Γράφει ο Μιχάλης Ιγνατίου
http://mignatiou.com
|
Είναι ευτύχημα ότι η λέξη Grexit δεν επανήλθε το τελευταίο διάστημα, υποθέτω ότι αυτό συμβαίνει επειδή βαρέθηκαν και οι Ευρωπαίοι να παίζουν το ηλίθιο αυτό παιγνίδι, προφανώς επειδή γνωρίζουν ότι επηρεάζει και τους ίδιους -όχι όσο το 2010 όταν η Ελλάδα μπορούσε να τινάξει και αυτούς, μαζί της, στον αέρα.
Οι δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων είναι ενθαρρυντικές αλλά μην γεμίζετε ελπίδες. Πόσες φορές στο παρελθόν είπαν ακριβώς τα ίδια πράγματα και ο φτωχός Ευκλείδης Τσακαλώτος έφτανε στις Βρυξέλλες και έβρισκε τοίχο από τσιμέντο; Και πόσες φορές εκλιπαρήσαμε για μία θέση στον ήλιο, και μας αρνήθηκαν.
Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, και να αναγνωρίσουμε πρώτα απ’ όλα ότι για την άσχημη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα οφείλεται στα απανωτά λάθη των πολιτικών της, οι οποίοι σκέφτονται πρώτα το πολιτικό κόστος και μετά το συμφέρον της Ελλάδας. Ελάχιστοι βγαίνουν πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Όλοι οι άλλοι βυθίζονται στα αποτελέσματα των λαθών τους και στον εναγκαλισμό τους με τη διαφθορά. Η Ελλάδα είναι χώρα όπου βασίλευε πάντα η διαφθορά. Και τα αποτελέσματα τα βλέπουμε καθημερινά.
Πέρασαν επτά χρόνια και ένας μήνας από την ημέρα που η τότε κυβέρνηση, τον Μάιο του 2010, ζήτησε να ενταχθεί στον μηχανισμό του ΔΝΤ και των συμμάχων μας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από εκείνη την ημέρα η Ελλάδα και οι πολίτες της δεν είδαν μία «άσπρη μέρα». Δεν υπάρχει άλλη χώρα στον κόσμο, ούτε οι τριτοκοσμικές και υποανάπτυκτες με τις οποίες κάνουμε πλέον …παρέα, που να βρίσκεται σ’ αυτό το έσχατο σημείο, χωρίς κανένα μέλλον, όπως η Ελλάδα.
Τι έχουμε ενώπιον μας και τι σκέφτονται οι βασικοί παίκτες της ελληνικής τραγωδίας;
– Οι Ευρωπαίοι δανειστές που ελέγχονται πλήρως από τη Γερμανία, δεν υποχωρούν -και ότι ακούτε είναι κουραφέξαλα. Εάν οι Έλληνες πολιτικοί, ανεξάρτητα από κυβέρνηση, δεν υλοποιήσουν όλα όσα υποσχέθηκαν βάζοντας φαρδιά-πλατιά τις υπογραφές τους, δεν υπάρχει περίπτωση να μας αφήσουν ήσυχους. Μπορώ να σας παρουσιάσω εκατοντάδες αποδείξεις για να στηρίξω την παραπάνω θέση.
– Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει προφανώς αποφασίσει να απεγκλωβιστεί από την Ελλάδα, και δεν μπορεί να το πράξει εάν ο Πρωθυπουργός της χώρας δεν στείλει την επιστολή που απαιτείται για να ξεκινήσει η διαδικασία της αποχώρησης. Όλα τα υπόλοιπα είναι κουβέντες του καφενέ. Η βασική του δικαιολογία, για τη βιωσιμότητα του χρέους, που είναι ορθή, βοηθά την (όποια) κυβέρνηση να επιμείνει στην ελάφρυνση του χρέους. Αλλά, ποιος μας εγγυάται ότι το Ταμείο δεν θα την κάνει γυριστή, όπως το 2010, και όπως διαφαίνεται και τώρα; Άρα, ενώ το ΔΝΤ είναι σύμμαχος στην υπόθεση του χρέους, την ίδια στιγμή σκέφτεται και την αποχώρησή του. Το κέρδος είναι μηδενικό για την Ελλάδα.
– Η κυβέρνηση είναι βυθισμένη στις ιδεοληψίες της και ο Πρωθυπουργός στην ουσία είναι εκβιάσιμος από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ που ζει στις καλές εποχές προ του 2015, όταν τα μέλη της ελεύθερα ζούσαν την …αποθέωσή τους, διαδηλώνοντας και καίγοντας την Αθήνα. Η αλήθεια είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει κάνει άπειρες «υπερβάσεις» με αποτέλεσμα να λαμβάνει εύσημα και φιλικά κτυπήματα στην πλάτη από ηγέτες του εξωτερικού, οι οποίοι προφανώς πανηγυρίζουν για την μετάλλαξη του, σάμπως και είχε την παραμικρή δυνατότητα να μην υπογράφει Μνημόνια. Αυτό, βέβαια, έπρεπε να το γνωρίζει πριν δώσει τόσες υποσχέσεις στους πολίτες, οι οποίοι τον τίμησαν δύο φορές με την ψήφο τους, όμως ο ίδιος δεν υλοποίησε όσα υποσχέθηκε. Η Ελλάδα είναι σήμερα κάτω από την «μπότα» των Μνημονίων και έχει απωλέσει μέρος της κυριαρχίας της.
Τι θα συμβεί αύριο;
Θεωρητικά, και με βάση όσα ακούσαμε ιδιωτικά, αλλά και δημόσια, η κ. Κριστίν Λαγκάρντ «κατεβαίνει» στον στίβο του Eurogroup με τη δική της πρόταση: Το ΔΝΤ θα παραμείνει στο Ελληνικό Πρόγραμμα, και η όποια απόφαση για χρηματοδοτική συμμετοχή του θα εκτελεστεί όταν υπάρξει κάποια πρόοδος στο θέμα του χρέους. Υπό άλλες συνθήκες θα ήταν μία «καλή» εισήγηση. Η γενική διευθύντρια του Ταμείου θα προσπαθήσει επίσης να οριστεί ημερομηνία, μετά τις γερμανικές εκλογές βεβαίως-βεβαίως, για να ξεκινήσει η σοβαρή συζήτηση για την ελάφρυνση.
Βασικά, είναι η ίδια πρόταση που κατέθεσε στο προηγούμενο Eurogroup, ο πρόεδρος του Γερούν Ντάισελμπλουμ, σύμφωνα με τα πρακτικά. Θα υποθέσετε σωστά εάν σκεφθείτε ότι απλά μετέφερε την απόφαση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας.
Με τα σημερινά δεδομένα, τα παραπάνω θεωρούνται συμφωνημένα και η Γερμανία δεν θα προβάλει αντίρρηση, αν και ο κ. Σόιμπλε είναι απρόβλεπτος όπως ο …Ταγίπ Ερντογάν. Εκεί που δεν το περιμένει κανείς, αλλάζει γνώμη και αναποδογυρίζει τον κουβά με το γάλα.
Μετά από ενημερώσεις που έγιναν σε όλα τα κέντρα αποφάσεων εξάγεται το συμπέρασμα ότι η θετική ή αρνητική έκβαση του Eurogroup εξαρτάται από την ελληνική κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα. Εάν κατατεθεί μόνο η παραπάνω πρόταση θα δώσει εντολή στον κ. Τσακαλώτο να την δεχθεί; Χλωμό.
Την απάντηση, άλλωστε, έδωσε ο ίδιος χθες μιλώντας στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου:
Πρώτον είπε ότι:
«Η αποδοχή της ελληνικής πρότασης για έναν αυτόματο μηχανισμό σύνδεσης των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος με την ανάπτυξη μπορούν να γεφυρώσουν τις διαφορές μεταξύ των θεσμών».
Και δεύτερον φανέρωσε την απόφασή του:
«Αν δεν επιτευχθεί λύση και μείνουμε σε μια πρόταση παρόμοια με αυτή στο Eurogroup του Μαΐου η πρόταση μου στο υπουργικό είναι να μην δεχτούμε και να πάμε στη Σύνοδο Κορυφής και να ζητήσουμε από όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Η Ευρώπη μπορεί και πρέπει να αποδείξει ότι ξεπερνά τις αδιαλλαξίες. Διότι δεν υπάρχουν αδιάλλακτοι και διαλλακτικοί εντός των κυβερνήσεων. Υπάρχουν εκλεγμένες κυβερνήσεις που στις κρίσιμες στιγμές οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους».
Τι του απάντησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, επίσης χθες;
Ότι αντί να εμπιστεύεται τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για να πετύχει ένα καλό αποτέλεσμα, τηλεφωνά στην κ. Μέρκελ και της ζητά να παρέμβει και να δώσει οριστική λύση. Και τι του απαντά αυτή;
Σύμφωνα με τον κ. Σόιμπλε η Καγκελάριος της Γερμανίας του λέει ότι αυτά είναι θέματα των υπουργών Οικονομικών… Για να τον ανασηκώσει από την πλάτη της.
Όλα τα παραπάνω, και παρά τις δημόσιες και γεμάτες ελπίδων δηλώσεις του κ. Σόιμπλε και των υπολοίπων μεγάλων παικτών της Ευρωζώνης, πρέπει να μας ανησυχούν.
Το αυριανό Eurogroup, αν ο κ. Τσίπρας υλοποιήσει την απειλή του, μπορεί να μας οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερες περιπέτειες. Ας ελπίσουμε ότι όλα θα πάνε καλά για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό. Αλλιώς θα ζήσουμε ένα πολύ καυτό καλοκαίρι, γεμάτο αβεβαιότητα και ανησυχία…
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια