Sponsor

ATHENS WEATHER

Δημοκρατία ΣΥΡΙΖΑ: Όσοι διαφωνούν με την κυβέρνηση είναι ακραίοι και εθνικιστές

Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, που αφορούσε κάποια άλλη χώρα, θα μπορούσαμε να πούμε πως οι "αρμόδιοι" (αλλά ποτέ υπεύθυνοι) είτε δεν έχουν επαφή με την πραγματικότητα και ζούνε στον δικό τους κόσμο, είτε επιχειρούν να επιβάλλουν -με κάθε τρόπο και μέσο- μια πραγματικότητα με την οποία δεν συμφωνεί ένα τεράστιο τμήμα της χώρας την οποία κυβερνούν.

Γράφει ο Γεωργίου Μιχαήλ  

Πρόκειται για τραγέλαφο ή μήπως για φαρσοκωμωδία; Το μόνο βέβαιο είναι πως η συγκυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου βρίσκεται στα όρια της ό,ποιας "ελαστικότητας" μπορεί να έχει, αφού με δική της πρωτοβουλία (έτσι δηλώνουν έως και σήμερα) εκκινήθηκε η υπόθεση του ονόματος των Σκοπίων, την οποία εμφάνισαν και ως μοναδική ευκαιρία να απαλλαγεί η Ελλάδα από ένα εθνικό θέμα που "σέρνει" τα τελευταία σχεδόν 25 χρόνια. Αδιανόητο, δε, είναι το ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν λειτούργησε με τους διεθνείς κανόνες της διπλωματίας, βάσει των οποίων ασκείται αφόρητη πίεση από τον ισχυρό προς τον αδύναμο ο οποίος και εξαναγκάζεται σε άτακτη υποχώρηση και συζητήσεις όχι απόκτησης κέρδους αλλά διάσωσης σε οτιδήποτε μπορεί να διασωθεί.

Όλα έδειχναν πως μετά το συλλαλητήριο της Κυριακής στην Θεσσαλονίκη, θα υπήρχαν πολιτικές εξελίξεις, ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που στοιχημάτιζαν πως η κυβερνητική προπαγάνδα δεν θα εξαντλούνταν στο πριν, αλλά θα εμφανιζόταν -κυρίως- στο μετά του συλλαλητηρίου. Όπερ και εγένετο.
Κι ενώ ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσαν άπαντα τα στελέχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, όλοι όσοι τόλμησαν να εμφανιστούν για να αρθρώσουν λόγο κατά του καταγγελτικού κατά των κυβερνητικών μεθοδεύσεων συλλαλητηρίου του σχεδόν μισού εκατομμυρίου Ελλήνων, οι εξελίξεις αποδεικνύουν πως οι άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ είναι αποφασισμένοι να σπάσουν κάθε ρεκόρ αυτοεξευτελισμού προκειμένου να πείσουν πως οι δικές τους ιδεοληψίες είναι ανώτερες των όσων πιστεύουν οι Έλληνες πολίτες, αλλά και πως οι ίδιοι είναι και λειτουργούν ως δημοκράτες (έχουν ήδη γραφτεί αρκετά για τα όσα συνέβησαν πριν αλλά και κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου) και όσοι διαφωνούν με την κυβέρνηση και τολμούν να αρνούνται τις κινήσεις της ή και να διαδηλώνουν, είναι φασίστες. Τάδε έφη Γιώργος Κατρούγκαλος, προφανώς απωλέσας την λογική ή την αίσθηση της δημοκρατίας.

Είναι, φυσικά, κατανοητό πως οι Κατρούγκαλοι λειτουργούν υπό το καθεστώς του απόλυτου πανικού, αφού οι όποιοι πολιτικοί τακτικισμοί επανεμφάνισης του θέματος των Σκοπίων με σκοπό την μετακίνηση του κάδρου ενδιαφέροντος και την παραπλάνηση των Ελλήνων πολιτών από τα όσα συμφωνούν, υπογράφουν και νομοθετούν οι κυβερνώντες, κατέληξε σε μια πολιτική πανωλεθρία από την οποία δεν μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας (και η παρέα του) να διαφύγει χωρίς σοβαρότατες απώλειες ή χωρίς να βρεθεί ενώπιον ενός τρομερού για τη χώρα διλήμματος, δηλαδή της εισαγωγής έντονου εμφυλιοπολεμικού κλίματος εντός της ελληνικής κοινωνίας ή της εισαγωγής νέου εθνικού (και σαφέστατα μεγαλύτερο) θέματος, αυτού των ελληνοτουρκικών σε Αιγαίο, Θράκη και ΑΟΖ.

Βέβαια, η τελευταία θέση του κ. Κατρούγκαλου δημιουργεί μείζον θέμα στην κυβερνητική συμμαχία μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, αφού ο κ. Κατρούγκαλος δεν απέφυγε να αποκαλύψει τι συζητά ο κ. Κοτζιάς και κατηγόρησε ως ακραίους και εθνικιστές όσους δεν επιθυμούν τον όρο Μακεδονία, μεταξύ των οποίων και οι ΑΝΕΛ. Και μπορεί, βέβαια, η θέση των ΑΝΕΛ περί άρνησης αποδοχής του όρου "Μακεδονία" υπό φυσιολογικές συνθήκες να γινόταν αποδεκτή, όμως η πραγματικότητα και η κοινή λογική αποδεικνύουν το τέχνασμά τους (σανίδα σωτηρίας) μέσω του οποίου επιχειρούν να διασωθούν πολιτικά και να διεκδικήσουν έστω και με λίγες πιθανότητες την επανείσοδό τους στην Βουλή στις επόμενες εκλογές. Η σκληρή πραγματικότητα, τόσο για τους ΑΝΕΛ, όσο και για την κυβέρνηση, αλλά και το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης, είναι πως δεν υπάρχει καμία πρόταση ουσίας, καμία πρόταση που θα μεταβάλει την Ελλάδα από θεατή και ακόλουθο των εξελίξεων σε πρωταγωνιστή και ρυθμιστή μιας ευρύτατης γεωπολιτικής περιοχής.

Κατρούγκαλος: Ακραίοι και εθνικιστές όσοι δεν επιθυμούν τον όρο Μακεδονία 

Μια φράση που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων χρησιμοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος σε μια προσπάθεια να «καλύψει» την κυβερνητική θέση στο Σκοπιανό. Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι έχει ακούσει και ακραίες απόψεις, «ακροδεξιές και εθνικιστικές», όπως τις χαρακτήρισε, από όσους αρνούνται τον πυρήνα της θέσης που εξέφρασαν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο Κώστας Καραμανλής και δεν επιθυμούν τον όρο Μακεδονία ή παράγωγά του.

Παράλληλα, ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι η περίληψη του όρου Μακεδονία αποτελεί «πατριωτική λύση». «Εμείς είμαστε διατεθειμένοι να προωθήσουμε την πατριωτική λύση. Πρέπει να θεωρούμε εθνικό ότι είναι αληθές και όχι ότι μας συμφέρει και είναι προτιμότερο για τις εκλογικές μας περιφέρειες. Είναι λογικό μετρά από 8 χρόνια μιζέριας και μνημονίων να υπάρχει σε ένα κομμάτι κόσμου - που δεν έχει ενημέρωση - η τάση να απορρίπτει τις λύσεις. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα υπεύθυνοι», τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ επιτέθηκε στη ΝΔ, ζητώντας να ξεκαθαρίσει τη θέση της.

«Ποια είναι η διαπραγματευτική θέση της ΝΔ; Ο κ. Μητσοτάκης στην συζήτηση της Βουλής για το Κυπριακό είπε προκειμένου να επικρίνει τον κ. Λεβέντη ότι η εθνική αντιπροσωπεία έχει επίσημη θέση για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό. Μετά άρχισε την στροφή», είπε.

Σχετικά με την διαφωνία των Ανεξάρτητων Ελλήνων προσπάθησε να υποβαθμίσει το ζήτημα, υπενθυμίζοντας την «στήριξη του Π. Καμμένου στον Ν. Κοτζιά». «Ο κ. Καμμένος έχει εκφράσει την πλήρη εμπιστοσύνη του για τις διαπραγματευτικές προσπάθειες του κ. Κοτζιά», είπε χαρακτηριστικά.

Πάντως, παραδέχτηκε ότι στο πρόσφατο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη συμμετείχαν και Έλληνες πατριώτες, πέταξε βέβαια το καρφί του, ισχυριζόμενος ότι επιχειρήθηκε να κατευθυνθούν σε διαφορετικές θέσεις από τις εθνικές. «Πρέπει να ακούγεται ο λαός όταν μιλάει», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι δεν υπάρχει μυστική διπλωματία. «Διαπραγματευόμαστε με βάση την εθνική θέση. Υπάρχει ενημέρωση σε όποιον πολιτικό αρχηγό την ζητήσει. Τα εθνικά θέματα πρέπει να αντιμετωπίζονται με σοβαρότητα», υπογράμμισε, αλλά προφανώς ξέχασε πως η κυβέρνηση έχει ενημερώσει μόνο τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Πρ. Παυλόπουλο και τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για τις εξελίξεις και όχι τους πολιτικούς αρχηγούς και το Κοινοβούλιο, ως όφειλε στην περίπτωση που δεν υπήρχε μυστική διπλωματία.

ΑΝΕΛ: Έχουμε την πιο ξεκάθαρη θέση απ' όλα τα κόμματα για το Σκοπιανό

«Το κίνημα των Ανεξάρτητων Ελλήνων έχει την πιο ξεκάθαρη θέση απ' όλα τα πολιτικά κόμματα σήμερα για το Σκοπιανό: Λέμε "όχι" στο όνομα "Μακεδονία" ή παράγωγο του ονόματος αυτού για τα Σκόπια» ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου των ΑΝΕΛ, Μανταλένα Παπαδοπούλου, σε παρέμβασή της στον τηλεοπτικό σταθμό Action 24.

Σημείωσε, δε, ότι η επιχειρηματολογία των ΑΝΕΛ εδράζεται στο ότι «ο όρος "Μακεδονία" δεν είναι κενό γράμμα, δεν είναι μία λέξη χωρίς σημασία. Για τους Σκοπιανούς υποδηλώνει μία "ταυτότητα". Εμείς θεωρούμε ότι δεν υπάρχει "μακεδονικό έθνος". Το ίδιο είπε και ο πρωθυπουργός της χώρας, ότι δεν υπάρχει "μακεδονική εθνότητα"».

«Δεν "πετάμε" συνθήματα, όπως το ΠΑΣΟΚ που μετατόπισε τη θέση του μετά το συλλαλητήριο για ψηφοθηρικούς λόγους. Πριν το συλλαλητήριο μίλαγε για "σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό", ενώ μετά το συλλαλητήριο μιλά για "σύνθετη ονομασία" σκέτο» τόνισε.

Επίσης, κάλεσε τη ΝΔ «να απαντήσει αν αποδέχεται το όνομα "Μακεδονία" για την ονομασία των Σκοπίων, αντί να ετεροπροσδιορίζεται». «Από τη ΝΔ κρύβονται και φοβούνται να πάρουν θέση γιατί είναι τριχοτομημένοι: Άλλα λέει η κ. Μπακογιάννη, άλλα λέει ο κ. Κουμουτσάκος, άλλα λέει ο κ. Βορίδης, ενώ ο κ. Μητσοτάκης τηρεί σιγή ιχθύος» πρόσθεσε.

Ερωτηθείσα τι προσδοκούν οι ΑΝΕΛ από τη διαπραγμάτευση, απάντησε: «Μία λύση, η οποία θα είναι υπέρ των εθνικών μας συμφερόντων. Περιμένουμε τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, κ. Τσίπρα, με τον ομόλογό του στο Νταβός. Αναμένουμε θετικά αποτελέσματα, εμπιστευόμενοι τον υπουργό Εξωτερικών, κ. Κοτζιά, ο οποίος αυτά τα δύο χρόνια έχει επιδείξει θετικά αποτελέσματα, αναπτύσσοντας μία πολυεπίπεδη και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Είμαστε σε μία εποχή όπου η Ελλάδα είναι συνομιλητής τόσο με τις ΗΠΑ, όσο και τη Ρωσία, με την Αίγυπτο, το Ισραήλ, ενώ πριν ο κ. Σαμαράς συζητούσε μόνο με τον κ. Schaeuble».

Η κ. Παπαδοπούλου επισήμανε ότι ουδείς μπορεί να γνωρίζει το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης και συμπλήρωσε ότι «αν τορπιλιστεί η λύση και είναι ευθύνη των Σκοπίων, να αναλάβουν και την ευθύνη απέναντι στο ΝΑΤΟ και τους διεθνείς οργανισμούς, όπου έχουν την αγωνία να μπουν».

«Ας διατηρήσουμε μία αισιοδοξία ότι μπορεί να έχουμε θετικά αποτελέσματα από τη διαπραγματευτική προσπάθεια υπέρ των εθνικών μας συμφερόντων. Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει λύση, αλλά όχι οποιαδήποτε λύση και όχι σε βάρος των εθνικών μας συμφερόντων. Το όνομα εμπεριέχει τον αλυτρωτισμό. Η χρήση του ονόματος από τη γειτονική χώρα υποδηλώνει αλυτρωτισμό. Τι και αν αλλάξουν το Σύνταγμα, τα βιβλία, τους χάρτες, όλα αυτά με τα οποία μεγάλωσαν γενιές των ανθρώπων της γειτονικής χώρας. Το όνομα υποδηλώνει ταυτότητα. Αν δεν αποδεχόμαστε ταυτότητα, δεν αποδεχόμαστε και το όνομα» κατέληξε η εκπρόσωπος Τύπου των ΑΝΕΛ, ο οποίος -ως συνηθίζει- περιορίστηκε στην κατάθεση συνθημάτων, αφού πέραν αυτών υπάρχει το απόλυτο κενό, με απόλυτη απουσία μίας υλοποιήσιμης ελληνοκεντρικής γεωπολιτικήςε, γεωστρατηγικής, γεωοικονομικής και γεωενεργειακής πρότασης, η οποία θα μετέτρεπε άρδην τα όσα συμβαίνουν σήμερα αλλά και τα όσα απειλούν να συμβούν (ενδεχομένως και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα) στην Ελλάδα.

Το συλλαλητήριο των Ελλήνων πολιτών (αυθόρμητο και αυτοχρηματοδοτούμενο) δεν έστειλε μόνο ένα ηχηρότατο μήνυμα προς όλους τους πολιτικούς και τα κόμματα της χώρας, αλλά λειτούργησε και ως καταλύτης για να αποκαλυφθεί η λειτουργία του κράτους  και του παρακράτους, των διαφόρων συμμαχιών και λειτουργιών που συντελούνται εις βάρος του κοινωνικού συνόλου και του εθνικού συμφέροντος και, κυρίως, αποκάλυψε όχι μόνο τους ανιστόρητους, ανέντιμους και αντεθνικούς σχεδιασμούς και συμφωνίες αλλά την μικρότητα ανθρώπων που βαυκαλίζονται ως "γνώστες" και "πρωταγωνιστές" ενώ στην πραγματικότητα είναι επικίνδυνα αδαείς (με την επιεικέστερη εξήγηση της συμπεριφοράς τους) εκτελεστές σχεδιασμών συμφερόντων και κομπάρσοι εξελίξεων τις οποίες όχι μόνο αδυνατούν να παρακολουθήσουν, αλλά -κυρίως- δεν μπορούν να αντιληφθούν την σοβαρότητα και την κρισιμότητα για την επόμενη ημέρα που επιφυλάσεται για τους ίδιους...

Εν κατακλείδι, η ιστορία μας έχει διδάδει πως όσοι πολιτικοί ή κυβερνώντες εξισώνουν εαυτούς με το κράτος και το πολίτευμα, είναι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για το ίδιο το κράτος και την δημοκρατία, αν δεν έχουν ήδη καταλύσει κάθε έννοια δημοκρατίας και το ίδιο το κράτος... Ας το θυμόμαστε αυτό, εν όψει κυβερνητικών συμπεριφορών και εξελίξεων...


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια