Sponsor

ATHENS WEATHER

Aργά κατάλαβε η κυβέρνηση ότι η Άγκυρα θέλει να κρατήσει αιχμάλωτους τους 2 αξιωματικούς για πολύ καιρό...

Γράφει ο Θεόφραστος Ανδρεόπουλος

Άργησε να καταλάβει η ελληνική κυβέρνηση το πόσο σημαντικό ήταν το περιστατικό της αιχμαλωσίας των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και αυτό φάνηκε από την πολυήμερη επίδειξη αργών αντανακλαστικών αλλά και την ουσιαστική έλλειψη πρωτοβουλιών στο ζήτημα αυτό.

Στην Αθήνα πίστευαν ότι αν κάνουν τους... χαζούς όλα θα τελείωναν γρήγορα, οι Τούρκοι θα έκαναν την επίδειξή τους και το... κομμάτι τους (εκεί έχουμε καταντήσει να μας περιγελούν και να μην μας ενοχλεί) και εν συνεχεία θα επέστρεφαν τα δύο στελέχη των ΕΔ, έπεσαν όμως πολύ έξω.

Είναι σίγουρο ότι στην κυβέρνηση δεν έχουν ψυχολογήσει σωστά τον Ρ.Τ.Ερντογάν και τις δυνατότητές του να είναι απρόβλεπτος όσο θέλει (bad as I wanna be, όπως έλεγε και ο Ντένις Ρόντμαν) και κυρίως όποτε θέλει.

Κανείς στην Αθήνα δεν γνωρίζει τις πραγματικές προθέσεις της Άγκυρας και για πόσο χρόνο είναι διαθέσιμη να κρατήσει αιχμάλωτους τους ανθυπολοχαγό Μητρετώδη και λοχία Κούκλατζη (που κρατούνται σε φυλακές υψίστης ασφαλείας της Ανδριανούπολης) και μαζί με αυτούς να περιγελάει την ελληνική διπλωματία και την στρατιωτική ηγεσία.

Είναι δεδομένο ότι θα εξαντλήσει ψυχικά την ελληνική κυβέρνηση η οποία ουδέποτε φαντάζονταν ότι θα διαχειρίζονταν μια τέτοια κατάσταση.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να απευθυνθεί στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Γκουτιέρες για το θέμα, αποφεύγοντας σε αυτή τη φάση να μιλήσει με τον ίδιο τον Ερντογάν, υπό το φόβο ότι επικοινωνιακά θα αναγκάζονταν να σέρνεται από πίσω του.

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τον ΓΓ του Οργανισμού να μεταφέρει μήνυμα στην τουρκική πλευρά για την ανάγκη για ταχεία και θετική έκβαση της υπόθεσης με την απελευθέρωση και επιστροφή των στρατιωτικών στην Ελλάδα.

Μόνο που εδώ κάνει ένα πολύ σημαντικό σφάλμα. Ποιος είναι ο ΟΗΕ που θα υποδείξει στην Τουρκία τι θα κάνει; Είναι ανύπαρκτος και η Άγκυρα νιώθει πλέον ότι είναι πολύ μεγάλη για να ακούει τον οποιοδήποτε. Εδώ αδιαφορεί για τις ΗΠΑ στον ΟΗΕ θα κολλήσει;

Την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς διατύπωσε την εκτίμηση, κατά την ενημέρωση που έκανε στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, ότι οι τουρκικές αρχές θα εξαντλήσουν όλες τις τυπικές, αλλά χρονοβόρες διαδικασίες στο θέμα – μόνο η εξέταση των κινητών τηλεφώνων μπορεί να διαρκέσει τουλάχιστον 15 ημέρες.

Αυτό σημαίνει ότι το θέμα θα σέρνεται για μήνες αν δεν ξεπεράσει τον χρόνο, ή...

Ο κ. Κοτζιάς σημείωσε μεταξύ άλλων ότι οι δικηγόροι των δύο Ελλήνων αξιωματικών δεν έχουν λάβει ακόμα το συνολικό κατηγορητήριο.

Υπό αυτές τις συνθήκες το υπουργείο Εξωτερικών εξετάζει το ενδεχόμενο να προβεί τις επόμενες ώρες σε διαμαρτυρία προς την τουρκική πλευρά μέσω της διπλωματικής οδού. Μεταξύ των ενεργειών της ελληνικής διπλωματίας είναι πιθανό να περιληφθεί και η αποστολή αιτήματος προς τις τουρκικές αρχές, προκειμένου να παραβρεθεί Έλληνας αντιπρόσωπος στις διαδικασίες εξέτασης των κινητών τηλεφώνων των Ελλήνων στρατιωτικών.

ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος ενημέρωσε την ευρωπαϊκή πλευρά, με την ΕΕ να ζητά άμεση επίλυση του ζητήματος και επιστροφή των Ελλήνων στρατιωτών.

Τι προκύπτει απόλα αυτά; Ότι στην Αθήνα κατάλαβαν ότι η Άγκυρα δεν «παίζει». Το εννοεί, θέλει να κρατήσει το θέμα αυτό για όσο επιθυμεί.

Μιλώντας στην κυβερνητική σύσκεψη ο πρωθυπουργός είπε: «Χρειάζεται προσεκτικούς χειρισμούς και υπομονή. Η Τουρκία αργά ή γρήγορα θα κατανοήσει ότι η όποια σκέψη να εκμεταλλευθεί και να αξιοποιήσει για άλλους σκοπούς ένα σύνηθες μεθοριακό συμβάν, είναι αδιέξοδη και θα αποβεί εις βάρος της» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας αλλά μάλλον περισσότερο πρόκειται για ευχή.

Βουλευτές σχεδόν όλων των κομμάτων, που μετείχαν στη συνεδρίαση της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων εξέφρασαν έντονο προβληματισμό για την εξέλιξη της υπόθεσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, αλλά και γενικά την τακτική της Τουρκίας στο Αιγαίο.

Προφανώς τόσα χρόνια που αφοπλίζονταν η χώρα δεν το είχαν πάρει χαμπάρι και τώρα πέφτουν όλοι μαζίν από τα... σύννεφα για την «κακιά» Τουρκία που είναι ανεξέλεγκτη και το κυριότερο δεν υπολογίζει τις γνώμες και τα συμφέροντα των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Μάλλον η χώρα έπρεπε να ονομάζεται... συννεφοχώρα καθώς όλοι πετούν στα σύννεφα.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια