Οι Γερμανοί αξιωματούχοι έθεσαν συναγερμό μετά από μια σειρά ανιχνεύσεων από τις 29 Σεπτεμβρίου - Η πηγή πιστεύεται ότι προέρχεται από τα 1.000 χιλιόμετρα ανατολικά της Γερμανίας
Γερμανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι έχει εντοπιστεί ακραία ραδιενέργεια στον αέρα στη δυτική και κεντρική Ευρώπη.
Σύμφωνα με την dailymail, τα αυξημένα επίπεδα του ισοτόπου Ruthenium-106 έχουν αναφερθεί στη Γερμανία, την Ιταλία, την Αυστρία, την Ελβετία και τη Γαλλία από τις 29 Σεπτεμβρίου, ενώ η πηγή του Ruthenium-106 παραμένει ακόμα άγνωστη. Ωστόσο οι υπολογισμοί δείχνουν ότι μπορεί να έχει κυκλοφορήσει στην ανατολική Ευρώπη.
Εμπειρογνώμονες από το Ομοσπονδιακό Γραφείο Προστασίας από την Ακτινοβολία (FORP) της Γερμανίας έθεσαν χθες τον συναγερμό, αφού πέντε σταθμοί Weather Service ανίχνευσαν ίχνη του σωματιδίου.
Αυτό συμβαίνει όταν οι σταθμοί παρακολούθησης του αέρα στην ήπειρο καταγράφουν αύξηση του ισοτόπου.
Τα επίπεδα που ανιχνεύονται είναι χαμηλά, 17.000 φορές χαμηλότερα από το όριο που έχει οριστεί για αυτό το σωματίδιο και δεν αποτελούν απειλή για την ανθρώπινη υγεία, λένε.
Οι αξιωματούχοι πρόσθεσαν ότι η πηγή δεν θα μπορούσε να είναι ατύχημα σε πυρηνικό σταθμό.
Σε μια γραπτή δήλωση, ένας εκπρόσωπος δήλωσε: «Νέες αναλύσεις σχετικά με την πηγή της ραδιενεργού ουσίας ρουθήνιο-106 δείχνουν απελευθέρωση στην ανατολική Ευρώπη, σε απόσταση μεγαλύτερη από 1.000 χιλιόμετρα από τη Γερμανία.
«Δεδομένου ότι μόνο το ρουθήνιο-106 έχει εντοπιστεί, ένα ατύχημα σε έναν πυρηνικό σταθμό μπορεί να αποκλειστεί ως αιτία.
«Με αυτή τη μικρή ποσότητα ραδιενέργειας δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την υγεία του πληθυσμού».
Το ρουθήνιο είναι μέρος της ομάδας πλατίνας των μετάλλων. Το ρουθήνιο-106 είναι ένα ισότοπο ή παραλλαγή με διαφορετικό αριθμό νετρονίων στον πυρήνα του, που χρησιμοποιείται για ακτινοθεραπεία για τη θεραπεία όγκων στους οφθαλμούς. Είναι μερικές φορές ως πηγή ενέργειας, γνωστή ως ραδιοϊσότοποι θερμοηλεκτρικές γεννήτριες, που χρησιμοποιούνται για την τροφοδοσία δορυφόρων.
Χρησιμοποιείται επίσης στα φωτοβολταϊκά, γι' αυτο και η ζήτηση του φαίνεται πως βρίσκεται σε ανοδική πορεία.
Δεν είναι η πρώτη φορά που εντοπίστηκε ραδιενεργό υλικό στον αέρα στην Ευρώπη φέτος. Οι σταθμοί ποιότητας της ατμόσφαιρας σε όλη την ήπειρο ανίχνευσαν ίχνη ραδιενεργού ιωδίου-131 τον Ιανουάριο. Το ιώδιο-131 μπορεί να προκαλέσει βλάβη, διότι έχει πολύ σύντομη ημιζωή μόλις οκτώ ημερών, καθιστώντας το πολύ ραδιενεργό. Το μοτίβο κίνησης των σωματιδίων υποδηλώνει ότι μπορεί επίσης να προέρχονταν από την Ανατολική Ευρώπη.
Ρουθήνιο
Το ρουθήνιο είναι μέρος της ομάδας πλατίνας των μετάλλων.
Πρόκειται για ένα σκληρό, αργυροειδές μέταλλο με γυαλιστερή επιφάνεια.
Το σημείο τήξης του είναι περίπου 2.300 έως 2.450 ° C (4.200 έως 4.400 ° F)
Η ανακάλυψή του πιστώνεται στον Πολωνό χημικό Jedrzej Sniadecki, το 1808.
Οι πρωταρχικές χρήσεις του ρουθηνίου είναι σε κράματα και ως καταλύτες για βιομηχανικές διεργασίες.
Το ρουθήνιο-106 είναι ένα ισότοπο ή παραλλαγή με διαφορετικό αριθμό νετρονίων στον πυρήνα, χρησιμοποιείται για ακτινοθεραπεία για τη θεραπεία όγκων στους οφθαλμούς.
Ως πηγή ενέργειας είναι γνωστή ως ραδιοϊσότοποι στις θερμοηλεκτρικές γεννήτριες, και χρησιμοποιούνται για την τροφοδοσία δορυφόρων.
Χρησιμοποιείται επίσης στα φωτοβολταϊκά.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια