Sponsor

ATHENS WEATHER

Αποστολή στην Αφροδίτη σχεδιάζει η ινδική διαστημική υπηρεσία

Προτάσεις και ιδέες για διαστημικά πειράματα με σκοπό τη μελέτη της Αφροδίτης, στο πλαίσιο μιας μελλοντικής αποστολής στον πλανήτη ζήτησε, μέσω ΑΟ (Announcement of Opportunity) η ινδική διαστημική υπηρεσία, ISRO.

Η Αφροδίτη συχνά χαρακτηρίζεται ως «δίδυμη αδελφή» του πλανήτη μας, λόγω ομοιοτήτων στο μέγεθος, τη μάζα, την πυκνότητα, τη σύνθεση και τη βαρύτητα. Μάλιστα, θεωρείται πως οι δύο πλανήτες έχουν κοινή προέλευση και πως σχηματίστηκαν την ίδια περίοδο από μια συμπύκνωση νεφελώματος περίπου πριν από 4,5 δισ. χρόνια. Ωστόσο, η Αφροδίτη είναι περίπου 30% πιο κοντά στον ήλιο από ό,τι η Γη, και η επιφάνειά της είναι ιδιαίτερα αφιλόξενη- μια πραγματική «κόλαση», με πολύ μεγάλη πίεση και υψηλότατες θερμοκρασίες- και ένα πολύ έντονο φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Η εξερεύνησή της άρχισε στις αρχές της δεκαετίας του 1960 (σοβιετική αποστολή Venera) με κάποιες αποστολές που απλά πέρασαν από αυτήν, άλλες που έθεσαν σκάφη σε τροχιά και λίγες προσεδαφίσεις. Παρόλα αυτά, είναι πάρα πολλά αυτά που δεν γνωρίζουμε σχετικά με το τι συμβαίνει στην επιφάνεια και την ατμόσφαιρά της.
Σε αυτό το πλαίσιο, η ISRO ζήτησε προτάσεις από ενδιαφερόμενους επιστήμονες στην Ινδία για «πρωτοποριακά» διαστημικά πειράματα. Όπως σημειώνεται, το εκτιμώμενο φορτίο του προτεινόμενου διαστημοπλοίου θα είανι 175 κιλά, με 500W ισχύος- αν και, όπως διευκρινίζεται, αυτά τα δεδομένα αναμένεται να αλλάξουν. Η προτεινόμενη τροχιά αναμένεται να είναι περίπου 500χλμ x60.000 χλμ γύρω από την Αφροδίτη, και αναμένεται να μειωθεί σταδιακά.
Όπως σημειώνει η ινδική εφημερίδα The Hindu, η συγκεκριμένη αποστολή θα παρουσιάζει ομοιότητες με αυτήν στον Άρη το 2013, και πρέπει να εγκριθεί από τη Συμβουλευτική Επιτροπή Διαστημικών Επιστημών της ISRO, μετά από την Επιτροπή Διαστήματος και αργότερα από την ινδική κυβέρνηση.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια