Sponsor

ATHENS WEATHER

Το Ποτάμι τελικά γύρισε πίσω

Γράφει ο Βαγγέλης Σαρακινός

Ένας χρόνος συμπληρώνεται αυτές τις ημέρες από το συνέδριο της ΔΗΣΥ το καλοκαίρι του 2017, όταν η Φώφη Γεννηματά αποφάσισε να ανοίξει της πόρτες της παράταξης και να δρομολογήσει τις εξελίξεις για την δημιουργία του Κινήματος Αλλαγής.

Στην πορεία έγιναν πολλά, χθες, όμως, το Ποτάμι, το οποίο όλο αυτό το διάστημα εξελίχθηκε στον βασικό εταίρο του εγχειρήματος, πήρε την απόφαση να γυρίσει πίσω, αντιστρέφοντας τον ρου του.

Οι μνήμες είναι νωπές, καθώς στα αυτιά πολλών ηχεί ακόμη εκείνο το «επιστρέφουμε» της Φώφης Γεννηματά, μέσα στο πανηγυρικό κλίμα του Συνεδρίου, το οποίο πολλοί στην βάση το άκουσαν και ως «απειλή». Κι αυτό γιατί από το βήμα εκείνου του Συνεδρίου παρέλασαν πολλοί εκπρόσωποι του πολιτικού συστήματος της προμνημονιακής και της κυρίως μνημονιακής εποχής.

Στην πορεία προς την δημιουργία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της ΔΗΣΥ τότε, περπάτησαν βήμα-βήμα, με μια σχέση ιδιαίτερα στενή. Συχνά, μάλιστα, οι υπόλοιποι εταίροι του εγχειρήματος γκρίνιαζαν υπαινισσόμενοι άνιση μεταχείριση και απόπειρα «καπελώματος». Το εγχείρημα, πάντως, προχώρησε με ανοιχτές διαδικασίες, σε εκλογή αρχηγού από την βάση, όπου επικράτησε η κ. Γεννηματά τον περασμένο Νοέμβριο. Τον περασμένο Μάρτιο συγκλήθηκε το συνέδριο.

Τα προβλήματα, ωστόσο, ήταν πολλά και αφορούσαν μία ευρεία γκάμα θεμάτων: από το όνομα του νέου φορέα έως την ενοποίηση των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων που μετείχαν σε αυτόν, κυρίως όμως η συγκρότηση κοινών θέσεων. Στους μήνες που ακολούθησαν υπό την ηγεσία της Φώφης Γεννηματά, η αδυναμία του ΚΙΝΑΛ να παρουσιάσει ενιαία θέση ήταν έκδηλη, ακόμη και για σοβαρά ζητήματα της χώρας.

Ανάθεμα το Σκοπιανό

Οι αρχηγοί εντός του ΚΙΝΑΛ, ανεξαρτήτως του αν διαθέτουν ή όχι στρατό, δεν παραιτήθηκαν από τα αρχηγιλίκια, γεγονός που προκαλούσε και προκαλεί τριβές. Το θέμα του προσανατολισμού, μάλιστα, δημιουργούσε πρόσθετα προβλήματα, τα οποία παραμένουν. Το ΚΙΝΑΛ παρουσιάζει και μια ιδιαιτερότητα σε σχέση με την παράδοση της σοσιαλδημοκρατίας.

Τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα είθισται να στέκονται στο κέντρο και να κοιτάνε αριστερά, αποσκοπώντας βεβαίως στο να διατηρήσουν την επιρροή τους στο εκλογικό σώμα και να αποτρέπουν τη στροφή προς τα δεξιά. Το ΚΙΝΑΛ της κ. Γεννηματά, υπό την πίεση και της ομάδας Βενιζέλου, όπως φαίνεται από τις περισσότερες τοποθετήσεις του στα τρέχοντα πολιτικά ζητήματα, κοιτάει κατευθείαν δεξιά.

Ή τουλάχιστον αυτό δείχνει ότι έκανε, ακολουθώντας για μεγάλο χρονικό διάστημα τη ΝΔ στη γραμμή της δομικής αντιπολίτευσης προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Ανάλογα ζητήματα υπάρχουν και στο Ποτάμι, τα οποία όμως με την αποχώρηση και την αναγγελία διεξαγωγής συνεδρίου μετατίθενται μάλλον για το φθινόπωρο.

Αποκορύφωμα της αδυναμίας συγκρότησης ενιαίας θέσης στο ΚΙΝΑΛ ήταν η Συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ. Χρειάστηκε ένα εικοσιτετράωρο και σχεδόν ομηρικοί καυγάδες, αλλά κοινή ανακοίνωση δεν βγήκε. Αυτό που βγήκε τελικά ήταν μια προσωπική τοποθέτηση της προέδρου.

Δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία

Η χθεσινή αποχώρηση του Ποταμιού από το Κίνημα Αλλαγής δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Ήδη από τον περασμένο Μάρτιο ο Σταύρος Θεοδωράκης φέρεται ότι εξέφραζε επιφυλάξεις για την απήχηση του εγχειρήματος, οι οποίες σχηματοποιήθηκαν στο ότι «η παραμονή είναι συνταγή αποτυχίας» που είπε αμέσως μετά την απόφαση των κομματικών οργάνων για αποχώρηση. Είχαν προηγηθεί βεβαίως τις τελευταίες ημέρες διάφορα σενάρια που ήθελαν το Ποτάμι να αντικαθιστά τους ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία ο Σταύρος Θεοδωράκης χαρακτήρισε «κατασκευές» και «ψέματα».

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο επικεφαλής του Ποταμιού επικοινώνησε τηλεφωνικά με την Φώφη Γεννηματά, λίγες ώρες πριν υποβάλει στο κόμμα του την πρόταση του, και της ξεκαθάρισε ότι η επιθυμία του είναι ένα «συναινετικό διαζύγιο», χωρίς καταγγελτικές δηλώσεις εκατέρωθεν. Φέρεται μάλιστα να την διαβεβαίωσε ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να ανεβάσει τους τόνους της αντιπαράθεσης με το ΚΙΝΑΛ, κάτι που τουλάχιστον για την ώρα ισχύει.

Οι ίδιες πληροφορίες, ωστόσο, θέλουν την Φώφη Γεννηματά να κρατά μία πιο ψυχρή στάση του στιλ «κάνε το και βλέπουμε». Από την ανακοίνωση του Κινήματος Αλλαγής πάντως δεν λείπουν οι αιχμές για «αμφιθυμίες, μπρος πίσω και μετέωρα βήματα», αλλά και για «προσωπικές στρατηγικές» που δεν έχουν θέση στο κίνημα. Όπως και να έχει το θέμα, το Ποτάμι γύρισε πίσω, αποδυναμώνοντας το ΚΙΝΑΛ, η βασική επιδίωξη του οποίου για διεύρυνση των δυνάμεών του δεν επετεύχθη, όπως φέρεται να είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης. Και αυτό δημιουργεί μια δυναμική εξελίξεων εσωκομματικών, αλλά και διακομματικών.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια