Για άλλη μία φορά η τύχη της οικονομίας μας στα χέρια του Σόιμπλε

Με το Eurogroup να πλησιάζει όλο και περισσότερο και με τις υποχρεώσεις του κράτους, τόσο στους πολίτες, όσο και στους προμηθευτές του και στους δανειστές, όλοι φτιάχνουν την άμυνα τους βάσει της πορείας του συμβουλίου. Και πάλι όμως η μπάλα είναι στο γήπεδο του Σόιμπλε.

Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής

Όσο πλησιάζουμε προς την 15η Ιουνίου οι εκκλήσεις για την εξεύρεση μίας λύσης πληθαίνουν, τόσο μέσα στην Γερμανία, όσο και εκτός. Οι εκκλήσεις προς τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών προσπαθούν να επιστήσουν την προσοχή του πως η Ελλάδα έχει κάνει την αναμενόμενη πρόοδο και χρειάζεται χώρο για να μπορέσει να επιστρέψει σε αναπτυξιακά επίπεδα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της SZ, ο Σνάιντερ απηύθυνε κάλεσμα προς τον Υπουργό Οικονομικών ώστε να αποδεχθεί την πρόταση Λαγκάρντ και να «συμβάλει με εποικοδομητικό τρόπο στο Eurogroup, έτσι ώστε να βρεθεί επιτέλους λύση», ενώ συμπλήρωσε ότι «Οι τακτικισμοί του υπουργού Οικονομικών εντείνουν την ανησυχία και είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους γίνονται ελάχιστες επενδύσεις στην Ελλάδα».

Mε την πρόσφατη πρόταση της κ. Λαγκάρντ μπορούν τόσο το ΔΝΤ όσο και το Βερολίνο να διαφυλάξουν το κύρος τους. Επιπλέον ο Β. Σόιμπλε είναι σε θέση να τηρήσει την υπόσχεση που έδωσε στο γερμανικό κοινοβούλιο για συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Σε περίπτωση που οι Ευρωπαίοι δανειστές δεν αποφασίσουν ελαφρύνσεις, τότε και το Ταμείο δεν θα χρειαστεί να προχωρήσει σε εκταμίευση. Μόνο από την οπτική γωνία της Αθήνας η πρόταση Λαγκάρντ έχει ένα μειονέκτημα. Η Ελλάδα δεν μπορεί να υπολογίζει άμεσα σε ελαφρύνσεις ή άλλες διευκολύνσεις. Μετά την πρόταση Λαγκάρντ είναι τώρα στο χέρι του Β. Σόιμπλε να διαπραγματευτεί έναν συμβιβασμό με την Αθήνα.

Εν κατακλείδι, για άλλη μία φορά παρά τις «περήφανες» διαπραγματεύσεις, τις υποσχέσεις της γραβάτας και άλλα εφήμερα πολιτικά αφηγήματα η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο του Σόιμπλε και εκείνος βάσει και των εκλογικών του συμφερόντων θα αποφασίσει πως θα κινηθεί σχετικά με το κλείσιμο της αξιολόγησης και της διαπραγμάτευσης για το χρέος.

Αν και προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι το μόνο θετικό αποτέλεσμα που θα μπορούσε να βγει από όλη αυτήν την διαδικασία είναι να γίνει η είσπραξη της δόσης και να τελειώσει το σήριαλ της αξιολόγησης. Θεωρώ πως το χρέος θα γίνει αν και εφόσον συνεχίσουν οι ρυθμοί αυτοί στην ελληνική οικονομία, αλλά και σε χρόνο μεταγενέστερο των γερμανικών εκλογών για προφανείς λόγους.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια