Sponsor

ATHENS WEATHER

Ένα γονίδιο ως όπλο στη μάχη με τον καρκίνο

Επιτυχή τα δύο παράλληλα τεστ της θεραπείας σε Κίνα - ΗΠΑ


Από την Kατερίνα Στυλιανέα

Ρεκόρ ίασης πέτυχε στο -μικρό- δείγμα ασθενών με πολλαπλό μυέλωμα, όπου δοκιμάστηκε κλινικά από δύο διαφορετικές ερευνητικές ομάδες που την εφάρμοσαν (του πανεπιστημίου Jiaotong της Κίνας και των εταιριών βιοτεχνολογίας Bluebird Bio και Celgene στις ΗΠΑ), μια νέα γενετική αντικαρκινική θεραπεία.
Πρόκειται για την επονομαζόμενη θεραπεία CAR-T (χιμαιρικών αντιγονικών υποδοχέων) που στοχεύει στον «αφοπλισμό» των κυττάρων Τ του ανοσοποιητικού συστήματος.

Συγκεκριμένα, τα κύτταρα αφαιρούνται από τον οργανισμό με φιλτράρισμα του αίματος και στη συνέχεια τους γίνεται γενετική τροποποίηση στο εργαστήριο προκειμένου να επανοπλιστούν με ένα γονίδιο που τα εκπαιδεύει να στοχεύουν εναντίον των καρκινικών κυττάρων. Με αυτή τη νέα μορφή τους επιστρέφονται στον οργανισμό (ενδοφλεβίως) και στρατεύονται στη νέα αποστολή τους. Στις δύο ξεχωριστές πρόσφατες κλινικές δοκιμές, τα αποτελέσματα των οποίων παρουσιάστηκαν πρόσφατα στο αμερικανικό συνέδριο ογκολογίας του Σικάγου, η μέθοδος (εφαρμόστηκε σε 35 και 21 ασθενείς αντίστοιχα) έδειξε 100% επιτυχία, όταν κατά μέσο όρο η αντιμετώπιση του καρκίνου με χημειοθεραπείες δίνει ποσοστά επιτυχίας 10%-30%, με φάρμακα ανοσοθεραπείας 35%-40% και με φάρμακα γονιδιακής παρέμβασης έως 70%-80% κατά τον δρα Len Lichtenfeld της αμερικανικής αντικαρκινικής ένωσης.

Δηλαδή, το σύνολο των ασθενών με πολλαπλό μυέλωμα εμφάνισε διατηρήσιμη ύφεση των συμπτωμάτων για διάστημα τουλάχιστον δύο μηνών με τη θεραπεία CAR-T. Η διατήρηση των αποτελεσμάτων της θεραπευτικής μεθόδου αποτελεί κομβικό ερώτημα προκειμένου αυτή να καταγραφεί και επισήμως ως η αποτελεσματικότερη ίσως αντικαρκινική θεραπεία.

Το 2010

Στο πεδίο αυτό ενθαρρυντικά αποτελέσματα έχει να παρουσιάσει η ομάδα του δρος Carl June, που εφάρμοσε το 2010 τη θεραπεία CAR-T σε 22 παιδιά με λευχαιμία και, όπως υποστήριξε ενώπιον του ίδιου συνεδρίου, «οι πρώτοι αυτοί ασθενείς δεν έχουν υποτροπιάσει». Το πολλαπλό μυέλωμα επηρεάζει τη βασική λειτουργία των κυττάρων πλάσματος αίματος να παράγουν αντισώματα για την καταπολέμηση μολύνσεων. Τα κρούσματά του βρίσκονται σε ανοδική τάση με ρυθμό αύξησης 2% και 3% στους άνδρες και στις γυναίκες. Από το 2000 έχουν αναπτυχθεί εννέα διαφορετικά νέα φάρμακα για την αντιμετώπιση του πολλαπλού μυελώματος, αλλά το προσδόκιμο ζωής των ασθενών παραμένει χαμηλό (50% σε βάθος πενταετίας στις ΗΠΑ).


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια