Οι πυρηνικές φιλοδοξίες της Τουρκίας και ο ρόλος της Βορείου Κορέας

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος
Μια από τις πολύ λίγες χώρες με τις οποίες η Β. Κορέα έχει αναπτύξει γενικές και ειδικότερα οικονομικές σχέσεις, είναι και η Τουρκία, ένα γεγονός που δεν είναι καθόλου γνωστό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνουν οι ίδιοι οι Τούρκοι, οι οικονομικές σχέσεις των δυο χώρων παρά την μεγάλη απομόνωση της Πιονγιάνγκ. σημείωσαν άνοδο τα τελευταία χρόνια κυρίως σε εξαγωγές πετρελαίου προς την Β Κορέα, ενώ οι εισαγωγές επίσης ακολουθούν ανοδική πορεία.

Συγκεκριμένα το 2015 η Τουρκία εξήγαγε στην Β Κορέα προϊόντα ύψους 4,6 εκατομμύρια δολάρια, ενώ εισήγαγαν από την χώρα αυτή προϊόντα ύψους 14,7 εκατομμύρια δολάρια. Όπως αναφέρεται, μέσα στο 2015 οι οικονομικές σχέσεις των δυο χωρών αναπτυχτήκαν στο εντυπωσιακό ποσοστό του 181%. Μέσα στο πρώτο εξάμηνο επίσης του 2017 και με δεδομένη την μεγάλη κρίση στις διεθνείς σχέσεις με την Β Κορέα, οι οικονομικές σχέσεις με την Τουρκία συνέχισαν την ανοδική πορεία.

Γενικά η Τουρκία όπως αναφέρεται από τα τουρκικά ΜΜΕ, αποτίμησε το όφελος των σχέσεων με μια χώρα με πληθυσμό 25 εκατομμύρια κατοίκους και η οποία ακολουθεί τελείως δική της πορεία, δεν έχει σχέση με το ΔΝΤ ή άλλους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς, ενώ οι κύριοι συνέταιροι της στον οικονομικό και όχι μόνο τομέα είναι η Ρωσία και η Κίνα, δυο χώρες με τις οποίες η Τουρκία επίσης αναζητά στενότερες σχέσεις,

Αλλά η Τουρκία μυρίστηκε το πιο ενδιαφέρων : Όπως τονίζεται ιδιαίτερο ενδιαφέρων υπάρχει για τον φυσικό πλούτο της Β Κορέας, (εδώ είναι και το επίμαχο σημείο) καθώς όπως σημειώνεται έχει τεραστία κοιτάσματα από άνθρακα, χαλκό, σίδηρο, ψευδάργυρο, χρυσό, μαγνήσιο γι0 αυτό και πολλοί εποφθαλμιούν την περιοχή αυτή.

Επίσης και στον τομέα της δημιουργίας Κέντρων Πυρηνικής Ενέργειας, η Άγκυρα προσδοκά από την Πιονγιάνγκ με την μεγάλη της πείρα ουσιαστική συνδρομή στα φιλόδοξα σχεδία της.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια