|
Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος |
Οι εξελίξεις τρέχουν με ανεξέλεγκτο τρόπο στην Συρία και σήμερα πολλοί γνωστοί Τούρκοι αρθρογράφοι, όπως οι Murat Yetkin και Deniz Zeybek της Hürriyet, αναφέρουν ότι είναι πλέον αναπόφευκτη η σύγκρουση της Τουρκίας με τους υποτίθεται σύμμαχους της στη Συρία, Ρωσία και Ιράν.
Υπενθυμίζεται ότι στις 31 Δεκεμβρίου οι ρωσικές δυνάμεις στην Συρία δέχονται αιφνιδιαστική επίθεση με ρουκέτες με αποτέλεσμα δυο Ρώσοι στρατιωτικοί να σκοτωθούν. Αμέσως μετά οι Ρώσοι, φανερά εκνευρισμένοι καθώς διερράγησαν οι αμυντικές τους γραμμές, άρχισαν να βομβαρδίζουν την İldib, που κατέχονταν από τουρκικές και φιλοτουρκικές δυνάμεις.
Παράλληλα στις 9 Ιανουαρίου δυνάμεις του καθεστώτος Άσαντ επιτέθηκαν και προωθηθήκαν καταλαμβάνοντας την πόλη εκδιώκοντας ουσιαστικά τους Τούρκους από τιμά πολύ κρίσιμη περιοχή, καθώς χρησιμεύει σαν μοχλό πίεσης στους Κούρδους του θύλακα Afrin.
Η Άγκυρα εκνευρισμένη κάλεσε το βράδυ της Τρίτης 9/1 τους πρέσβεις Ρωσίας κι Ιράν στο υπουργείο Εξωτερικών να τους επιδώσει τις διαμαρτυρίες της γιατί ουσιαστικά στηρίζουν τις δυνάμεις που της επιτέθηκαν. Ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαούσολγου, δήλωσε πως θα πρέπει η Ρωσία και το Ιράν να σταματήσουν αμέσως τον Άσαντ.
Η απάντηση της Ρωσίας ήταν σκληρή και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε ανοιχτά την Τουρκία ότι στηρίζει τους ισλαμιστές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, (Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), της συριακής αντιπολίτευσης που επιτέθηκαν στην ρωσική βάση της Ταρτούς.
Όλα αυτά δείχνουν πως η συμμαχία Ρωσίας Τουρκίας και με το Ιράν ήταν καθαρά μια πρόσκαιρη εξέλιξη που προέρχονταν από την ανάγκη να εξοντωθούν οι Τζιχαντιστές, ενώ έδωσε στην Τουρκία το δικαίωμα να πατήσει πόδι στην Συρία. Τώρα όμως που το πρόβλημα με τους Τζιχαντιστές λύθηκε, ξαναφαίνονται οι μεγάλες στρατηγικές αντιθέσεις καθώς η Τουρκία υποστηρίζει και εξοπλίζει δυνάμεις που επιδιώκουν την ανατροπή του Άσαντ, την θέση του οποίου όμως έχουν εγγυηθεί η Ρωσία και το Ιράν. Παράλληλα οι Ρώσοι παίζουν παιχνίδια και με τους Κούρδους, εκνευρίζοντας την Άγκυρα.
Όλα αυτά προδιαγράφουν μεγάλες εξελίξεις στο πολύ εύφλεκτο αυτό πεδίο. Ακόμα και το θέμα των ρωσικών πύραυλων, S-400, τίθεται υπό αμφισβήτηση αν ποτέ θα έρθουν στην Τουρκία. Έτσι εξηγείται και το μεγάλο ενδιαφέρον του Ερντογάν στο πρόσφατο ταξίδι του στο Παρίσι για τους γαλοιταλικούς πυραύλους Eurosom.
Το θέμα είναι τι συνέπειες θα έχει αυτή υη εξέλιξη σε εμάς. Το επικίνδυνο σημείο είναι μην αρχίσει πάλι η Τουρκία να ερωτοτροπεί με τους Αμερικανούς και το ΝΑΤΟ, που πάντα της αντιμετώπιζαν σαν να είναι το χαϊδεμένο τους παιδί εγκαταλείποντας την ελληνική πλευρά, (αν και αυτό έχει πολλά εμπόδια όπως η υπόθεση του Reza Zarrab). Από την άλλη αν εμφανιστεί ξανά η αντιπαλότητα Ρωσίας Τουρκίας, τότε θα έχουμε να κάνουμε με πολύ… απρόβλεπτες εξελίξεις!
Ίδωμεν!
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια