Ναι κε Τόσκα, γίναμε Φαρ Ουέστ, και σεις «άσφαιρος» Σερίφης

Του Γιάννη Σιδέρη

Το διάβαζες και δεν το πίστευες.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη (κατά γελοιογραφικό ευφημισμό ο τίτλος), αντί να ζητήσει συγνώμη που η πανθομολογούμενη ελλιπής αστυνομική προστασία επιτρέπει στους ληστές να αλωνίζουν, έψεξε τον πρωταγωνιστή του πρόσφατου επεισοδίου με τον 88χρονο ο οποίος πυροβόλησε τους δυο ληστές που εφόρμησαν στο σπίτι του να τον ληστέψουν.

«Εδώ δεν είμαστε Φαρ Ουέστ, είπε, δεν μπορεί ο κάθε πολίτης να κατέχει και να κάνει χρήση όπλου από μόνος του, απλά γιατί βρέθηκε σε δύσκολη θέση. Εδώ πρέπει να εφαρμόζονται οι κανόνες και οι αρμόδιες αρχές είναι που έχουν τα δικαίωμα της νόμιμης βίας»!

Ώστε κατά τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη (αυτό μην το ξεχνάμε), ο 88χρονος βρέθηκε απλώς «σε δύσκολη θέση». Σα να είχε ας πούμε ξεχάσει το πορτοφόλι σπίτι του, να αγόρασε στο περίπτερο τσιγάρα και να ένιωσε άσχημα γιατί δεν είχε να πληρώσει!

Το απεχθές και εκφοβιστικό γεγονός είναι ότι δυο αδίστακτοι ληστές εισέβαλαν απρόσκλητοι και βίαια στο σπίτι ενός κατά τεκμήριο αδύναμου ηλικιωμένου 88 χρόνων. Γεγονός είναι επίσης ότι γι αυτό τον λόγο τον επέλεξαν, επειδή εκτίμησαν ότι ήταν ανήμπορος να υπερασπίσει τον εαυτό του. Ο ηλικιωμένος από την πλευρά του είχε ακούσει ότι οι ληστές εισβάλουν στα σπίτια ηλικιωμένων, τους δένουν, τους βασανίζουν, τους σκοτώνουν. Ετυχε να έχει πιστόλι και το χρησιμοποίησε χωρίς να σκοτώσει κάποιον από τους ληστές (μάλλον θα μπορούσε αν ήθελε). Υπεράσπισε τον εαυτό του, αλλά κατά τον υπουργό (Προστασίας μην ξεχνάμε) κακώς χρησιμοποίησε το όπλο.

Προφανώς θα έπρεπε να τους υποδεχθεί ευγενικά, να τους κεράσει γλυκό, καφέ και δροσερό νεράκι, να τους εκμυστηρευτεί πρόθυμα που έχει κρυμμένα τα χρήματα - αν είχε - και αφού τα αρπάξουν, να τους ξεπροβοδίσει ευγενικά ευχαριστώντας τους που τον προτίμησαν!

Ο υπουργός (Προστασίας πάντα) επέδειξε και άγνοια στοιχειωδών εννοιολογικών όρων. Μιλώντας στο Real FM δήλωσε ότι «δεν μπορούμε να βαφτίζουμε αυτοάμυνα την αυτοδικία»! Μα η αυτοδικία κε υπουργέ έχει ενεργητική έννοια. Αυτοδικία είναι να προσπαθήσει κάποιος να αποκαταστήσει το άδικο που - νομίζει ότι - υπέστη, παρακάμπτοντας την νόμιμη δικαστική οδό. Περίπου - όχι ακριβώς με βάση τη νομική ορολογία - να πάρει κατά το κοινώς λεγόμενο, το νόμο στα χέρια του. Οταν εισβάλουν στο σπίτι σου δυο αδίστακτοι τύποι για να σε ληστέψουν και φοβάσαι ότι κινδυνεύει η ζωή σου, δεν είναι αυτοδικία κε υπουργέ. Είναι αυτοάμυνα.

Είπε και άλλο ωραίο: «μακάρι να μπορούσαμε να εξαλείψουμε τις εγκληματικές πράξεις, δεν πρέπει όμως να φτάνουμε στο άλλο άκρο, δεν πρέπει να δούμε σκηνές που ακόμη και στην αμερικανική κοινωνία καταδικάζονται».

Ράβδος εν γωνία, άρα βρέχει!

Κατ αρχάς αυτό που συμβαίνει στην αμερικανική κοινωνία, και σαφώς το καταδικάζουμε, αφορά στο ότι κάποιος παίρνει τα κουμπούρι που αγόρασε ελεύθερα και πάει και θερίζει ζωές στα σχολεία, στα μπαρ, στις διάφορες σέχτες. Όχι αν σκοτώσει κάποιον που βιαίως εισήλθε στο σπίτι του.

Δεν είπε κανείς στην Ελλάδα να επιτραπεί η κατοχή όπλων. Συμβαίνει στην Αμερική γιατί πηγάζει από την κουλτούρα του λαού της, από τι απαρχές δημιουργίας του κράτους τους. Η οπλοκατοχή εκεί έχει τις ρίζες της στις αρχές και αξίες της χώρας (ελεύθεροι μοναχικοί πολίτες ζωσμένοι με το πιστόλι στη μέση εποίκισαν τις άγριες παρθένες εκτάσεις και δημιούργησαν τις πρώτες κοινότητες). Εκεί το νομικό δικαίωμα στην οπλοκατοχή αλλά και στη συγκρότηση ένοπλων ομάδων πολιτοφυλακής, ξεκινάει πριν το 1800. Είχε κριθεί αναγκαίο από τους πρώτους αποίκους για την προστασία της ζωής τους, της απώθησης οποιασδήποτε εισβολής, αλλά και για την άμυνα εναντίον τυραννικού καθεστώτος!

Δεν είπε κανείς να γεμίσουμε κάθε σπίτι και όπλο.

Ωστόσο όσο ο κόσμος νιώθει ανασφαλής κε υπουργέ Προστασίας, τόσο θα πληθαίνουν πλέον τα παράνομα όπλα στα σπίτια. Και όσο εσείς θα κάνετε δηλώσεις αποστροφής για την αυτοδικία, τόσο ο κόσμος θα νιώθει ότι ασκεί αυτοάμυνα, γιατί εσείς δεν τον προστατεύετε...

Φωτογραφία: shutterstock

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια