Οι Αλβανοί ζητούν την «ακίνητη περιουσία των τσάμηδων» για να οριοθετήσουν ΑΟΖ με την Ελλάδα!

Γράφει ο Θεόφραστος Ανδρεόπουλος

Nέο μέτωπο εναντίον της Ελλάδας, μετά το Σκοπιανό και την τουρκική επιθετικότητα, επιχειρεί να δημιουργήσει η Αλβανία θέτοντας εκ νέου θέμα «Τσάμηδων» και ότι αυτοί μπορούν να απαιτήσουν ελληνική ακίνητη περιουσία συνδέοντάς τους μάλιστα με την οριοθέτηση της ΑΟΖ που έχει αναβληθεί μετά την ακυρωθείσα συμφωνία του 2009!

ΑΟΖ και τσάμηδες τα Τίρανα επιχειρούν να τα κάνουν ένα «πακέτο»

Δεν είναι γνωστό τι θα περιλαμβάνει η νέα συμφωνία οριοθέτησης αλλά η Αλβανία επιχειρεί να αποκτήσει ανύπαρκτα δικαιώματα εντός ελληνικού εδάφους

Ο υπουργός Ντιτμίρ Μπουσάτι αναφέρθηκε στηνΕπιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων στις συνομιλίες με την Ελλάδα, τόσο στην Κρήτη, όσο και στην Κορυτσά και ζήτησε από τους Αλβανοτσάμηδες να απαιτήσουν την περιουσία τους από την Ελλάδα!

«Η κατάργηση του νόμου περί εμπόλεμης κατάστασης εξετάζεται ως πολιτικό και νομικό ζήτημα καθώς και τις συνέπειες που απορρέουν. Οποιοσδήποτε πολίτης που έχει καταγωγή τσάμικη θα έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει την ακίνητη περιουσία του. Ο νόμος του πολέμου υπάρχει, αλλά για να αφαιρεθεί απαιτούνται εσωτερικές διαδικασίες στην Ελλάδα, αφού η Αλβανία με την Ελλάδα δεν έχει (εμπόλεμη κατάσταση), συμβαίνει το αντίθετο.

Υπάρχει μια συγκεκριμένη δέσμευση για την κατάργησή του. Πρόκειται για τρεις κατηγορίες, την ιδιοκτησία των αλβανοτσάμηδων, της ελληνικής μειονότητας με αλβανική υπηκοότητα και τις ιδιοκτησίες του αλβανικού κράτους, υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι για την κατάργησή τους».

Η συζήτηση έγινε ανοικτών θυρών, καθώς ορισμένα μέλη της Επιτροπής δεν κατείχαν άδεια ασφαλείας (απόρρρητο) και ο υπουργός αναφέρθηκε γενικά στις συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών και τόνισε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος σε όλα τα θέματα, δίχως να επεκταθεί σε λεπτομέρειες όπως αναφέρει το «Εχέδωρος»

Ο Μπουσάτι δήλωσε ότι από το 2013 ξεκίνησαν οι συνομιλίες με την Ελλάδα σχετικά με τα εκκρεμή ζητήματα και ότι το ζήτημα της εκταφής των λειψάνων των Ελλήνων στρατιωτών που έπεσαν πολεμώντας είναι μια νόμιμη διαδικασία.

«Η διαδικασία αυτή ξεκίνησε από τα τέλη του 2013. Η κυβέρνηση Ράμα έχει δημιουργήσει νέες ισορροπίες με το γειτονικό κράτος και έχει προωθήσει με τον Έλληνα ομόλογό του ένα νέο μηχανισμό για διάλογο επί των ανεπίλυτων θεμάτων.

Όσον αφορά τα ελληνικά στρατιωτικά νεκροταφεία είναι μια νόμιμη διαδικασία. Στα σημεία που γίνονται εκταφές λειψάνων δεν θα γίνουν τα στρατιωτικά κοιμητήρια. Με την ελληνική πλευρά έχουμε επίσης μιλήσει για τα ζητήματα της επικαιρότητας», είπε.

Αναφερόμενος στη συμφωνία για τη θάλασσα, ο Μπουσάτι δήλωσε ότι για την Ελλάδα και την Αλβανία η νέα συμφωνία θα είναι καλύτερη και ότι θα «χτυπήσει» τον Μπάσα (αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης) για τη συμφωνία του 2009.

«Η συμφωνία που υπογράφηκε από τον Μπερίσα το 2009 έγινε στην τύχη (έστε κουτουρού- është kuturu).

Δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι η Ντόρα Μπακογιάννη έβαλε το περίστροφο μπροστά στον Λουλζίμ Μπάσα για να υπογράψει αυτή τη συμφωνία. Δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι υπάρχει παρέμβαση από άλλους κύκλους για την υπογραφή αυτής της συμφωνίας», είπε.

Λίγο νωρίτερα θέμα τσάμηδων και θαλασσίων συνόρων έθεσε και ο Αλβανός πρωθυπυοργός Έντι Ράμα ο οποίος είναι γνωστό ότι έχει πολύ στενές σχέσεις με την Τουρκία

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, δήλωσε ότι η Αλβανία και η Ελλάδα βρίσκονται στα πρόθυρα υπογραφής ενός νέου μνημονίου στρατηγικής εταιρικής σχέσης.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η διαδικασία του διαλόγου μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών έχει συμβάλει σημαντικά στην επίλυση παλαιών θεμάτων, ξεκινώντας από την εμπόλεμη κατάσταση, τη συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα (ΑΟΖ) και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των Αλβανών πολιτών στην Ελλάδα.

Ο Ράμα μίλησε για μια συμφωνία, η οποία συνάπτεται μεταξύ των δύο υπουργείων εσωτερικών, σχετικά με τη διαχείριση των τελωνειακών σημείων, που σηματοδοτεί ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς τα εμπρός.

«Πρέπει να περιμένουμε τη γραπτή ολοκλήρωση αυτού του διαλόγου και της διαπραγματευτικής διαδικασίας για ορισμένα θέματα που επηρεάζουν μια περίοδο 70 χρόνων, ξεκινώντας από την παράλογη εμπόλεμη κατάσταση, αλλά και συνεχίζοντας με θέματα που έχουν ιδιαίτερη σημασία για εμάς, όπως η συμφωνία της οριοθέτησης της θάλασσας ή η εγγύηση των δικαιωμάτων όλων των Αλβανών πολιτών και ιδιαίτερα εκείνων που ανήκουν στην κοινότητα των τσάμηδων, να έχουν ελεύθερη ανεμπόδιστη κυκλοφορία και να έχουν πλήρη νομική πρόσβαση σε κάθε αξίωση των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας.

Καταλήγουμε με μια θετική άλλη πτυχή που σχετίζεται με την ανακούφιση όλων των σχέσεω που εξαρτούν τη μεγάλη κοινότητα των Αλβανών στην Ελλάδα από την άποψη της κίνησης και της γραφειοκρατίας και πιστεύω ότι η ολοκλήρωση της διαδικασίας και η εγγύηση των σχέσεων μέσω της σύναψης συμφωνία μεταξύ των δύο υπουργείων Εσωτερικών, όσον αφορά τη διαχείριση των τελωνειακών σημείων, αποτελούν ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός», δήλωσε ο Ράμα στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του SP.

Μετά τους Σκοπιανούς λοιπόν έρχονται και οι Αλβανοί για να στήσουν μια παγίδα στην Ελλάδα και να βρεθούν ότι διεκδικούν και αυτοί κάτι από τα εδάφη της και την ιστορία της.

Μην ξεχνάμε ότι οι χάρτες τους στα σχολικά βιβλία δείχνουν μια «Μεγάλη Αλβανία» που περιλαμβάνει ελληνικά εδάφη μέχρι την Άρτα και την Πρέβεζα! Έτσι πάει όταν ξεχνάμε την «Μεγάλη Ελλάδα» τότε μεγαλώνουν οι άλλοι, στην αρχή νοερώς και μετά...


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια