Sponsor

ATHENS WEATHER

Έρευνες πάνω σε διάφανα μέταλλα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Οι αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό άρχισαν ένα πείραμα το οποίο θα μπορούσε να ρίξει φως στον τρόπο που δημιουργούνται τα κράματα μετάλλων.

Γενικότερα μιλώντας, η μεταλλουργία είναι συνώνυμη με την πρόοδο του πολιτισμού- χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι ιστορικές περίοδοι της «Εποχής του Χαλκού» και της «Εποχής του Σιδήρου». Τα περισσότερα μέταλλα που χρησιμοποιούνται σήμερα είναι μείγματα- κράματα- διαφορετικών μετάλλων, που συνδυάζουν τις ιδιότητές τους για να προκύπτουν ελαφρύτερα, πιο δυνατά υλικά. Το αποτέλεσμα δεν εξαρτάται μόνο από τα σωστά συστατικά, αλλά και από τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται, τις θερμοκρασίες, τις διαδικασίες ψύξης κ.α. Τα κράματα χρησιμοποιούνται παντού, από τα smartphones μέχρι τα αεροπλάνα, οπότε οποιαδήποτε πρόοδος σε αυτόν τον τομέα συνιστά σημαντική εξέλιξη για τη βιομηχανία και την καθημερινή ζωή.

Ωστόσο μέχρι τώρα δεν ήταν δυνατή η δημιουργία διάφανων κραμάτων μετάλλων, έτσι ώστε να είναι δυνατή η παρατήρηση των διαδικασιών για την καλύτερη κατανόηση της χύτευσης μετάλλων- ιδανικά, χωρίς να δυσκολεύει τα πράγματα η βαρύτητα. Για αυτόν τον σκοπό, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ΕΟΔ) πραγματοποιεί πειράματα με ακτίνες Χ σε υποτροχιακούς πυραύλους, ωστόσο αυτά περιορίζονται σε 13 λεπτά έλλειψης βαρύτητας κάθε φορά. Για αυτόν τον λόγο, οι ερευνητές αναζήτησαν κάποιο υποκατάστατο, και βρήκαν ειδικά επιλεγμένα οργανικά υλικά, τα οποία είναι διάφανα ενώ στερεοποιούνται, σαν μέταλλα.

Ένα πρώτο σύνολο υλικών, μαζί με έναν ειδικό φούρνο, κατέφθασαν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό στις 18 Δεκεμβρίου, με διαστημόπλοιο Dragon. Ο φούρνος αυτός είναι παρόμοιος με τους ιμάντες που χρησιμοποιούνται σε εργοστάσια ή κάποια φαστφουντάδικα: Τα δοχεία με τα υλικά περνούν μέσα από τα στοιχεία θερμότητας πολύ αργά- χρειάζονται πάνω από δύο μέρες για να κουνηθούν ένα νανόμετρο, αλλά το πείραμα θα διεξάγεται από μόνο του για αρκετές εβδομάδες. Η πρόοδος σε μικροσκοπικό επίπεδο καταγράφεται με κάμερα, και ερευνητές στη Μαδρίτη θα εντοπίζουν χαρακτηριστικά και εξελίξεις ενδιαφέροντος χρησιμοποιώντας μια σειρά έγχρωμων φώτων.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΕΟΔ, τέτοιου είδους πειράματα σε θεμελιώδη φαινόμενα επιτρέπουν στους επιστήμονες να κατανοήσουν και μετά να ελέγξουν τις διαδικασίες αυτές:«Ποιος ξέρει τι είδους συναρπαστικά μέταλλα μπορεί να δημιουργηθούν; Η επόμενη “εποχή μετάλλου” μπορεί να είναι κάτι που δεν είμαστε σε θέση να φανταστούμε αυτή τη στιγμή».


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια