Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης
|
Σε αυτήν ο αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής του ΔΝΤ εξέφρασε την εκτίμηση ότι «είναι λίαν πιθανή η αλλαγή της στάσης του Ταμείου μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ».
Όντως, από την ημέρα της εκλογής του ο νέος πρόεδρος αναπροσαρμόζει το μέγεθος της οικονομικής συνεισφοράς των ΗΠΑ σε μια σειρά διεθνείς οργανισμούς. Μείωσε τη συμμετοχή τους στο ΝΑΤΟ και απαίτησε από τους Γερμανούς να διπλασιάσουν την οικονομική συνεισφορά τους. Μείωσε δραματικά τη συνεισφορά των ΗΠΑ σε ορισμένα ειδικά Ταμεία του ΟΗΕ. Έχει, όπως αποκάλυψε στην «Εστία» ο κύριος Ψαλιδόπουλος, μεγάλες αντιρρήσεις στην εκ νέου αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΝΤ. Το ερώτημα μετά ταύτα είναι: Θα λάβει την απόφαση να αποσύρει το Ταμείο από την Ευρώπη, ναι ή ου;
Η εντύπωση που υπάρχει αυτήν τη στιγμή στην Ευρώπη είναι «όχι ακόμα». Αν και ο Αλέξης Τσίπρας θα το ήθελε πολύ, θα πανηγύριζε ξέφρενα την αποχώρηση του Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα, εντούτοις για μια σειρά από λόγους μια τέτοια εξέλιξη θεωρείται αυτήν τη στιγμή αβέβαιη. Οι Γάλλοι -το ξέρει αυτό ο Τσίπρας- ζητούν να μετάσχει το Ταμείο με ένα συμβολικό έστω ποσό, της τάξεως των 4-6 δισ. ευρώ, στο ελληνικό πρόγραμμα, διότι φοβούνται ότι σε περίπτωση αποχώρησής του οι αγορές θα «παρεξηγήσουν» την απόφαση και θα επιτεθούν στο ευρώ. Οι Γερμανοί θέλουν το Ταμείο για να έχουν ένα άλλοθι στους ψηφοφόρους τους στον δρόμο προς τις εκλογές.
Ο Έλλην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσεύχεται βαθιά μέσα του για την αποχώρηση του Ταμείου από την Ελλάδα, αλλά δεν το ομολογεί. Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς ρώτησε τον αντικαγκελάριο Γκάμπριελ σε κλειστή συνάντηση προ ημερών «αν θα μπορούσε ο ΕSM να λειτουργήσει ως Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο» και η απάντηση που έλαβε ήταν θετική. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας μπορεί άνετα να αγοράσει τα δάνεια του ΔΝΤ, ενώ έχει απόθεμα κεφαλαίων που δεσμεύτηκαν για το ελληνικό πρόγραμμα αλλά δεν αξιοποιήθηκαν.
Παρέλκει βεβαίως να επισημάνω πόσο θετικός είναι στην ιδέα της απομάκρυνσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από την Ελλάδα και την Ευρώπη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο Προκόπης Παυλόπουλος το έχει χαρακτηρίσει δημοσίως «τοξικό». Το ιδανικό για τον Τσίπρα θα ήταν να κλείσει την επώδυνη συμφωνία με μια εξαγγελία για τη ρύθμιση του χρέους, σε συνδυασμό με την απομάκρυνση του Ταμείου από την Ελλάδα. Κάτι τέτοιο όμως δεν περνά από το χέρι του. Περνά κυρίως από το χέρι του προέδρου Τραμπ και δευτερευόντως της καγκελαρίου Μέρκελ.
Προσωπικά, αγνοώ παντελώς αν αυτό το σενάριο έχει την παραμικρή πιθανότητα επιτυχίας, το πιθανότερο είναι ότι όχι. Ωστόσο, επειδή ενδείξεις υπάρχουν ότι συζητείται και ότι είναι πάνω στο τραπέζι, είμαι υποχρεωμένος να το καταγράψω. Και, φυσικά, να περιμένω τη βοή των επερχόμενων γεγονότων να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει την πληροφορία.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια