Ιδού τι σήμαιναν οι δηλώσεις Κοτζιά!
«Πριν πάω για διακοπές θα τα έχω τελειώσει. Αλλιώς δεν έχει διακοπές. Βρισκόμαστε σε διαδικασία επίλυσης των ζητημάτων που εκκρεμούν εδώ και δεκαετίες με την Αλβανία»πρόσθεσε αστειευόμενος(;) ο υπουργός.
Ήταν αυτή η φράση του Υπουργού Εξωτερικών, Ν.Κοτζιά, η οποία προανήγγειλε εξελίξεις τόσο στις διαπραγματεύσεις με την Αλβανία όσο και για το Κυπριακό.
Οντως, είμαστε σε τροχιά επίλυσης των διαφορών, φυσικά εις βάρος μας.
Ο αλβανικός Τύπος αποκαλύπτει πως Αλβανία και η Ελλάδα έχουν ορίσει προθεσμία για την υπογραφή συμφωνιών τον Ιούνιο πριν από την σύνοδο κορυφής της ΕΕ. Ολα τα θέματα να κλείσουν εδώ και τώρα.
Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα πραγματοποίησε συνάντηση με τον πρόεδρο της χώρας Ιλίρ Μέτα.
Κεντρικό θέμα της συζήτησης ήταν η οριστικοποίηση της συμφωνίας με την Ελλάδα για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων, την κατάργηση της εμπόλεμης κατάστασης καθώς και θέματα που σχετίζονται με τα δικαιώματα των μεταναστών στην Ελλάδα.
Ετσι επιβεβαιώνεται η «προφητεία» Ν.Κοτζιά πως θα κλείσει όλα τα θέματα με Αλβανία πριν πάει διακοπές.
Η αλβανική κυβέρνηση έδωσε δικαιώματα ερευνών σε περιοχές της Βορείου Ηπείρου, που εφάπτονται των θαλασσίων και χερσαίων συνόρων με την Ελλάδα. Εχουν δώσει άδειες για έρευνες ακόμη και σε περιοχές εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας με το Ελληνικό ΥΠΕΞ να ανοίγει όλα τα θέματα με την Αλβανία.
Προ ημερών, ανακοινώθηκε επισήμως ότι η αλβανική κυβέρνηση έδωσε τα δικαιώματα ερευνών σε περιοχές της Βορείου Ηπείρου, που εφάπτονται των θαλασσίων και χερσαίων συνόρων με την Ελλάδα, στην αμερικανική εταιρεία Shell, η οποία ανακάλυψε τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου σε περιοχή της Βορείου Ηπείρου λίγα χιλιόμετρα έξω από την Κορυτσά, στο Μπεράτι.
Σ’ αυτήν την περιοχή ήταν το αρχαίο Μακεδονικό οχυρό, της Αντιπάτρειας (πόλη του Αντίπατρου), ενώ κατά την πρωτοβυζαντινή περίοδο το όνομα της πόλης ήταν Πουλχεριόπολις (πόλη της Πουλχερίας). Σε λατινικά κείμενα της εποχής η πόλη αναφέρεται ως Alba Graeca.
Η αμερικανική εταιρία Shell ξεκινά λοιπόν τις έρευνες, σε περιοχή κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα.
Απ’ όσα αποκαλύπτει η αλβανική πλευρά, ο Ν. Κοτζιάς δεν θα συζητήσει μόνον για τα θαλάσσια σύνορα, αλλά και για τα… χερσαία, ζήτημα που πρόβαλαν οι Αλβανοί.
Οι αλβανοί συστηματικά άρχισαν να προβάλουν εμπόδια στις έρευνες που ξεκίνησαν στην Ελλάδα από το 2015, καθώς αρνήθηκαν να δώσουν άδεια για να κάνει στροφή, εντός του αλβανικού εναέριου χώρου, το αεροπλάνο της κοινοπραξίας που εκτελούσε πτήσεις χαρτογράφησης της Ηπείρου, με αποτέλεσμα να μην έχουν καλυφθεί επαρκώς περιοχές κοντά στα σύνορα.
Δεν ήταν μόνον όμως οι Τούρκοι που μεσολάβησαν για την απόρριψη της ελληνοαλβανικής συμφωνίας για την ΑΟΖ, αλλά υπήρξαν και ισχυρά οικονομικά συμφέροντα που επεδίωκαν και υφαρπαγή ελληνικού πλούτου.
Και δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να υπάρχει κρυπτόμενη επιρροή σε δήθεν οικολογούντες, που αφενός έστειλαν τον ΤΑΡ να καταλήξει στο Δυρράχιο, αντί της Θεσπρωτίας, με απώλεια ενός δισ. ευρώ και πολλών θέσεων εργασίας, και αφετέρου με τωρινές κινητοποιήσεις επιδιώκουν να αποτρέψουν την διεξαγωγή ενεργειακών ερευνών στην ίδια περιοχή αποκαλύπτει το voria.gr
Πέραν τούτου έχουμε και τις συνήθεις αντιδράσεις οικολογούντων, με όχι πάντα γνωστά κίνητρα, που με τις συνεχείς παρεμβάσεις στο ΣτΕ καθυστερούν μια επένδυση, ώσπου να αγανακτήσει ο επενδυτής και να αποχωρήσει προς όφελος κάποιου άλλου ίσως, ή για ικανοποίηση ιδεοληψιών, ή για προβολή προσώπων που δεν έχουν άλλη δυνατότητα να προβληθούν, ή… ποιος ξέρει για ποιους άλλους λόγους.
Ο «Πρωινός Λόγος» της Ηπείρου, παραθέτει ενδιαφέροντα στοιχεία για τις εντός Ελλάδος αντιδράσεις, γράφοντας ότι:
«Εμπόδια στις έρευνες για υδρογονάνθρακες, επιχειρούν να βάλουν και μικρές μειοψηφίες, αριστερής επί τω πλείστον απόχρωσης, οι οποίες επιδιώκουν να μεταφέρουν και στην Ήπειρο το κλίμα της Χαλκιδικής και των μεταλλείων στις Σκουριές, που είναι ωστόσο εντελώς διαφορετικές περιπτώσεις.
» Εκείνο που προκαλεί πάντως μεγαλύτερη εντύπωση, είναι η κινητικότητα που επιδεικνύουν αλλά και οι πόροι που έχουν στη διάθεσή τους, για δημιουργία και ανάρτηση πανό σε κεντρικά σημεία της Ηπείρου, η αφισοκόλληση, η διοργάνωση ημερίδων κλπ».
Παρά ταύτα μέχρι και σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών τούς έχει γυρίσει την πλάτη, απορρίπτοντας την κινδυνολογία που αναπτύσσεται.
Ο Δήμαρχος Πωγωνίου ήταν σαφής: «Αγαπάμε αυτό τον τόπο, ζούμε εδώ, δραστηριοποιούμαστε, μεγαλώνουμε τα παιδιά μας εδώ. Δεν θα ακολουθήσουμε όμως τακτική μηδενισμού, απαξιώνοντας κάθε δυνατότητα εξέλιξης, εφόσον υπάρχουν τα απαραίτητα εχέγγυα για την προστασία του περιβάλλοντος».
Η Αλβανία θεωρεί μονομερή κίνηση της Ελλάδας την προκήρυξη οικοπέδων για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε περιοχές του Ιονίου Πελάγους. Το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών έστειλε νέα ρηματική διακοίνωση για το ζήτημα αυτό στις 26 Οκτωβρίου. Σε αυτήν επαναλαμβάνει τον ισχυρισμό ότι τουλάχιστον ένα από τα οικόπεδα που έχουν προκηρυχθεί από την Ελλάδα εισέρχεται εντός των αλβανικών χωρικών υδάτων.
Σύμφωνα με το κείμενο της διακοίνωσης, τα Τίρανα σημειώνουν ότι από τη στιγμή που δεν υπάρχει οριστική συμφωνία οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας ανάμεσα σε Ελλάδα, Αλβανία και Ιταλία στην περιοχή καμία πράξη που αφορά έρευνα και εκμετάλλευση δεν θα πρέπει να αναλαμβάνεται χωρίς τη συναίνεση όλων των μερών.
Ουσιαστικά τα Τίρανα κατηγορούν την Ελλάδα για μονομερείς κινήσεις λόγω της προκήρυξης των οικοπέδων, μια πρακτική που εύκολα μπορεί να συγκρίνει κανείς με αντίστοιχες τουρκικές θέσεις σε ό,τι αφορά το Αιγαίο!
Η Αλβανία θεωρεί ότι η συμφωνία του 2009 είναι ετεροβαρής υπέρ της Ελλάδας και ότι τα Διαπόντια Νησιά βορείως της Κέρκυρας δεν δικαιούνται πλήρη επήρεια. Ολα αυτά παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με την ιταλοαλβανική συμφωνία του 1992, όπου ελήφθη υπόψη η μέση γραμμή, η αλβανική νήσος Σάσων έλαβε πλήρη επήρεια.
Πρόκειται για κρίσιμα θέματα, από τη στιγμή που, όπως ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος είπε πρόσφατα σε εκδήλωση στο ΕΒΕΑ, η συμφωνία του 2009 αποτελεί ουσιαστικά μια συμφωνία οριοθέτησης των εκατέρωθεν χωρικών υδάτων, κάτι που αφορά το 90% του κατανεμημένου χώρου και μόλις κατά 10% την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας ή ΑΟΖ.
Αλβανικά ΜΜΕ σημειώνουν πως η συμφωνία Ελλάδας – Αλβανίας για τα θαλάσσια σύνορα στο Ιόνιο, θα χρησιμοποιηθεί πολιτικά ως προηγούμενο σε μια ενδεχόμενη διαπραγμάτευση για τα θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία για να εδραιωθεί η ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο.
Εφόσον στην προκειμένη περίπτωση ο Έλληνας ΥΠΕΞ αποδεχτεί «ειδικό καθεστώς» για τα Διαπόντια νησιά βόρεια Κέρκυρας με την Αλβανία, αυτά θα σημάνει ότι αυτά δεν θα έχουν ΑΟΖ, και αυτόματα θα δημιουργήσει δεδικασμένο για το νησιωτικό σύμπλεγμα της Μεγίστης , ικανοποιώντας την προσπάθεια της Τουρκίας για «μεσογειακή ΑΟΖ» .
Διπλωματικές πηγές στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσαν το αλβανικό ΜΜΕ Top Channel, το οποίο αναφέρει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έδωσε εντολή για την περάτωση της τελικής φάσης των διαπραγματεύσεων για όλα τα εναπομείναντα εκκρεμή ζητήματα μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, άρον άρον, με σκοπό να τελειώνουμε μια ώρα αρχύτερα διότι ίσως δεν γνωρίζει « τι ξημερώνει αύριο» από πλευρά πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα.
Το Top Channel , σύμφωνα με πηγές του αναφέρει ότι η συμφωνία για τα χωρικά ύδατα θεωρείται πλέον «τελειωμένη» , μιας και τα δύο μέρη έχουν αναλύσει κάθε σημείο, συμφωνώντας ακόμη και στον χάρτη για το νέο διαχωρισμό της ακτογραμμής και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης.
Χαρίζουμε «διευκολύνσεις» σε χώρες που έχουν αποδειχθεί στο παρελθόν ότι δεν σέβονται τίποτα , διαβάλουν και κατηγορούν την χώρα μας με την πρώτη ευκαιρία, και κυρίως δίνουν «βάσεις» και διευκολύνσεις στο τουρκικό παράγοντα που επιθυμεί την περικύκλωση του ελληνικού χώρου από ΒΔ.
Ο κίνδυνος είναι σαφώς μεγάλος και πολύ κοντά μας για όλα αυτά που ζούμε ειδικά μετά το 2009 . Το σχέδιο της Μεγάλης Αλβανίας εμπεριέχει την ευθεία αμφισβήτηση όλων των κεκτημένων μας στην ελληνική Μακεδονία και Ήπειρο από 1912 και μετά.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια