Το γεράκι του Κρεμλίνου επιβλέπει τα Βαλκάνια: Σε ειδική αποστολή στέλνει ο Πούτιν τον εμπιστό του πρώην κατάσκοπο της KGB

Τον άνθρωπό του, πρώην κατάσκοπο της KGB, Νικολάι Πατρούσεφ στέλνει ο Πούτιν στα Βαλκάνια.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η συγκεκριμένη επιλογή καταδεικνύει ότι η Ρωσία θα ακολουθήσει μια πιο σκληρή γραμμή στην περιοχή.

Όπως είναι προφανές, ο νέος «διορισμός» θα επηρεάσει την ευρύτερη περιοχή, στην οποία την τελευταία περίοδο παρατηρείται έντονη κινητικότητα, την οποία παρακολουθεί στενά η Αθήνα.

Δίνοντας μάλιστα ιδιαίτερη έμφαση σε δύο σημεία, όπως αναφέρει το the toc.gr. Το πρώτο αφορά το εάν θα ανακοπεί η πορεία του κόμματος του Έντι Ράμα στην Αλβανία, όπου την ερχόμενη Κυριακή αναμένεται να πραγματοποιηθούν εκλογές. Το δεύτερο αφορά το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, ένα ζήτημα στο οποίο επίσης υπάρχουν εξελίξεις μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης στη χώρα. Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων επισκέφθηκε πρόσφατα τη χώρα μας και συνάντησε τον Νίκο Κοτζιά, ενώ εκφράζει επιμελώς τη βούληση να βρεθεί λύση στο θέμα της ονομασίας για να αρθεί το ελληνικό βέτο και να μπορέσει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Οι ανωτέρω εξελίξεις δεν αφήνουν το Κρεμλίνο καθόλου αδιάφορο.

Ο Πατρούσεφ και τα «γεράκια» του Κρεμλίνου

Συγκαταλέγεται στα λεγόμενα «γεράκια» του Κρεμλίνου και είναι επικεφαλής του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ είναι γνωστός για τα εθνικιστικά του αισθήματα, μια συνωμοσιολογική θεώρηση του κόσμου αλλά και τη εκτενή εμπειρία του στην κατατασκοπεία.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Politico, o ρώσος πρόεδρος ανέθεσε ανεπίσημα το πορτφόλιο των Βαλκανίων Πατρούσεφ. Η συγκεκριμένη κίνηση δείχνει να εναρμονίζεται με το παραδοσιακό μοτίβο της προεδρίας του Πούτιν να αναθέτει τα μεγάλα θέματα σε ανθρώπους που έχουν θητεύσει σε μυστικές υπηρεσίες και έχουν προνομιακή σχέση μαζί του.

«Η Ρωσία γίνεται ολοένα και περισσότερο μια διακυβέρνηση κατά περίπτωση, όπου συγκεκριμένες αρμοδιότητες ανατίθενται ευθύνες που μπορεί να ταιριάζουν ή όχι στην τυπικά τους προσόντα» αναφέρει ο Mark Galeotti, ειδικός στις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας και ερευνητής στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Πράγας. Όπως μάλιστα αφήνει να εννοηθεί, η αναβάθμιση του Πατρούσεφ υποδηλώνει μια σκλήρυνση της ρωσικής γραμμής στην περιοχή.

«Ο Πατρούσεφ ανήκει δίχως αμφιβολία στην κατηγορία των ανθρώπων που θεωρούν ότι η Ρωσία δίνει μια υπαρξιακή μάχη για την επιβίωσή της. Πρόκειται για μια ψυχροπολεμική και μανιχαϊστική θεώρηση του κόσμου. Στην οποία οποιαδήποτε ανατροπή στη Δύση είναι καλή για τη Ρωσία» αναφέρει ο Galeotti.

Από την KGB στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Κρεμλίνου

Ο Πατρούσεφ μπήκε στην KGB το 1974 και σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις γνώρισε τον Πούτιν τη δεκαετία του 1990. Αφού υπηρέτησε περίπου 10 χρόνια στην κεφαλή της FSB, την υπηρεσία που διαδέχθηκε την KGB, μετακινήθηκε το 2008 στο Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας που δημιούργησε ο ίδιος ο Πούτιν.

Πέρασε το μεγαλύτερη μέρος της επαγγελματικής του καριέρας στο παρασκήνιο, ενώ σύμφωνα με όσα αναφέρει το Politico, ήταν μέλος της μικρής εκείνης ομάδας που προετοίμασε τα σχέδια για την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014. Οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας διαδραματίζουν ολοένα και μεγαλύτερο ρόλο στην εξωτερική πολιτική της χώρας, αναφέρει ο Andrey Kortunov, διευθυντής του Russian International Affairs Council, ενός think tank που συμβουλεύει το Κρεμλίνο.

Στις δημόσιες τοποθετήσεις του ο Πατρούσεφ έχει ασκήσει έντονη κριτική στο ΝΑΤΟ, κατηγορώντας το για ολοένα και πιο επιθετική συμπεριφορά, στην ΕΕ, λέγοντας ότι η εξωτερική της πολιτική καθορίζεται από την Ουάσιγκτον, ενώ έχει προειδοποιήσει για την άνοδο του ναζισμού στην Ανατολική Ευρώπη.

Η χρονική συγκυρία

Το μομέντουμ του άτυπου διορισμού του Πατρούσεφ έχει βεβαίως τη δική του σημασία, καθώς έρχεται σε μια στιγμή που οι σχέσεις της Δύσης με τη Ρωσία δεν είναι και οι καλύτερες. Η Ρωσία είναι ιδιαίτερα ανήσυχη από την πρόσφατη ένταξη του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη χώρα είχε κατηγορήσει τη ρωσική κατασκοπεία ότι βρισκόταν πίσω από απόπειρα πραξικοπήματος με στόχο να αποτρέψει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ πέρυσι.

«Κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς κατέστη σαφές ότι το θέμα των Βαλκανίων δόθηκε στον Πατρούσεφ» ανέφερε ο Galeotti στο Politico. Και προσθέτει: «Αυτό λέει κάτι για το πόσο σημαντική είναι ή θα γίνει η συγκεκριμένη περιοχή».

Η ρόλος της Ρωσίας στην περιοχή

Η ανάληψη των νέων καθηκόντων του Πατρούσεφ συμπίπτει με την ένταση της ρωσικής δραστηριότητας στην περιοχή. Δύο ρωσικοί υπήκοοι κατηγορούνται από το Μαυροβούνιο ότι επιχείρησαν να ανατρέψουν το Σύνταγμα της χώρας κατά τη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος που έγινε πέρσι. Οι εισαγγελείς εκτιμούν πως πρόκειται για ρώσους κατασκόπους.

Όπως αναφέρει το Politico, άλλα έγγραφα που διέρρευσαν φέτος αφήνουν αιχμές ότι υπήρξε συντονισμένη προσπάθεια ρώσων κατασκόπων διπλωματών στα Σκόπια, προκειμένου να υπάρξει ενίσχυση φιλορωσικών ομάδων. Η Ρωσία θα μπορούσε να λάβει «πολύ σοβαρά» αντίμετρα εάν συνεχιστεί η επέκταση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, εκτιμά η Yelena Guskova, καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Σλαβικών Σπουδών στη Μόσχα. «Εάν κρίνει κανείς από το τι έγινε στο Μαυροβούνιο, η ένταση των αντιμέτρων μπορεί να διαφέρει» πρόσθεσε αναφερόμενη στην απόφαση του Κρεμλίνου να διακόψει τους οικονομικούς και τουριστικούς δεσμούς με τη συγκεκριμένη χώρα.

Ο Πατρούσεφ ανέφερε τις προηγούμενες ημέρες ότι το ΝΑΤΟ επιδιώκει να πείσει τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, όπως επίσης και τα Σκόπια να μπουν στο ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με αναλυτές, η Ρωσία αναμένεται να επικεντρώσει τις προσπάθειές της στην στήριξη των υπάρχουσων συμμαχιών στα Βαλκάνια, ιδίως με τη Σερβία, με την οποία διατηρεί ιστορικούς δεσμούς.

Πηγή: the toc, Politico, crashonline.gr

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια