Διαστημικές στολές νέας γενιάς από την Boeing

Οι αστροναύτες της NASA που θα πετούν με το διαστημόπλοιο Starliner της Boeing θα χρησιμοποιούν μπλε, «κομψές» στολές που θα είναι ελαφρύτερες και πιο άνετες από τις γνωστές πορτοκαλί οι οποίες χαρακτηρίζουν την περίοδο των διαστημικών λεωφορείων, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία.

Η παρουσίαση των στολών έγινε στις 25 Ιανουαρίου, και το βάρος της κάθε «Boeing Blue» για το Starliner είναι 9 κιλά (με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό), τη στιγμή που το αντίστοιχο βάρος για τις παλιές στολές των διαστημικών λεωφορείων ήταν 13,6.
Μεταξύ των καινοτομιών που περιλαμβάνουν οι νέες στολές είναι γάντια που επιτρέπουν χειρισμό οθονών αφής, πιο εύκαμπτα υλικά και μαλακά κράνη τα οποία είναι ενσωματωμένα στη στολή. «Είναι πολύ ελαφρύτερη, πιο εφαρμοστή και είναι πιο απλή, κάτι που είναι πάντα καλό» τόνισε ο Έρικ Μπόου, αστροναύτης της NASA. «Τα πολύπλοκα συστήματα έχουν περισσότερους τρόπους για να χαλάσουν, οπότε το απλό είναι καλύτερο σε κάτι τέτοιο».
Ο Μπόου είναι ένας από τους τέσσερις αστροναύτες της NASA που εκπαιδεύονται πάνω στο Starliner της Boeing και το Dragon της SpaceX, που αναπτύσσονται από τις δύο εταιρείες για να δώσουν ξανά στην αμερικανική διαστημική υπηρεσία τη δυνατότητα επανδρωμένων αποστολών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (από την απόσυρση των διαστημικών λεωφορείων και μετά, η NASA αγοράζει θέσεις σε πτήσεις με ρωσικές κάψουλες Σογιούζ). Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι πτητικές δοκιμές με αστροναύτες αναμένεται να αρχίσουν το 2018.
Η Boeing Blue, καθώς και η στολή που αναπτύσσει η SpaceX, έχουν σκοπό να κρατούν ασφαλείς τους αστροναύτες σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης κατά τη διάρκεια αποστολών σε τροχιά. Δεν είναι σχεδιασμένες για διαστημικούς περιπάτους: Οι ογκώδεις στολές που χρησιμοποιούνται για αυτό βρίσκονται ήδη στον ISS. «Η διαστημική στολή λειτουργεί ως εφεδρεία εκτάκτου ανάγκης στα συστήματα υποστήριξης ζωής του διαστημοπλοίου» υπογράμμισε ο Ρίτσαρντ Γουάτσον, στέλεχος του Commercial Crew Program της NASA. «Αν όλα λειτουργούν σωστά, δεν τη χρειάζεσαι. Είναι σαν να έχεις πυροσβεστήρα κοντά στο κόκπιτ».


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια