Ο Τσακαλώτος αποδομεί το «success story» του Μεγάρου Μαξίμου - Βλέπει πώς έρχονται νέα μέτρα και ετοιμάζεται να την… κάνει από την κυβέρνηση

Ο υπουργός Οικονομικών «βλέπει» τι έρχεται και σπεύδει να προειδοποιήσει πώς δεν πρόκειται να δοθεί κοινωνικό μέρισμα όπως στα τέλη του 2016 κι αυτό γιατί τα έσοδα δεν είναι τα προσδοκώμενα γιατί απλά η αγελάδα των φόρων ψόφησε.

Σπεύδει λοιπόν ο κ. Τσακαλώτος να απευθυνθεί προς το Μέγαρο Μαξίμου που επιχειρεί να παρουσιάσει μια εικονική πραγματικότητα και ένα «success story» να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου και πιθανότατα να ζητήσει εμμέσως την αποδέσμευση του από τα καθήκοντα του υπουργού των Οικονομικών. Είναι κάτι που συζητείται εδώ και πολύ καιρό και δεν είναι η πρώτη φορά που η… ανώτατη πηγή «χτυπάει». Ο κ. Τσακαλώτος μέσω διαρροών το έχει κάνει και άλλες φορές. Να δηλώνει δηλαδή πώς πάμε στα βράχια.

Είναι γεγονός πώς ο ανασχηματισμός εξαρτάται από την τύχη του κ. Τσακαλώτου ή μάλλον, πιο σωστά θα γίνει όταν αποφασίσει ο Αλέξης Τσίπρας αν θα τον διατηρήσει στο υπουργείο Οικονομικών ή αν θα τον μετακινήσει κάπου αλλού. Αυτό πάντως που σπεύδει να πει ο υπουργός της «Οξφόρδης» (που μπορεί να μην μιλάει καλά ελληνικά αλλά το παιχνίδι της επικοινωνίας του παίζει καλά) είναι ότι μπροστά μας έχουμε πολύ χειρότερα.

Ο Σεπτέμβριος βγαίνει και ακόμη δεν έχει συμφωνηθεί αν η Ελλάδα θα πάρει και πως τα υπολειπόμενα 800.000.000 ευρώ της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου. Εδώ να σημειωθεί πώς η κυβέρνηση υπέγραψε και υλοποίησε ότι της είχαν επιβάλει οι δανειστές για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση. Άρα, ακόμη και αυτή παραμένει σε εκκρεμότητα, όπως το Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο ευελπιστούσαν πώς εντός του Οκτωβρίου ή μέχρι το τέλος του 2017 θα κλείσει και η τρίτη αξιολόγηση.

Όνειρο θερινής νυχτός είναι το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης εντός του έτους. Ο σχηματισμός κυβέρνησης στη Γερμανία μετά την διαφαινόμενη νίκη του κόμματος της Άνγκελα Μέρκελ είναι δύσκολη και θα απαιτηθεί σίγουρα πολύς χρόνος, ενώ οι δανειστές αρχίζουν και βάζουν ακόμη περισσότερα θέματα στο τραπέζι δείχνοντας άγριες διαθέσεις.

Δεν φτάνει δηλαδή από μόνη της η τρίτη αξιολόγηση που έχει ζητήματα «καυτά» για επίλυση έρχονται και δεσμεύσεις από την δεύτερη να προστεθούν στο αδιέξοδο. Αυτό εν ολίγοις περιγράφει και ο κ. Τσακαλώτος, σπεύδοντας βεβαίως να καλύψει τα νώτα του, λέγοντας πώς είναι πιθανό να ληφθούν και νέα μέτρα προκειμένου να πιαστούν οι στόχοι του 2018. Είναι βέβαιο πώς το καλοκαίρι του νέου έτους αποκλείεται η χώρα να βγει από τα μνημόνια όπως θέλει ο κ. Τσίπρας.

Τι είπε λοιπόν ο κ Τσακαλώτος; Πώς η απόκλιση από το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 δεν θα είναι μεγάλη, αλλά «κάτι θα πρέπει τότε να κάνουμε, είμαστε δεσμευμένοι από το μνημόνιο». Εξέφρασε την ανησυχία του για τη στάση του ΔΝΤ όσον αφορά στο θέμα των τραπεζών, ενώ διαπίστωσε ότι τα αυξημένα βάρη (φόροι-ΕΦΚΑ) «ήταν επιπλέον κίνητρα για να υποδηλώσουν (δηλαδή να δηλώσουν λιγότερα) εισοδήματα ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις».

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά για τις τράπεζες «έχουμε ευρωπαϊκούς θεσμούς που θα κρίνουν για τις τράπεζες, θα γίνουν στρες τεστ το 2018, δεν βλέπω το λόγο γιατί το ΔΝΤ να βάλει θέμα, δεν ξέρω να έχει κάποια μελέτη ότι δεν είναι επαρκείς οι παρεμβάσεις της ΕΚΤ και του ESM, αν θέλει ας το κάνει, εμείς θεωρούμε ότι αυτά επαρκούν».

Διέβλεψε επίσης πώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα κρατήσει σκληρή στάση όσον αναφορικά στα κοινωνικά επιδόματα που θα πρέπει να αναθεωρηθούν από αρχές του 2018 και ουσιαστικά προανήγγειλε την διανομή κοινωνικού μερίσματος αλλά όχι στους συνταξιούχους όπως πέρυσι, παρά μόνο όπου προέβλεπε το μνημόνιο που ο ίδιος είχε στείλει πέρυσι στους δανειστές μετά τη μονομερή χορήγηση του επιδόματος στους συνταξιούχους.

«Έχουμε συμφωνήσει με τους θεσμούς πού μπορεί να διανεμηθεί η υπέρβαση. Ως κυβέρνηση έχουμε κάνει ένα σχεδιασμό εκ των προτέρων. Αν πχ η υπέρβαση είναι 200 εκατ. ευρώ σε ποιους θα δοθεί, εάν είναι 600 εκατομμύρια σε ποιους, αν είναι 900 εκατομμύρια σε ποιους κλπ. Από τώρα έχουμε αρχίσει έναν σχεδιασμό ώστε να έχουμε την διοικητική ικανότητα, ανάλογα με το τι θα αποφασίσουμε στις αρχές ή τα μέσα Νοεμβρίου ότι μπορεί να δοθεί» ανέφερε η… ανώτατη πηγή.

Ο υπουργός Οικονομικών περιγράφει δηλαδή το μέλλον δυσοίωνο και σε καμία περίπτωση έτσι όπως το θέλει το αφήγημα του Αλέξη Τσίπρα για έξοδο από τα μνημόνια το καλοκαίρι του 2018. Εκτός και αν ξεπουλήσει τα πάντα στους δανειστές.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια