Sponsor

ATHENS WEATHER

Σενάρια και για πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων από τη ΔΕΗ

Παρά τις πληροφορίες περί «καλού κλίματος» με τους δανειστές και «παρωνυχίδας που θα αντιμετωπιστεί», η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με δύσκολες αποφάσεις για τη ΔΕΗ.

Στο παζάρι για τις λιγνιτικές μονάδες που θα πωληθούν έρχονται να προστεθούν οι πιέσεις για «δομικά μέτρα» μετά την αποτυχία των δημοπρασιών τύπου ΝΟΜΕ στο άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Στελέχη της αγοράς ενέργειας υποστηρίζουν ότι τα «δομικά μέτρα» μπορεί να περιλαμβάνουν ακόμη και πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων, αν και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης ξορκίζει με κάθε ευκαιρία ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Πάντως, είναι πλέον κοινή πεποίθηση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ότι δεν θα αποφευχθούν τα «δομικά μέτρα», ειδικά όταν οι δανειστές έβαλαν πόδι στην προσπάθεια κυβέρνησης και Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) να περιορίσουν τη δράση των εμπόρων οι οποίοι συμμετέχουν στις δημοπρασίες ΝΟΜΕ και φουσκώνουν τις τιμές.

Με τις τιμές της χονδρικής που προκύπτουν από τις δημοπρασίες σε αυτά τα επίπεδα, στην ουσία στραγγαλίζεται ο εγχώριος ανταγωνισμός της ΔΕΗ και ανοίγει διάπλατα η πόρτα για τα περίφημα «δομικά μέτρα».
Ταυτόχρονα, συνεχίζονται τα παζάρια για τις μονάδες που θα πωληθούν στο πλαίσιο του σχεδίου παραχώρησης σε ιδιώτες του 40% του λιγνιτικού χαρτοφυλακίου της ΔΕΗ.

Ανάλογα με την ημέρα ακούγονται στη ΔΕΗ διαφορετικά σενάρια για την τύχη ορισμένων μονάδων. Ετσι, για παράδειγμα, μπαινοβγαίνει στη λίστα η Μεγαλόπολη (λειτουργούν οι μονάδες 3 και 4, συνολικής ισχύος 511 MW). Μπαινοβγαίνει, επίσης, και η μονάδα Μελίτη Ι (330 MW) μαζί με την άδεια για την κατασκευής της μονάδας Μελίτη ΙΙ (για την οποία έχει υπογράψει άλλο ένα μνημόνιο ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μαν. Παναγιωτάκης με κινεζικό όμιλο).

Φ. Κόλλιας

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια