Sponsor

ATHENS WEATHER

Απειλούν την Ευρώπη – Ρωσία και Τουρκία βάζουν πυρηνικά απέναντι από την Κύπρο

Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής

Οριστικά πίσω αφήνουν την κρίση του 2015 μετά την κατάρριψη ρωσικού μαχητικού στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας, οι ηγέτες της Τουρκίας και της Ρωσίας, ενώ ετοιμάζονται να κατασκευάσουν πυρηνικό αντιδραστήρα σε μία σεισμικά ευάλωτη περιοχή απέναντι από την Κύπρο.

Στην περιοχή Ακούγιου της Τουρκίας πρόκειται να κατασκευαστεί ο νέος πυρηνικός αντιδραστήρας «made by Russia». Η περιοχή Ακούγιου βρίσκεται στην επαρχία Μερσίν, απέναντι από την Κύπρο, και σ” αυτήν ανήκει και το νοτιότερο σημείο της χερσονήσου της Ανατολίας. Ο πληθυσμός της είναι 1.640.888 , σύμφωνα με εκτιμήσεις του 2007.

Η συμφωνία αυτή είναι στην ουσία ανανέωση μία συμφωνίας που είχε υπογραφεί το 2010 μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας για την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού «Ακούγιου» στην Τουρκία. Ο αντιδραστήρας πρόκειται να είναι έτοιμος το 2023, ενώ η τελετή για τον θεμέλιο λίθο θα γίνει σε δύο με τρεις εβδομάδες με την παρουσία βεβαίως των Ερντογάν και Πούτιν.

Το έργο συνολικού προϋπολογισμού 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, περιλαμβάνει την κατασκευή τεσσάρων αντιδραστήρων BBER-1200 συνολικής ισχύος 4800 MW, ενώ η ρωσική εταιρεία «Rosatom» είναι εκείνη που έχει θέσει ως χρονικό ορόσημο για την λειτουργία του αντιδραστήρα το 2023.

Μάλιστα, κοντά στην περιοχή Άκιουγιου πρόκειται να ανεγερθεί ένα επιστημονικό κέντρο για την τεχνολογία και κατά τις φήμες, εκεί είναι που θα ξεκινήσει και το πυρηνικό πρόγραμμα της Τουρκίας, για να εξετάζουν εφαρμογές και όπλα, οτιδήποτε έχει να κάνει με τα πυρηνικά.

Αντιδράσεις από την Κύπρο

Την έκδηλη ανησυχία της εκφράζει η Κυπριακή Κυβέρνηση, η οποία υπογραμμίζει πως ο πυρηνικός αντιδραστήρας θα βρίσκεται μόνο μερικά χιλιόμετρα από την Κύπρο με όλα τα προβλήματα τα οποία εμπεριέχει ένα τέτοιο εγχείρημα, σε μια χώρα που δεν έχει την παράδοση ούτε και το επιστημονικό προσωπικό να λειτουργήσει τέτοιους σταθμούς.

Μάλιστα, η μεγαλύτερη ανησυχία της Κυπριακής πλευράς εδράζεται στη μεταφορά του ραδιενεργού υλικού και στην εκπαίδευση που θα έχει το προσωπικό που θα κάνει την συγκεκριμένη διαδικασία. Βέβαια, ήδη η Τουρκία, αρχίζει σταδιακά προγράμματα για την εκπαίδευση εξειδικευμένου προσωπικού προκειμένου να απασχοληθούν.

Για άλλη μία φορά οι δύο ηγέτες δείχνουν ότι έχουν ξεπεράσει την κρίση του 2015 και συνεργάζονται πλέον σε αμυντικό επίπεδο, και αυτό αποδεικνύεται και από την συμφωνία για την αγορά των S-400, αλλά και από την συμφωνία για την κατασκευή του πυρηνικού αντιδραστήρα, ο οποίος πρόκειται να πραγματοποιηθεί απέναντι από την Κύπρο.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια