Συντάξεις και απολύσεις απομακρύνουν τη συμφωνία από το Eurogroup της Μάλτας, λένε πηγές

Από το πρωί της Τετάρτης ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είχε ενημερώσει την ολλανδική Βουλή πως ήταν «αβέβαιο» το εάν Ελλάδα και δανειστές θα καταφέρουν έως το Eurogroup της Μάλτας στις 7 Απριλίου να έχουν καταλήξει σε ένα ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων, ώστε να υπάρξει η σχετική πολιτική συζήτηση, αναφέρει το CNN Greece (κείμενο Θανάσης Κουκάκης).

Η αβεβαιότητα αυτή επιβεβαιώθηκε πανηγυρικά στο χθεσινό EuroWorking Group όπου διαπιστώθηκε πως το χάσμα μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του ΔΝΤ στις συντάξεις (προσωπική διαφορά), στα εργασιακά (ομαδικές απολύσεις, συνδικαλιστικός νομος) και σε ζητήματα που άπτονται των αντισταθμιστικών μέτρων (ΕΝΦΙΑ) παραμένει και καθιστά δύσκολη τη συμφωνία.
Το EuroWorking Group μπορεί να αναγνώρισε πως υπάρχει σταθερή και ισχυρή δέσμευση από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για μια συμφωνία όσο το δυνατόν γρηγορότερα, ωστόσο παράλληλα οι εμπειρογνώμονες της ευρωζώνης διαπίστωσαν πως Ελλάδα και ΔΝΤ υπαναχώρησαν από θέσεις που είχαν εκφράσει στο Brussels Group την παρελθούσα εβδομάδα και από τις οποίες είχε εξαχθεί το συμπέρασμα πως το staff level agreement, δηλαδή το κλείσιμο της αξιολόγησης σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων είναι κοντά.
Για να κλείσει η συμφωνία η κυβέρνηση καλείται να κάνει συγκεκριμένες υποχωρήσεις σε θέματα που το ΔΝΤ έθεσε στο τραπέζι των συζητήσεων. Αυτά αφορούν στην:
-Αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων από το 5% στο 10% με παράλληλη κατάργηση της προέγκρισης από το κράτος και αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο προκειμένου να διεξάγονται πιο δύσκολα απεργίες.
-Κατάργηση της προσωπικής διαφοράς ύψους 900 εκατ. ευρώ στους συνταξιούχους σε μία δόση από το 2019 και όχι σταδιακά σε βάθος τριετίας. Το μέτρο θα πλήξει 900.000 συνταξιούχους κυρίως ασφαλισμένους στον πρώην ΟΑΕΕ και σύμφωνα με πληροφορίες αν και είχε συμφωνηθεί με τους δανειστές άνοιξε με παρέμβαση του πρωθυπουργού.
-Μείωση των βεβαιωθέντων εσόδων από τον ΕΝΦΙΑ από τα 3,2 δισ. ευρώ σήμερα στα 3 δισ. ευρώ, σε περίπτωση που επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019 (η κυβέρνηση ζητά το σχετικό ποσό να μειωθεί στα 2,8 δισ. ευρώ).
Πρέπει να σημειωθεί πως εκτός από τον Γερούν Ντάισελμπλουμ και στελέχη της κυβέρνησης άφηναν χθες να εννοηθεί πως θα απαιτηθεί περισσότερος χρόνος για να υπάρξει συμφωνία. Μάλιστα, ανέφεραν πως εφόσον χαθεί η ημερομηνία της 7ης Απριλίου θα μπορούσε να υπάρξει ένα εμβόλιμο Eurogroup πριν το καθορισμένο Eurogroup της 20ης Μαΐου, πιθανότατα στις αρχές Μάιου, το οποίο αφενός θα επιβεβαίωνε πως το πακέτο μέτρων που αποφασίσθηκε είναι συνεκτικό και αφετέρου πως τα μετρά αυτά αρκούν για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση στο σκέλος των μεταρρυθμίσεων.
Πάντως, μια τέτοια εξέλιξη θα μειώσει το χρόνο που θα έχει στη διάθεση της η κυβέρνηση για να ψηφίσει τα μέτρα κάτι που εάν δεν γίνει έως την τρίτη εβδομάδα του Μαΐου τότε πολύ δύσκολα θα ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις για το ελληνικό χρέος έως τις 20ης Μαΐου. Κατά κάποιες κοινοτικές πηγές εάν δεν υπάρξει συμφωνία έως τις 21 Απριλίου, όταν και θα διεξαχθεί η Ετήσια Σύνοδος του ΔΝΤ, οι αποφάσεις για τη μεσοπρόθεσμη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα μετατεθούν. Πάντως, πηγές από την Ουάσιγκτον δεν επιβεβαιώνουν τις εν λόγω πληροφορίες και αναφέρουν πως η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους «θα γίνει όταν πρέπει να γίνει».

 Φωτογραφία EPA, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Συνεδρίαση του EuroWorking Group.

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια