Τι συμβαίνει με τη Ρωσία και γιατί οι δύο αυτές χώρες βρίσκονται σε διαρκή διαμάχη τα τελευταία χρόνια
Για πρώτη φορά μετά από τουλάχιστον μισόν αιώνα, η Σουηδία ετοιμάζεται να στείλει φυλλάδια σε 4,7 εκατ. νοικοκυριά προκειμένου να τα προετοιμάσει για το ενδεχόμενο πολέμου, σύμφωνα με τους Financial Times.
Τα φυλλάδια θα αναφέρονται σε θέματα όπως το πώς μπορούν οι κάτοικοι της χώρας να συμμετέχουν σε «συνολική άμυνα» κατά τη διάρκεια ενός πολέμου και πώς να διασφαλίσουν βασικές ανάγκες όπως το νερό, η τροφή και η θέρμανση, ενώ θα καλύπτουν και άλλες απειλές όπως οι κυβερνοεπιθέσεις, η τρομοκρατία και η κλιματική αλλαγή.
Μια χώρα η οποία δεν μας έχει συνηθίσει με συμμετοχές σε πολεμικές περιπέτειες τα τελευταία χρόνια, μια χώρα που τη δεκαετία του ’80 πρωτοστατούσε σε πρωτοβουλίες για τη διεθνή ειρήνη, την εποχή του Σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού Ούλωφ Πάλμε, ετοιμάζεται για πόλεμο…
Για την επαναφορά της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας, η κυβέρνηση της Σουηδίας επικαλέστηκε το νέο ασταθές διεθνές περιβάλλον όσον αφορά την ασφάλεια και κυρίως την κατάσταση όσον αφορά την Βαλτική και τις επεκτατικές βλέψεις της Ρωσίας.
Η έκδοση αυτή έρχεται την ώρα που εντείνεται η διαμάχη στη Σουηδία αναφορικά με θέματα άμυνας και ασφάλειας, με την απειλή που προέρχεται από τη Ρωσία και με το αν η χώρα θα πρέπει ή όχι να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Το φυλλάδιο, που αυτή τη στιγμή φέρει τον τίτλο εργασίας «Αν έρθει κρίση ή πόλεμος», θα εκδοθεί τον Μάιο. Σημειώνεται πως η τελευταία φορά που οι Σουηδοί έλαβαν παρόμοιο έγγραφο ήταν το 1961.
«Ολόκληρη η κοινωνία πρέπει να είναι προετοιμασμένη για πόλεμο, όχι μόνον ο στρατός. Δεν έχουμε χρησιμοποιήσει λέξεις όπως συνολική άμυνα ή υψηλός συναγερμός εδώ και τουλάχιστον 25-30 χρόνια. Άρα η γνώση των πολιτών είναι πού χαμηλή», σχολίασε η Christina Andersson, επικεφαλής του project.
Σημειώνεται πως, μετά τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου, η Σουηδία εφάρμοσε ένα «μέρισμα ειρήνης» για να μειώσει τις αμυντικές και στρατιωτικές δαπάνες. Όμως, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014 και κατόπιν διαφόρων περιστατικών παραβίασης του εναέριου και θαλάσσιου χώρου της Σουηδίας από ξένα αεροσκάφη και ένα υποβρύχιο, οι αρχές της χώρας έχουν αντιστρέψει την πορεία τους, αυξάνοντας τις στρατιωτικές δαπάνες, επαναφέροντας την στρατιωτική θητεία και τοποθετώντας μόνιμες στρατιωτικές δυνάμεις στο νησί Γκότλαντ της Βαλτικής Θάλασσας για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια. Παράλληλα, πέρυσι πραγματοποίησε την μεγαλύτερη αμυντική άσκηση των τελευταίων 23 ετών..
H Σουηδία, η οποία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, μείωσε τις στρατιωτικές της δαπάνες από 2,5% του ΑΕΠ το 1991, την εποχή που κατέρρεε η Σοβιετική Ένωση, σε 1,1% του ΑΕΠ το 2015.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια