Sponsor

ATHENS WEATHER

Το τέλος του ίντερνετ όπως το ξέρουμε;

Γράφει ο Τάσος Τσακίρογλου

Στις 14 Δεκεμβρίου είναι πιθανό να ληφθεί μια απόφαση που θα ανοίξει τον δρόμο για δραματικές αλλαγές στο ελεύθερο Ιντερνετ, έτσι όπως το ξέραμε μέχρι σήμερα. Η διορισμένη από τον Ντόναλντ Τραμπ διοίκηση της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Επιτροπής Επικοινωνιών (FCC), υπό τον Αζίτ Πάι, αναμένεται να καταργήσει μιαν αρχή, η οποία θεσπίστηκε επί Ομπάμα και ονομάζεται Net Neutrality (Ουδετερότητα του Δικτύου).

Σύμφωνα με αυτήν, οι πάροχοι υπηρεσιών Ιντερνετ (Internet Service Providers – ISPs) θα πρέπει να επιτρέπουν την πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενο και τις εφαρμογές, ανεξάρτητα από την πηγή και χωρίς να ευνοούν ή να εμποδίζουν συγκεκριμένα προϊόντα ή ιστότοπους.

Με πρόσχημα την ενίσχυση του ανταγωνισμού και επιχείρημα ότι η λιγότερη δυνατή ρύθμιση θα επιφέρει την καινοτομία, ο Πάι και ο Τραμπ επιχειρούν να επιβάλλουν την απορρύθμιση του χώρου του Ιντερνετ, κατά τον τρόπο που απορρυθμίστηκε ο χρηματοπιστωτικός τομέας τις δεκαετίες του 1990 και του 2000 με τα γνωστά αποτελέσματα-φούσκες.

Αυτό σημαίνει ότι τεχνολογικοί κολοσσοί και μονοπώλια, όπως οι Verizon (δικηγόρος της οποίας υπήρξε ο Πάι), Time Warner Cable, Comcast, AT&T, Altice και Charter θα μπορούν είτε να μπλοκάρουν είτε να επιβραδύνουν την πρόσβαση σε ορισμένους ιστότοπους καθιστώντας τους ουσιαστικά μη επισκέψιμους.

Οπως καταγγέλλουν οργανώσεις για τα ψηφιακά δικαιώματα, οι κινήσεις αυτές έχουν βασικό στόχο προοδευτικούς, αριστερούς και ριζοσπαστικούς ιστότοπους, τους οποίους θα λογοκρίνουν. Ηδη το Facebook έχει αρχίσει να θέτει εμπόδια σε τέτοιους ιστότοπους, να κλείνει λογαριασμούς και να περιορίζει την πρόσβαση σε αυτούς.

Η Google άλλαξε πρόσφατα τον αλγόριθμό της, διασφαλίζοντας ότι οι μηχανές αναζήτησής της θα κατατάσσουν πολύ χαμηλά εναλλακτικές πηγές ενημέρωσης.

Σε αυτό το πλαίσιο την περασμένη εβδομάδα προχώρησε στην «αποκατάταξη» (deranking), δηλαδή σε «κόψιμο» των ρωσικών ιστότοπων Russia Today και Sputnik, οι οποίοι, παρά την προφανή φιλορωσική οπτική τους, αποτελούν μια πολύ χρήσιμη εναλλακτική πηγή ενημέρωσης για την κυρίαρχη πολιτική της Δύσης.

Η καμπάνια για την κατάργηση του Net Neutrality εντάθηκε με τη στημένη υστερία των κυρίαρχων ΜΜΕ για τα «ψεύτικα νέα» (fake news). Μια καμπάνια από εκείνα τα μέσα που έλεγαν ότι ο Σαντάμ Χουσέιν έχει όπλα μαζικής καταστροφής και ότι οι ΗΠΑ θα φέρουν τη δημοκρατία στο Ιράκ.

Η επιτροπή του Πάι παρουσίασε και 1,3 εκατομμύρια θετικά σχόλια υπέρ της κατάργησης στην πλατφόρμα δημόσιας διαβούλευσης. Ωστόσο ο γενικός εισαγγελέας της Νέας Υόρκης διέταξε έρευνα, καθώς τα περισσότερα απ’ αυτά αποδείχτηκε ότι ήταν σχεδόν πανομοιότυπα και είχαν παραχθεί από ιντερνετικά ρομπότ προκειμένου να επηρεάσουν την κοινή γνώμη.

Παρ’ όλα αυτά, έρευνα του Mozilla και του Ipsos δείχνει ότι το 76% των Αμερικανών -81% των Δημοκρατικών και 71% των Ρεπουμπλικανών- υποστηρίζουν τη Net Neutrality.

Ο κίνδυνος για τα ανεξάρτητα ΜΜΕ, τους προοδευτικούς και ριζοσπαστικούς ιστότοπους είναι μεγάλος, καθώς το κράτος, μέσω των μεγάλων ιδιωτικών εταιρειών, φιμώνει την ελεύθερη έκφραση.

Επιπλέον, εάν ψηφιστεί η κατάργηση της Net Neutrality, οι πάροχοι Ιντερνετ θα έχουν δικαίωμα να επιβάλλουν επιπλέον χρεώσεις για υπηρεσίες ή εφαρμογές για τον υπολογιστή και τα κινητά, κάτι που συνέβαινε κατά κόρον πριν από το 2015. Μέχρι σήμερα το ελεύθερο Ιντερνετ ήταν ουσιώδες για τα κινήματα αντίστασης και υπεράσπισης δικαιωμάτων. Τώρα;

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια