Η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή της αναχαίτισης τζιχαντιστών από την θάλασσα

Γράφει ο Νίκος Νικολόπουλος *

Ένας νέος «πονοκέφαλος» φαίνεται πως έρχεται να προστεθεί για τις αρχές ασφαλείας των ευρωπαϊκών κρατών και ειδικά των χωρών της Μεσογείου, φυσικά και της Ελλάδας, από τις εντεινόμενες πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες, «πλοία – φαντάσματα»
(με κλειστά τα δορυφορικά τους συστήματα) προσεγγίζουν τις ακτές ευρωπαϊκών εδαφών, μεταφέροντας οπλισμό και τζιχαντιστές, με προορισμό την Ευρώπη.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην πλειονότητά τους, πρόκειται για τζιχαντιστές που έφυγαν από την Ευρώπη, κάποιοι έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει σε ευρωπαϊκές χώρες, που πήγαν στη Συρία και σε άλλα μέτωπα της Αφρικής και επιστρέφουν πίσω, με στόχο να μεταφέρουν τον «πόλεμο» στα ευρωπαϊκά εδάφη ( σύμφωνα με το βρετανικό αντιτρομοκρατικό think tank «Quilliam», που φέρεται να απέκτησε πρόσβαση στην αλληλογραφία τον Αμπού Ιμπραήμ αλ-Λίμπιμ. στελέχους του ISIS).

Πρόσφατα, οι πληροφορίες αυτές ενέπλεξαν και την Κρήτη, με κάποια από αυτά τα πλοία να φέρονται πως έχουν προσεγγίσει τις νότιες ακτές κοντά στη Μεσσαρά, προερχόμενα από το λιμάνι Μιζουράτα της Λιβύης.

Το NATO εξετάζει τη δημιουργία δύναμης ταχείας επέμβασης με ταχύπλοα σκάφη, ενώ το ζήτημα φαίνεται πως απασχολεί ήδη σοβαρά πολλές χώρες. «Αυτά τα πλοία μπορεί να είναι γεμάτα από τρομοκράτες αν δεν κάνουμε κάτι», αναφέρει ο πρεσβευτής της Αιγύπτου στο Λονδίνο, Νάσερ Καμέλ. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι, που κάνει λόγο για «τεράστιο κίνδυνο» και ζητάει την άμεση αντίδραση της διεθνούς κοινότητας

Σύμφωνα με την ισραηλινή εταιρία ανάλυσης θαλάσσιων δεδομένων Windward, τους δύο πρώτους μήνες του φετινού έτους 20 πλοία ξεκίνησαν από τη Λιβύη, από περιοχές όπου διαθέτει βάσεις το Ισλαμικό Κράτος. Άλλα 20 σκάφη σταμάτησαν τις εκπομπές τους κάνοντας επίσης ύποπτες στάσεις (και μάλιστα για περισσότερες από έξι ώρες) στα χωρικά ύδατα του Λιβάνου ή της Συρίας, προτού φτάσουν στην Ευρώπη. Οι μυστικές υπηρεσίες έχουν και ονόματα πλοίων, τα οποία παραμένουν στο μικροσκόπιο τους.

Από τα προαναφερόμενα, φαίνεται πως το πρόβλημα είναι και υπαρκτό, αλλά και σημαντικό. Και αναδεικνύει την ανάγκη υψηλού επιπέδου επάνδρωσης και εξοπλισμού του Λιμενικού Σώματος, αλλά και του Πολεμικού Ναυτικού μας, καθώς η Ελλάδα καλείται να αποδείξει πως ξέρει να διαφυλάττει τα σύνορά της, αλλά και τα ευρωπαϊκά σύνορα.

Είναι βέβαιο πως πολλά από αυτά που καθημερινά ίσως συμβαίνουν στις θαλάσσιες περιοχές της Μεσογείου, δεν θα γίνουν ποτέ γνωστά δημοσίως. Είναι όμως εξίσου βέβαιο πως η κυβέρνηση πρέπει να αφυπνιστεί και να προτάξει την ενίσχυση των συνόρων, αναδεικνύοντας παράλληλα το συγκεκριμένο θέμα, ως θέμα που πρέπει να συνυπολογιστεί από τους Ευρωπαίους σε σχέση με την οικονομική κατάσταση της χώρας και τις συμφωνίες που γίνονται στα πλαίσια της μνημονιακής σύμβασης.

* Ο Νίκος Νικολόπουλος είναι ανεξάρτητος βουλευτής Νομού Αχαΐας και Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος


** Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια