Sponsor

ATHENS WEATHER

Υπάρχουν σκέψεις για νέο δημοψήφισμα; Με αφορμή την πρόταση για «Συνταγματική Αναθεώρηση»

Γράφει ο Ανδρέας Τσιλογιάννης

Στο 2ο Συνέδριο του Σύριζα τον Σεπτέμβριο του 2016, ο πρόεδρος του, και πρωθυπουργός της χώρας κ. Αλέξης Τσίπρας είχε δεσμευθεί για σχέδιο που θα αφορά την Αναθεώρηση του Συντάγματος.

Το απόγευμα της Δευτέρας 27ης Μαρτίου του 2016, ο Σύριζα, καταθέτει σχέδιο πρότασης για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, σχέδιο το οποίο θέτει και σε δημόσιο διάλογο σε κυβερνητική ιστοσελίδα που αφορά την πολυσυζητημένη πρόταση του Σύριζα για την Συνταγματική Αναθεώρηση.
Οι συγκεκριμένες προτεινόμενες από τον Σύριζα μεταρρυθμίσεις που αφορούν την τροποποίηση του Συντάγματος, εάν περάσουν, μπορεί να σημαίνει κατά περίπτωση την μερική τροποποίηση του ίδιου του Πολιτεύματος.
Η σύνταξη της προτεινόμενης Συνταγματικής Αναθεώρησης γίνεται από ομάδα υπουργών, βουλευτών του Σύριζα και συνταγματολόγων υπό τον κ. Κατρούγκαλο με προτάσεις, οι οποίες, μεταξύ άλλων, προκρίνουν την απλή αναλογική, την μείωση της θητείας των βουλευτών, τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων ανάλογα με τις συνθήκες και τον αριθμό συγκεντρωμένων υπογραφών από τους πολίτες.
Στην προτεινόμενη από το κυβερνητικό κόμμα Συνταγματική Αναθεώρηση, συμπεριλαμβάνεται και το δικαίωμα ψήφου που δίδεται στους Έλληνες του εξωτερικού, με την εκλογή μάλιστα ενός μικρού αριθμού βουλευτών, οι οποίοι θα εκλέγονται έξω από την ελληνική επικράτεια, αναλογικά.
Όμως η σοβαρότερη από τις προτεινόμενες, ως τώρα, Συνταγματικές Μεταρρυθμίσεις που προτείνει το κυβερνών κόμμα, αφορούν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ειδικά στον τρόπο εκλογής αλλά και στις αρμοδιότητές του.
Η ομάδα επεξεργασίας της Συνταγματικής Αναθεώρησης του Σύριζα, προτείνει την κατά κάποιο τρόπο αλλαγή του πολιτεύματος, χωρίς ωστόσο να έχει ακόμα προσδιοριστεί πως θα γίνει και κυρίως πως θα ονομαστεί το πολίτευμα, καθώς στις αλλαγές προκρίνεται, μέχρι στιγμής και η κατά περίπτωση ψήφιση του Προέδρου της Δημοκρατίας απευθείας από τον ελληνικό λαό, εάν προηγουμένως δεν έχει κατορθώσει να εκλεγεί μέσα από δυο συνεχόμενες ψηφοφορίες στη Βουλή των Ελλήνων.
Σημαντική παρατήρηση αποτελεί το γεγονός, πως η προτεινόμενη Συνταγματική Αναθεώρηση κατατέθηκε σε διαβούλευση ως πρόταση του Σύριζα και όχι ως πρόταση, εως τώρα,  από τον ίδιο τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης κ. Αλέξη Τσίπρα.
Δεν είναι βέβαιο εάν «περπατήσει» η Συνταγματική Αναθεώρηση που προτείνει ο Σύριζα, ή για να «περάσει» από τη Βουλή θα πρέπει να χρειαστεί την απλή πλειοψηφία των 151 βουλευτών ή αυτή της ενισχυμένης των 180 βουλευτών όπως απαιτείται.
Δεν είναι καθόλου σίγουρο, αν ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του Σύριζα κ. Αλέξης Τσίπρας επιλέξει να προωθήσει τη συγκεκριμένη κομματική πρόταση, απευθυνόμενος στον ελληνικό λαό μέσα από ένα νέο δημοψήφισμα με ερώτημα την αποδοχή ή όχι της προτεινόμενης από τον ίδιο Συνταγματικής Αναθεώρησης.
Μη ξεχνάμε, πως τα δημοψηφίσματα που αφορούν Συνταγματικές Μεταρρυθμίσεις είναι στη «μόδα», βρισκόμαστε άλλωστε στις μέρες που οι Τούρκοι της Διασποράς έχουν ήδη αρχίσει να ψηφίζουν για το Τουρκικό δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου, μέρα που στην Ελλάδα θα εορτάζεται το Πάσχα.
Στην ανατολική όχθη των ακτών του Αιγαίου, την Τουρκία, οι Τούρκοι υπήκοοι θα προσέλθουν την 16η Απριλίου στην κάλπη ώστε να συμμετέχουν στο «Τurkiye Referandum» του Προέδρου της Τούρκικης Δημοκρατίας κ. Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν.
Ο Τούρκος πρόεδρος κ. Ερντογάν, καλεί τους Τούρκους πολίτες να συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα που προτείνει  για αλλαγές και «Συνταγματικές Μεταρρυθμίσεις», μέσα από τις οποίες προσπαθεί να δώσει υπερεξουσίες στον εαυτό του, να μετατρέψει την Τουρκική Δημοκρατία σε Σουλτανάτο και τους Τούρκους πολίτες σε υπηκόους του.
Πίσω από τις κουρτίνες του μεγάλου παζαριού που λαμβάνει χώρα στη Τουρκία   κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής του τουρκικού δημοψηφίσματος, ο Τούρκος Πρόεδρος κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσπαθεί δύο πράγματα, μέσω των προτεινόμενων «Συνταγματικών Μεταρρυθμίσεων».
Πρώτα να ξεπεράσει την κρίση που ήρθε στη Τουρκία μετά από το αποτυχημένο εις βάρος του « ; » πραξικόπημα της 16ης Ιουλίου του 2016 και συγχρόνως να αναγάγει τον εαυτό του σε νεοσουλτάνο επαναφέροντας την αίγλη της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, έχοντας εξασφαλίσει πρώτα για τον ίδιο μια επιπλέον θητεία, η οποία μπορεί να φτάσει με την επέκταση της προεδρικής θητείας που προτείνει, μέχρι το 2029.
Την 16η Δεκεμβρίου του 2016 στην Ιταλία, πραγματοποιείται δημοψήφισμα για τις προτεινόμενες Συνταγματικές Μεταρρυθμίσεις, έπειτα από πρόταση του κ. Ματέο Ρέντσι, απερχόμενου Ιταλού Προέδρου του Υπουργικού Συμβουλίου της Ιταλικής Κυβέρνησης, με στόχο διαφορετικό από το αντίστοιχο τουρκικό δημοψήφισμα.
Ο τότε πρωθυπουργός της Ιταλίας κ. Ρέντσι, μεταξύ των αρκετών Συνταγματικών Μεταρρυθμίσεων, προτείνει τη μείωση των αριθμών των γερουσιαστών αλλά και των εξουσιών στο σώμα της ιταλικής  γερουσίας.
Το αποτέλεσμα του Ιταλικού «referendum» γνωστό, καθώς ο ιταλικός λαός αποδοκιμάζει την σκληρή πολιτική λιτότητας της κυβέρνησης του κ. Ματέο Ρέντσι με την επικράτηση του ΟΧΙ στις προτεινόμενες από τον ίδιο Συνταγματικές Μεταρρυθμίσεις.
Ο Ματέο Ρέντσι, έχοντας χάσει το δημοψήφισμα, τηρεί την υπόσχεσή του στον ιταλικό λαό και παραδίδει την κυβερνητική εντολή στον Ιταλό Πρόεδρο κ. Ματαρέλλα.
Βλέπουμε πως τα δημοψηφίσματα σε κάθε χώρα, αν και διεξάγονται με κοινό διακύβευμα, προέρχονται από διαφορετικές καταστάσεις οι οποίες περιλαμβάνουν κοινωνικές αναφορές, έχουν να κάνουν με το επίπεδο του λαού και την αποτελεσματικότητα η μη των πολιτικών της κάθε χώρας.
Η χώρα μας, η Ελλάδα, το καλοκαίρι του 2015 άνοιξε πρώτη την ιστορία των δημοψηφισμάτων, ίσως στη πιο κρίσιμη καμπή της ιστορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Δεν μπορώ να είμαι σίγουρος αν ο πρόεδρος του Σύριζα και πρωθυπουργός της χώρας κ. Αλέξης Τσίπρας αποφασίσει να μετατρέψει την καταθετημένη σε διαβούλευση πρόταση του Σύριζα για τη Συνταγματική Αναθεώρηση ως πρωθυπουργική, ζητώντας ο ίδιος μέσω δημοψηφίσματος από τον ελληνικό λαό, την αποδοχή ή μη της συγκεκριμένης πρότασης.
Στην Ελλάδα της κρίσης, στην Ελλάδα που η αξιολόγηση αργεί να κλείσει ή δεν κλείνει είτε με υπαιτιότητα της κυβέρνησης, είτε των δανειστών – εταίρων,  στην Ελλάδα των μη κανονικών συνθηκών και των capital controls, όλα τα σενάρια είναι εφικτά αλλά και συγχρόνως μη προβλέψιμα, καθώς ο χρόνος πιέζει, οι εξελίξεις τρέχουν και η οικονομία παραμένει στο έλεος των μνημονίων για έβδομη συνεχόμενη χρονιά με κάθε «ατύχημα» εύκαιρο ανά πάσα στιγμή.
Εάν και εφόσον μας αρέσει να χαρακτηρίζουμε τη συγκεκριμένη περίοδο που η χώρα βρίσκεται ως όμοια με αυτή του καλοκαιριού του 2015, με τις γνωστές πολιτικές πράξεις, αποφάσεις με τα γνωστά αποτελέσματα, τότε δεν πρέπει να αποκλείσουμε από το τραπέζι της σεναριολογίας ένα νέου τύπου δημοψηφίσματος προτεινόμενο από την κυβέρνηση του κ. Αλέξη Τσίπρα.
Δημοψήφισμα, που ενδεχομένως θα αφορά την προτεινόμενη από τον Σύριζα Συνταγματική Αναθεώρηση, εάν η πρόταση αυτή μετατραπεί τελικά σε πρωθυπουργική, με τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, να ζητάει από τον ελληνικό λαό την συγκατάθεση, μέσω του δημοψηφίσματος, για την προτεινόμενη Συνταγματική Αναθεώρηση.
Εάν προκριθεί το συγκεκριμένο σενάριο, ίσως θα είναι  καταστρεπτικό για την ελληνική οικονομία, καθώς μέσω νέου  δημοψηφίσματος θα είναι εφικτό και πιο κοντινό το ενδεχόμενο ενός ατυχήματος τύπου Grexit, με τους δανειστές – εταίρους,  να μην έχουν ξεχάσει τον χαμένο χρόνο του καλοκαιριού του 2015.
Δεν είναι και λίγο μια ολόκληρη Ευρωπαϊκή Ένωση να ασχολείται και να προσπαθεί να βρει λύσεις για μια χώρα με μια οικονομία δέκα εκατομμυρίων κατοίκων.
Ορατό όσο ποτέ, κατά μερικούς που βρίσκονται στο περιβάλλον του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Κυριάκου Μητσοτάκη το σενάριο των εκλογών, που όμως μη ξεχνάμε, πως η προσφυγή της κυβέρνησης προς τον λαό δια μέσου της κάλπης αποτελεί βάση Συντάγματος προνόμιο του πρωθυπουργού της χώρας και όχι του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όσο και αν ο ίδιος επιθυμεί και ζητάει τις εκλογές.
Ο πρωθυπουργός είναι αυτός που όταν το κρίνει, καταθέτει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την παραίτηση της κυβέρνησης, – με προσφυγή σε εκλογές -, είτε για να αιφνιδιάσει επικαλούμενος σοβαρό πολιτικό ή εθνικό λόγο, είτε όταν η κυβέρνηση στην οποία ηγείται απωλέσει την «δεδηλωμένη» εμπιστοσύνη της απόλυτης πλειοψηφίας των βουλευτών της Βουλής.
Ο κ. Κώστας Σημίτης, τέως πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στην πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη 13 χρόνια μετά από το τέλος της πρωθυπουργίας του, την οποία παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ και στους δημοσιογράφους Σία Κοτσιώνη και Παύλο Τσίμα, τονίζει πως φοβάται το ατύχημα στη διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της αξιολόγησης, αλλά και πως τα πάντα είναι θέμα αντιλήψεων και πολιτικών επιλογών.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου, ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργός της χώρας κατά την ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο την δεύτερη μέρα του Δεκέμβρη του 1993, αναφέρει κάνοντας σαφές με κάθε τρόπο, σε κάθε πλευρά, πως, «είτε το έθνος θα εξαφανίσει το χρέος, είτε το χρέος θα αφανίσει το έθνος ».
Ο πρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης κ. Αλέξης Τσίπρας καλείται το επόμενο διάστημα, να κλείσει άμεσα την αξιολόγηση, ώστε να προχωρήσει η χώρα στην έβδομη μνημονιακή χρονιά, χωρίς πιθανές αστοχίες που ενδεχομένως θα οδηγούσαν σε ένα ατύχημα, όπως θεωρεί πιθανό το σενάριο ο κ. Σημίτης,  ή εξαιτίας του ατυχήματος που προέρχεται από το χρέος, το έθνος αφανιστεί, όπως ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε «προφητικά» τοποθετηθεί στο υπουργικό συμβούλιο τον Δεκέμβριο του 1993.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, βρίσκεται μπροστά σε μια δύσκολη συγκυρία, όπου κατά τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, θα πρέπει ο πρωθυπουργός να προκαλέσει εκλογές και να απευθυνθεί στον ελληνικό λαό, καθώς κάθε χαμένη μέρα είναι καταστροφική για τη χώρα.
Βέβαια, ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας έχει το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού, και μπορεί να απευθυνθεί στον ελληνικό λαό πιθανώς μέσω ενός νέου δημοψηφίσματος, με χαρακτηριστικά που παραπάνω έχουμε περιγράψει.
Δημοψήφισμα το οποίο αυτή τη φορά θα διεξαχθεί με τρόπο και ερώτημα καθαρό και την απάντηση του λαού να είναι δεσμευτική προς την ελληνική κυβέρνηση.
Τι λέτε ;
Υπάρχουν ή όχι σκέψεις και κυρίως υπάρχουν ή όχι περιθώρια από την ελληνική κυβέρνηση, ώστε ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας να προχωρήσει, βάση των συνθηκών και εξαιτίας των πιέσεων που ασκούνται στη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος, το οποίο θα αφορά είτε την προτεινόμενη από τον Σύριζα  Συνταγματική Αναθεώρηση, είτε ένα πιο καθαρό ερώτημα τύπου «ΝΑΙ ή ΟΧΙ » στο Grexit ;
Έχουμε ακόμα αρκετούς μήνες μπροστά μας, μέχρι να έρθει το καλοκαίρι και ο Ιούλιος του 2017.
Υπομονή υπάρχει ;

Ο Ανδρέας Τσιλογιάννης είναι δημοσιογράφος & πολιτικός αναλυτής
Andreas.tsilogiannis@gmail.com
Τwitter: TsiloyannisAnd
Facebook: Andreas Tsiloyannis


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια