Δεν αποτελείται μόνο το σώμα μας από 2/3 νερού, αλλά και η ίδια μας η ζωή!
Το σώμα των παιδιών που βρίσκονται σε ηλικία 5 - 8 χρονών αποτελείται μέχρι και 70% από νερό, ενώ στους άνδρες το αντίστοιχο ποσοστό είναι 60-65% και στις γυναίκες 50-60%.
Έχοντας αυτό κατά νου, δεν μας κάνει εντύπωση το γεγονός πως μόλις τρεις μέρες χωρίς νερό μπορούν να προκαλέσουν σε έναν άνθρωπο τεράστια προβλήματα υγείας, καθώς το νερό συμβάλλει σημαντικά στη ζωή και αναπαραγωγή των ανθρώπινων κυττάρων, αποτελεί το κύριο µέσο για τη µεταφορά των θρεπτικών ουσιών στα κύτταρα και τα όργανα του σώµατος, αλλά και το µέσο αποµάκρυνσης των τοξικών και άχρηστων ουσιών, ενώ ούτε τα νεφρά μας μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς αυτό. Δεν είναι όμως μόνο το οργανικό και ιατρικό μέρος που καθιστά το νερό ως το ύψιστο αγαθό για την καθημερινότητα και τη διαβίωσή μας. Όσο και αν ο τρόπος ζωής μας θεωρούμε πως έχει εξελιχθεί, όσο και αν οι διατροφικές μας συνήθειες αλλάζουν ή προσαρμόζονται, το νερό παραμένει η σταθερή αξία στην οποία βασίζονται όλα τα μέλη της κάθε οικογένειας.
Βρέφη και Η2Ο
Ήδη από τη βρεφική ηλικία, από 6 μηνών περίπου και έπειτα, όταν δηλαδή αρχίζουν να εντάσσονται στο διατροφολόγιο του μωρού οι στέρεες τροφές, αρχίζει σιγά σιγά να προστίθεται στην καθημερινότητά τους και το νερό. Όπως τονίζουν οι ειδικοί, ιδανικό για τα μωρά είναι το νερό της βρύσης και όχι το εμφιαλωμένο, σύμφωνα με τη νέα και μεγαλύτερη Διεθνή έρευνα του είδους της μέχρι σήμερα. Πολλές φορές όμως αναρωτιόμαστε, για την καταλληλότητα και την ποιότητα του νερού της βρύσης, ειδικά όταν πρόκειται για το νερό που πίνουν τα πιο ευάλωτα μέλη της οικογένειάς μας.
Η ΕΥΔΑΠ, ως μεγαλύτερος πάροχος ύδρευσης της χώρας μας, με συναίσθηση της ευθύνης απέναντι σε εκατομμύρια πολίτες της Αττικής, μεριμνά για την άριστη ποιότητα του πόσιμου νερού. Αυτό μάλιστα αποδεικνύεται από το Urban Water Atlas for Europe – Την αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις καλύτερες πρακτικές διαχείρισης δικτύου ύδρευσης και ποιότητας πόσιμου νερού των ευρωπαϊκών πόλεων για το 2017. Η ΕΥΔΑΠ βαθμολογήθηκε με άριστα 10, αναφορικά με την ποιότητα του πόσιμου νερού της για την πόλη της Αθήνας, εξασφαλίζοντας έτσι την υψηλότερη θέση στην Ευρώπη και με αρμονία στις κείμενες διατάξεις.
Η άριστη ποιότητα ξεκινά ήδη από τους κύριους τροφοδοτικούς ταμιευτήρες Εύηνο και Μόρνο, ενώ πραγματοποιούνται και καθημερινοί έλεγχοι του πόσιμου νερού στα χημικά και μικροβιολογικά εργαστήρια της ΕΥΔΑΠ. Παράλληλα, με συνεχείς επενδύσεις σε έργα υποδομής, σε τεχνολογία και σε εκπαίδευση του ανθρώπινου κεφαλαίου της, εξασφαλίζει ποιότητα πόσιμου νερού, από τις υψηλότερες της Ευρώπης, πάντα σε αρμονία με τις κείμενες διατάξεις. Τα στοιχεία αυτά μας κάνουν να νιώθουμε ακόμα πιο σίγουροι όχι μόνο ως προς την ποιότητα του πόσιμου νερού, αλλά και γενικότερα για το νερό που έρχεται σε επαφή με το δέρμα των βρεφών, από τις πρώτες μέρες κιόλας της ζωής τους.
Μεγαλώνοντας, το νερό που χρειάζονται τα παιδιά αυξάνεται. Ενδεικτικά, στα 4 έτη τους χρειάζονται ήδη 1,3 λίτρα νερού ημερησίως – όχι απαραίτητα με απευθείας κατανάλωση, αλλά και μέσα από φρούτα, λαχανικά και λοιπές τροφές. Έχουμε άραγε σκεφτεί ποτέ την αξία του να πλένουμε αυτά τα φρούτα και τα λαχανικά με καθαρό νερό, από τη στιγμή που τα περισσότερα από αυτά τα τρόφιμα έχει μεγαλύτερη αξία να τα καταναλώνουμε με τη φλούδα τους; Βλέπουμε λοιπόν πως πράγματι, το νερό της βρύσης είναι ένας αναπόσπαστος σύμμαχος στην καλή υγεία ολόκληρης της οικογένειας. H ΕΥΔΑΠ μας προσφέρει και μας εγγυάται πρόσβαση σε ασφαλές και πόσιμο νερό, ως αδιαμφισβήτητο παράγοντα ευημερίας, κάτι που άλλωστε έχει αναγνωριστεί από τη Διεθνή Κοινότητα ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και μάλιστα χαρακτηρίστηκε ως ένας από τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας.
Έρευνα για τα μπουκάλια εμφιαλωμένου νερού
Διεθνής έρευνα έφερε στο φως κάτι που μας κίνησε το ενδιαφέρον.Συγκεκριμένα ένας τεράστιος αριθμός μπουκαλιών εμφιαλωμένου νερού περιέχουν μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού, μάλιστα κατά ένα ποσοστό που ξεπερνάει το 90%, με αποτέλεσμα ο καταναλωτής να τα καταπίνει εν αγνοία του.
Οι ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής την καθηγήτρια χημείας Σέρι Μέισον έκαναν την έρευνα για λογαριασμό του δημοσιογραφικού οργανισμού Orb Media, και πήρε πολύ μεγάλη δημοσιότητα από το BBC και τη Guardian.
Συνολικά αναλύθηκαν 11 από τις μεγαλύτερες μάρκες νερού, από 9 χώρες, μέσω δειγμάτων από 259 μπουκάλια νερού. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι υπήρχαν κατά μέσο όρο 10 πλαστικά σωματίδια με πλάτος άνω των 100 μικρομέτρων (εκατομμυριοστών του χιλιοστού), δηλαδή μεγαλύτερο μιας ανθρώπινης τρίχας. Ανιχνεύθηκαν επίσης κατά μέσο όρο 314 μικροσωματίδια πιθανού μικροπλαστικού για κάθε ένα λίτρο νερού, με μέγεθος κάθε σωματιδίου από 6,5 έως 100 μικρόμετρα.
Σε κάποια μπουκάλια ανιχνεύθηκαν συγκεντρώσεις σωματιδίων έως τα 10.000 κομματάκια ανά λίτρο. Μέσα στα εμφιαλωμένα νερά αυτό που εμφανίστηκε περισσότερο ήταν το πολυπροπυλένιο, το υλικό που χρησιμοποιείται και στα πλαστικά καπάκια των μπουκαλιών.
Άλλη έρευνα – ανεξάρτητη με την πρώτη – που διεξάχθηκε στις ΗΠΑ από την οργάνωση Story of Stuff, μελέτησε 19 διαφορετικές μάρκες εμφιαλωμένων νερών και βρήκε επίσης μεγάλη συγκέντρωση πλαστικών μικροϊνών. Οι ερευνητές υποστήριξαν ότι άλλη αιτία είναι ο αέρας, εξαιτίας του οποίου μεταφέρονται τα μικροπλαστικά, συνεπώς μπορούν να υπάρχουν στα εργοστάσια εμφιάλωσης και έτσι να ‘τρυπώνουν’ μέσα στα μπουκάλια.
Επιπλέον, τα πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης μπαίνουν για περιβαλλοντικούς λόγους στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία προτείνει την απαγόρευσή τους. Μετά την πρότασή της για τις πλαστικές σακούλες και την απαγόρευσή τους, η Κομισιόν επανήλθε με τα πλαστικά προϊόντα μίας χρήσης, όπως καλαμάκια, μαχαιροπήρουνα, πλαστικά μπουκάλια κλπ, θεωρώντας ότι θα αποφέρει τόσο περιβαλλοντικά όσο και οικονομικά οφέλη. Οι στόχοι των νέων μέτρων θα είναι μεταξύ άλλων:
-Να ευαισθητοποιήσουν τα κράτη – μέλη τους καταναλωτές για τις αρνητικές επιπτώσεις της χρήσης πλαστικών προϊόντων
-Να εξοικονομήσουν οι καταναλωτές σύμφωνα με εκτιμήσεις 6,5 δισ. Ευρώ
-Να αποφευχθούν εκπομπές 3,4 εκ. τόνων ισοδύναμου CO2
-Να αποφευχθούν περιβαλλοντικές ζημιές κόστους 22 δισ. Ευρώ έως το 2030
Μάλιστα η συγκεκριμένη πρόταση, έρχεται να ενισχύσει προηγούμενη νομοθετική πρωτοβουλία της Ε.Ε. για ανάδειξη των πλεονεκτημάτων του νερού της βρύσης και επιστροφή των καταναλωτών στο νερό του σπιτιού τους, το οποίο θα εξοικονομήσει στα νοικοκυριά της Ευρώπης περισσότερα από 600 εκ. ευρώ ετησίως, λόγω μικρότερης κατανάλωσης εμφιαλωμένου νερού.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια