έχει αναφορά στην περίοδο του «εκσυγχρονισμού» του Κώστα Σημίτη, κάποια πρόσωπα από το οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχεδιάζει, μάλιστα, να κάνει εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς.
Σε ό,τι αφορά το παρασκήνιο για την κατάσταση στο ινστιτούτο, η κυρία Μπότσιου, η οποία αποτελούσε προσωπική επιλογή του κ. Μητσοτάκη, είχε έντονες προστριβές με πάρα πολλά στελέχη του ινστιτούτου και μάλιστα είχαν γίνει σοβαρά παράπονα στο Μοσχάτο από τον πρόεδρο του ινστιτούτου Ευάνθη Χατζηβασιλείου (επίσης προσωπική επιλογή του κ. Μητσοτάκη), με τον οποίο η πρώην γενική διευθύντρια ήταν στα μαχαίρια. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι, όπως λέγεται, η Κωνσταντίνα Μπότσιου είχε πολύ καλές σχέσεις με τον πρώην διευθυντή του γραφείου του προέδρου της Ν.Δ. Μιχάλη Μπεκίρη, ο οποίος είχε εκπαραθυρωθεί μυστηριωδώς από τη θέση του λίγο πριν από το Πάσχα, με απόφαση του κ. Μητσοτάκη και παρέμβαση του Τ. Θεοδωρικάκου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ρόλο στην επιλογή Μαστρογεωργίου φέρεται ότι έχει και ο νυν διευθυντής του γραφείου του κ. Μητσοτάκη, ο Στέλιος Πέτσας, ωστόσο -όπως άλλωστε έδειξε η τοποθέτηση του Τάκη Θεοδωρικάκου σε ραδιοφωνική συνέντευξή του για διεύρυνση των παραδοσιακών ορίων της παράταξης- ο πρώην κνίτης και μετέπειτα πασόκος έχει αναλάβει ρόλο να «πασοκοποιήσει» τη Ν.Δ. και μάλιστα φέρεται ότι είναι από τους εισηγητές στον πρόεδρο της Ν.Δ. για εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς, για όσους, όπως η Αννα Διαμαντοπούλου, είναι δύσκολο να χρίσει υποψήφιους βουλευτές εξαιτίας των ισχυρών εσωκομματικών αντιδράσεων που υπάρχουν.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια