«Μεσσίες» αλά ελληνικά;

Γράφει ο  Γιάννης Πανούσης *

«Ποιός μέτρησε αντίστροφα τα βήματα και ποιός επένδυσε στις αυταπάτες; Πλαστά τα αξιόγραφα στην αποτίμηση της μνήμης» Σωτ. Μαφρέδας, Νεύμα από απέναντι.

Ο αναγκαίος δημοκρατικός συναινετικός κοινοβουλευτισμός, τόσο σ’ επίπεδο εναλλαγής Πρωθυπουργών από την ίδια Βουλή,όσο και στο επίπεδο σύγκλισης/σύνθεσης των απόψεων των κομμάτων δεν συνάδει με τη συνεχή επίκληση αντίθετων κι αντίπαλων πόλων [που συχνά υποκρύπτουν προσωπικές φιλοδοξίες ή οικονομικές διαφορές κι όχι ιδεολογικές προσεγγίσεις].

Επίσης δεν συνάδει με την [κατά] χρηση μυθολογιών περί σωτήρων του Έθνους, οι οποίοι θα εμφανιστούν αιφνίδια και εξ ουρανού [με αλεξίπτωτο ή μέσω αστραπών;] για να οδηγήσουν τη χώρα στον επίγειο Παράδεισο [της ανομίας στον οποίο ζούσαμε προ κρίσεως;]

Η Ελλάδα έχει λίγους ανατέλλοντες πολιτικούς αστέρες ενώ περισσεύουν οι διάττοντες και οι τάχιστα δύσαντες.

Στο Κοινοβούλιο,και γενικότερα στην πολιτική ζωή του τόπου, δεν πρέπει να εισέρχονται ούτε οι έμποροι ψήφων, ούτε οι έμποροι ελπίδων. Και βέβαια δεν πρέπει να διαφεντεύουν οι κομματικοί παραταξιάρχες -λοχίες που πουλάνε μόνο διχασμό.

Πού βρίσκονται όμως άνθρωποι οι οποίοι θα δώσουν φρέσκο οξυγόνο στον συμφιλιωτικό λόγο και δεν θα ‘μιζάρουν’ στην εθνική ιδιοσυγκρασία των συνεχών ρήξεων; Ίσως κανείς να μην γνωρίζει αλλά και σίγουρα ουδείς ψάχνει να τους βρεί αφού ο νεο - έλληνας θέλει Μεσσίες που θα «του μοιάζουν» κι όχι Ηγέτες που θα τον ξεβολέψουν.

ΥΓ. «Σε γνώρισα σαν βρύση.Ποοδευτικά αρρώστησες κι έγινες ολιγοστάλακτος.Τα βράδυα στέρευες οριστικά» [Δ. Κονιδάρης, Η αρρώστια]

* Τέως Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Καθηγητής Εγκληματολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών


** Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια