Μόνο με δώρα καλμάρει ο Ερντογάν: Δεν αλλάζει τη θέση του για πλήρη έλεγχο της Κύπρου

Του Κώστα Βενιζέλου

Μετά το αμίμητο «υπάρχει–δεν υπάρχει έγγραφο», «είναι του Άιντε», «κοινό συμφωνημένο», είναι «των Βρετανών, των Τούρκων» ή είναι… ορφανό, προέκυψαν τα τρία ερωτήματα του Βοηθού Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, ο οποίος στην Ελβετία πήγε, είδε και απήλθε, επέστρεψε στη Νέα Υόρκη.

Τα ερωτήματα, ως γνωστό, αφορούν την Ασφάλεια και από τις απαντήσεις που θα δοθούν θα επιχειρηθεί να διαμορφωθεί ένα κείμενο, που μπορεί να μην είναι κοινό/συμφωνημένο αλλά σίγουρα θα καταγράφει τις απόψεις επί συγκεκριμένων ζητημάτων που θα χωρέσουν προφανώς σε ένα έγγραφο. Πώς θα χρησιμεύσει; Να βρεθεί η «χρυσή τομή», την οποία θα σπεύσει να διαμορφώσει προφανώς ο κ. Άιντε.
Από τη Συμφωνία του Δείπνου (4 Ιουνίου) και εντεύθεν υπάρχει ένα διαδικαστικό αλαλούμ, το οποίο αφορά και την ουσία. Πέραν από το γεγονός ότι οι αλλεπάλληλες αναιρέσεις προϋποθέσεων συνδέονται με την αξιοπιστία των παικτών (και με τις αντοχές τους), υπάρχει και μια άλλη διάσταση που αφορά την ουσία μέσα από τις αλλαγές στην ατζέντα. Η τουρκική πλευρά εισέπραττε την προηγούμενη περίοδο δώρα στα θέματα της Διακυβέρνησης, της Ε.Ε., του Περιουσιακού και κρατούσε για το τέλος το θέμα της Ασφάλειας.
Τώρα που έφθασε η ώρα να συζητηθεί το κεφάλαιο της Ασφάλειας, διαδικαστικά και σε μια λογική πάρε-δώσε, πακετοποιούνται οι πτυχές, για να έχει περισσότερη «άνεση», «να διευκολυνθεί» η τουρκική πλευρά. Στη βάση αυτή προσδοκούν οι πολιτικοί των ψευδαισθήσεων ότι έτσι θα… συνεργασθεί η Τουρκία. Αιθεροβάμονες και βολεμένοι, οπαδοί της όποιας λύσης που στο βάθος φλερτάρουν με την ιδέα του «βελούδινου διαζυγίου», οι ίδιοι δηλαδή που θέτουν το ψευδοδίλημμα ΔΔΟ ή το χάος, έχουν μια ελπίδα: Να… δώσουμε ακόμη κάτι για να καλμάρει ο Ερντογάν και να κάνει κάποια βήματα προς τα εμπρός.
Και αναμένοντας τον Ερντογάν να αποφασίσει τον τρόπο και τον βαθμό που θα ελέγχει την Κύπρο μετά τη συμφωνία, άρχισε το κουβεντολόι: «Μα η Τουρκία δεν θα δεχθεί να αποσύρει όλα τα στρατεύματα». Οπότε ποιο το μήνυμα; «Να μείνει ένας αριθμός στρατευμάτων», αποφαίνονται. Γίνεται λόγος για το «άγημα της ΤΟΥΡΔΚΥΚ», δηλαδή 650 στρατιώτες. Ναι, αλλά και το 1974 τόσοι ήταν, δημιούργησαν το προγεφύρωμα για να έλθουν οι υπόλοιποι που βρίσκονται έκτοτε στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα της Κύπρου. Για να αποδεχθεί η Τουρκία να συζητήσει το θέμα των Εγγυήσεων πρέπει να… δώσουμε εκ περιτροπής προεδρία και αριθμητική ισότητα εκεί που ζητούν οι Τούρκοι. Η Ασφάλεια είναι σημαντική, όπως σημαντική είναι η λειτουργία του κράτους. Εάν το κράτος δεν λειτουργήσει ή είναι προβληματική η λειτουργία του, τότε η ανασφάλεια θα είναι μεγαλύτερη.
Είναι σαφές πως η συμφωνία θα είναι αποτέλεσμα συμβιβασμού, το μοναδικό όμως ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσο θέλουμε λύση που θα αντέξει ή θα επιλέξουμε ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσο θέλουμε λύση που θα αντέξει ή θα επιλέξουμε διαιώνιση της σημερινής κατάστασης πραγμάτων μέσα από τη μετεξέλιξη των κατοχικών δεδομένων σε ένα πλαίσιο λύσης. Η λύση θα αντέξει μόνο εάν δεν θα περιλαμβάνει τουρκική παρουσία. Αυτό να το έχουν υπόψη οι διαχειριστές του Κυπριακού που επιμένουν να ασκούν «εποχική πολιτική».

Πηγή: mignatiou.com
PHOTO: A handout picture provided by Turkish President Press office shows, Turkish President Recep Tayyip Erdogan (C) prays during the funeral ceremony of Turkish soldier Gokhan Peker. EPA, TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE HANDOUT, EDITORIAL USE ONLY

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια