|
Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος |
Στις 27 Φεβρουαρίου ο ειδικός σύμβουλος του Πούτιν για θέματα Μέσης Ανατολής, Vitaly Naumkin, πηγαίνει στην Ουάσιγκτον. Το ταξίδι αυτό θεωρείται πολύ σημαντικό γιατί, όπως αναφέρεται, θα παρουσιάσει στην αμερικανική πλευρά το ρωσικό σχέδιο για την τελική ειρήνευση στην Συρία,
που αν εξασφαλιστεί θα δώσει μεγάλη αίγλη στον ίδιο τον Πούτιν ενώ η Ρωσία θα αναδειχτεί σαν ο καθοριστικός παράγων των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή.
GİZLİ PLAN! ZAMANI GELDİ = ΗΡΘΕ Η ΣΤΙΓΜΉ ΓΙΑ ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ
Εκείνο που ανησυχεί έντονα την Τουρκία, (HaberTürk αρθρογράφος Serdar Turgut), είναι το τι περιλαμβάνει αυτό το σχέδιο όσον αφορά την τουρκική επέμβαση στον κουρδικό θύλακα του Αφρίν και όχι μόνο, καθώς και σχετικά με τις εξαγγελίες του Ερντογάν ότι θα προχωρήσει και ανατολικότερα στον θύλακα του Menbiç, όπου όμως εκεί υπάρχουν αμερικανικές βάσεις.
Οι πρώτες πληροφοριες που έρχονται στη Άγκυρα από αυτό το σχέδιο, είναι ότι θα προβλέπει την αποχώρηση όλων των τουρκικών στρατευμάτων από την Συρία με την παράλληλη εγγύηση ότι θα διασφαλιστούν τα σύνορα της Τουρκίας με την Συρία από τον κουρδικό κίνδυνο, ενώ παράλληλα θα μπουν στο «ράφι» οι όποιες αμερικανικές επιδιώξεις για ίδρυση κουρδικού κράτους.
Παράλληλα θα αποχωρήσουν και οι κουρδικές δυνάμεις από τον θύλακα του Αφρίν και θα αποδοθεί στο καθεστώς του Άσαντ, κάτι που πολύ δύσκολα θα το αποδεχτεί η Άγκυρα καθώς δεν το εμπιστεύεται και το θεωρεί εχθρικό.
Για την επίμαχη περιοχή του Deyrizor όπου βρίσκονται και οι πετρελαιοπηγές, προβλέπεται κοινή συγκυριαρχία Ρωσίας Συρίας και Κούρδων, ενώ δεν θα θιχτούν τα αμερικανικά συμφέροντα στην ανατολική Συρία.
Όλα αυτά έχουν δημιουργήσει μια μεγάλη ανησυχία στην Άγκυρα καθώς αλλιώς είχε σχεδιάσει τα πράγματα με την επιχείρηση Κλάδο Ελαίας και τώρα αλλιώς εξελίσσονται και το κυριότερο, το ανοιχτό ενδεχόμενο σύγκρουσης με αμερικανικές δυνάμεις και με την ρωσική «ανοχή» καθώς κάτι τέτοιο δεν θα «στεναχωρήσει» καθόλου την Μόσχα, σίγουρα θα έχει καταλυτικές συνέπειες για την ιδία την Τουρκία.
Ίδωμεν!
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια