Μετά από το μπαράζ τουρκικών ψευδών δημοσιευμάτων τις τελευταίες μέρες είναι εμφανές πλέον ότι ο πόλεμος της προπαγάνδας και της παραπληροφόρησης είναι ένας τομέας στον οποίο χώρες επενδύουν σοβαρά. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός αποδοχής της ύπαρξης από την Ρωσία, εξειδικευμένης μονάδας για την δημιουργία προπαγάνδας.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
«Η προπαγάνδα πρέπει να είναι έξυπνη, έξυπνη και αποτελεσματική”, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού όσο αφορά τη νέα μονάδα.
Στην περίπτωση της Τουρκίας, παράδειγμα η «πτώση ελικοπτέρου» της Πέμπτης που ξεκίνησε από ένα δημοσίευμα της τουρκικής φιλοκυβερνητικής ιστοσελίδας Yeni Safak, το οποίο αναπαρήχθη από άλλα τουρκικά μέσα και εν συνεχεία από ελληνικά μέσα ενημέρωσης. Μετά την επίσκεψη του Τούρκου Αρχηγού, στρατηγού Hulusi Akar (Χουλουσι Ακαρ) στα Ίμια η Άγκυρα φαίνεται να θέλει να κλιμακώσει την ένταση στο Αιγαίο με οποιαδήποτε μέθοδο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο λιγότερο επώδυνος τρόπος και περισσότερο αποτελεσματικός ειναι αυτός της παραπληροφόρησης.
Όπως δείχνουν τα δημοσιεύματα που «φεύγουν» σε καθημερινή βάση απο την γειτονική χώρα η Τουρκία διεξάγει πόλεμο παραπληροφόρησης με στόχο την Ελλάδα, η πραγματικότητα όμως ειναι ίσως λιγότερο περίπλοκη καθώς ο στόχος πιθανότατα να ειναι η μικροπολιτική που ακολουθεί ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο εσωτερικό της χώρας μέσα απο σενάρια υβριδικού πολέμου.
Όπως δήλωσε ο Alexander Lanoszka στο OnAlert «ο υβριδικός πόλεμος συσχετίζεται με τον αλυτρωτισμό και την έννοια της ταυτότητας, με όλα αυτά που συνήθως συσχετίζονται με τις εθνικές διεκδικήσεις και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μέσο για να ξεσπάσει ένταση»
«Εξειδικευμένο τμήμα προπαγάνδας» στις ρωσικές Ε.Δ
Ωστόσο το φαινόμενο αυτό όπως εχει αποδειχθεί μετά την πρόσφατη περίπτωση της Κριμαίας, μετα την προσάρτηση της απο την Ρωσία, ειναι εξαιρετικά επικίνδυνο.
Μάλιστα εξαιρετικά ενδιαφέρον ειναι το γεγονός οτι το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έχει επισημοποιήσει τις προσπάθειες του στον «πόλεμο πληροφοριών» ανακοινώνοντας την ύπαρξη εξειδικευμένου τμήματος προπαγάνδας.
«Η προπαγάνδα πρέπει να είναι έξυπνη, έξυπνη και αποτελεσματική”, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Shoigu όσο αφορά τη νέα μονάδα.
Ο Στρατηγός ε.α. Vladimir Shamanov, ο οποίος ηγείται της επιτροπής υποθέσεων άμυνας στην κάτω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου, δήλωσε ότι η μονάδα θα «προστατεύει τα εθνικά συμφέροντα άμυνας και θα συμμετέχουν στον πόλεμο πληροφοριών.”
Όπως αναφέρει δημοσίευμα του BBC κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, τόσο η ΕΣΣΔ όσο και η Δύση διοχέτευαν πόρους στην προπαγάνδα για να επηρεάσουν την κοινή γνώμη και να πουλήσουν τις ανταγωνιστικές τους ιδεολογίες. Μιλώντας σε Ρώσους βουλευτές, ο κ. Σοϊγκού είπε «διαθέτουμε στρατιώτες πληροφοριών που είναι πολύ πιο αποτελεσματικοί και δυνατοί από το πρώην τμήμα της “αντι-προπαγάνδας”».
Ο Keir Giles, εμπειρογνώμονας σε θέματα σχετικά με τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στο Chatham House (το κορυφαίο βρετανικό think tank), προειδοποιεί ότι η ο ρωσικός «πόλεμος πληροφοριών» περιλαμβάνει ενα ευρύτερο φάσμα από αυτό που νομίζουν οι δυτικοί, που επικεντρώνονται στους χάκερς και τους «πολεμιστές του κυβερνοχώρου».
«Ο στόχος είναι ο έλεγχος της πληροφορίας σε οποιαδήποτε μορφή της,» γράφει σε μια αναφορά του ΝΑΤΟ με τίτλο “The next Phase of Russian Information Warfare” (Η επόμενη φάση του ρωσικού πολέμου πληροφοριών).
Σε αντίθεση με τη σοβιετική εποχή, η παραπληροφόρηση από τη Μόσχα δεν πουλάει τη Ρωσία ως ιδέα, ή το ρωσικό μοντέλο ως κάτι που πρέπει να αναπαραχθεί. Επιπλέον, πολύ συχνά δεν προσπαθεί να γίνει πιστευτή καν. Αντίθετα, έχει έναν στόχο, να υπονομεύσει την αντίληψη περί ύπαρξης μιας αντικειμενικής αλήθειας,» γράφει ο Giles.
Η περίπτωση της Τουρκίας και «πόλεμος» της παραπληροφόρησης Ρωσίας – ΝΑΤΟ
Το παραπάνω φαινόμενο θα μπορούσε να εφαρμοστεί χωρίς καμία αμφιβολία και στην περίπτωση της Τουρκίας και των τουρκικών ΜΜΕ και την πρόσφατη εμμονή τους με την περιοχή των Ιμίων. Όπως αναφέρουν πηγές του ΓΕΕΘΑ στο OnAlert η «κρίση» αυτη δεν αποκλείεται να διαρκέσει μέχρι και τον Απρίλιο, κατι που επιβεβαιώνει το γεγονός οτι η γειτονική χώρα θέλει μάλλον το αποτέλεσμα να ειναι περισότερο αντιληπτό στα δικά της εδάφη, ωστε να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα στο δημοψήφισμα του Απριλίου. Για να μπορέσει δηλαδή με την βοήθεια των εθνικιστών να πάρει την πλειοψηφία ο Ερντογάν.
Στην περίπτωση της Ρωσίας, η χώρα συνεχίζει να δοκιμάζει το ΝΑΤΟ με διάφορους τρόπους, ακόμα και στοχοποιώντας μεμονωμένους στρατιώτες μέσω των προφίλ τους στα κοινωνικά δίκτυα, δήλωσε ο Giles στο BBC. «Ψάχνουν άτομα και τους στοχοποιούν με δήθεν στοιχεία από έμπιστες πηγές.» Έχουν υπάρξει αναφορές για ρωσικές επιθέσεις πληροφοριών κατά στρατιωτών του ΝΑΤΟ στις χώρες της Βαλτικής όπως και κατά Πολωνών και Ουκρανών στρατιωτών που μάχονται κατά των φιλο-ρώσων ανταρτών.
H Ρωσία απορρίπτει το δυτικό αφήγημα για την«παραπληροφόρηση» της, κατηγορώντας το ΝΑΤΟ για επεκτατισμό και υποστήριξη των αντι-ρώσων εθνικιστών στην Ουκρανία αναφέρει το BBC.
Άλλωστε εδω και καιρό η Μόσχα κατηγορείται για διάδοση προπαγάνδας στη Δύση, ωστόσο ειναι η πρώτη φορά που αποδέχεται την δημιουργία μονάδας εξειδικευμένης στην προπαγάνδα.
Πρόσφατο άλλωστε είναι το παράδειγμα του περασμένου Δεκεμβρίου, όταν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία είχε εμπλακεί στις εκλογές των ΗΠΑ και ότι η παρέμβαση της μπορεί να ήταν μετα απο διαταγές του ίδιου του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Η χρήση της προπαγάνδας απο τη Ρωσία ως στοιχείο «υβριδικού πολέμου» αποδείχθηκε καθοριστική κατά τη διάρκεια του 2014 στην προσάρτηση της Κριμαίας και την μετέπειτα εξέγερση στην Ουκρανία.
Να σημειωθεί οτι η Ρωσία έχει βελτιώσει κατά πολύ τις στρατιωτικές της δυνάμεις. Σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press, η Ρωσία θα παραδώσει 170 νέα αεροσκάφη, 905 νέα άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα, καθώς και 17 νέα πολεμικά πλοία.
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Σοϊγκού, ο πρώην αρχηγός του Στρατού Στρατηγός Γιούρι Μπαλουιφσκι (Yury Nikolayevich Baluyevsky ( Юрий Николаевич Балуевский) , δήλωσε ότι μια νίκη στον πόλεμο των πληροφοριών «μπορεί να είναι πιο σημαντική από μια νίκη σε μια παραδοσιακή στρατιωτική σύγκρουση, γιατί είναι αναίμακτη, όμως οι επιπτώσεις της είναι συντριπτικές και μπορούν να παραλύσουν τα κέντρα εξουσίας του εχθρού.»
Πάντως όπως επισημαίνει το BBC, η ΕΕ έχει αναπτύξει μια ειδική ομάδα καταπολέμησης των ρωσικών «μύθων» που διαδίδονται στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, με το όνομα East StratCom Task Force.
Πηγή:onalert.gr
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια