Sponsor

ATHENS WEATHER

Στις συμπληγάδες η Ελλάδα – Εκβιασμοί από όλες τις πλευρές

Χρέος, ΔΝΤ, αξιολόγηση, φόροι και απαιτήσεις από τη μία πλευρά, προσφυγικό, Τουρκία, Αλβανία, Τσάμηδες από την άλλη… Η Ελλάδα τις τελευταίες εβδομάδες βάλλεται από παντού!

Μεγάλο «θύμα» αυτής της κατάστασης, φυσικά, οι καταρρακωμένοι οικονομικά και ψυχολογικά Έλληνες.

Με ή χωρίς ΔΝΤ αβάστακτο το χρέος
Τον «εκρηκτικό» χαρακτήρα του ελληνικού χρέους τονίζουν σε νέα έκθεσή τους για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους (Debt Sustainability Analysis) οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ. Η έκθεση θα παρουσιαστεί επισήμως προς εξέταση στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου στις 6 Φεβρουαρίου. Όπως αναφέρει δημοσίευμα των «Financial Times», σε μία ακόμη διαρροή που βλέπει το φως της δημοσιότητας και φυσικά ούτε επιβεβαιώνεται αλλά ούτε και διαψεύδεται από το ίδιο το Ταμείο, θα πρέπει να υπάρξει «σαφής ανακούφιση του ελληνικού χρέους», το οποίο χαρακτηρίζεται ως «εξαιρετικά μη βιώσιμο» και μάλιστα η εικόνα του δεν αναμένεται να βελτιωθεί ακόμη και εάν εφαρμοστούν οι επιπλέον μεταρρυθμίσεις που προτείνει το ίδιο το Ταμείο!


Grexit… ξανά!
«Γεννιούνται ξανά αμφιβολίες όχι μόνο για τη σταθερότητα της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και για τη δέσμευσή της να κάνει μεταρρυθμίσεις», σημείωνε λίγες μέρες πριν το άρθρο του έγκριτου περιοδικού Politico. Το δημοσίευμα με τίτλο «Οι ψίθυροι για Grexit ξεκινούν ξανά» με αφορμή τα δύο χρόνια κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, υπενθύμιζε ότι πριν δύο χρόνια ο Αλέξης Τσίπρας πανηγυρικά μιλούσε για το τέλος της λιτότητας και των εξευτελισμών στην Ελλάδα αλλά και για το πόσο κενά μοιάζουν σήμερα τα λόγια του «που είναι πια βετεράνος στην πρωθυπουργία».
Οπως αναφέρεται, επί του παρόντος γεννιούνται ξανά αμφιβολίες όχι μόνο για τη σταθερότητα της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και για τη δέσμευσή της να κάνει μεταρρυθμίσεις. «Δεδομένου ότι η Ελλάδα παραπαίει με τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις, το Eurogroup αναμένεται να κάνει σήμερα μια απογραφή του ελληνικού προγράμματος» γράφει ο αρθρογράφος του περιοδικού.
Στο ίδιο ύφος κινούνται και οι δηλώσεις του προέδρου του επικεφαλής του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής, Παναγιώτη Λιαργκόβα,  πως «αν δεν υπάρξει τέταρτο μνημόνιο, μιλάμε για έξοδο της χώρας από το ευρώ» αλλά και «αν είχε κλείσει η αξιολόγηση πέρσι με τα τότε δεδομένα, δεν θα χρειαζόταν να ληφθεί κανένα πρόσθετο μέτρο, γιατί η οικονομία θα είχε πάρει θετικά μηνύματα».


Πόλεμος για τους «8»
Έφτασαν «παράνομα» στην Ελλάδα το βράδυ του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία, κι από τότε ο Ερντογάν και οι βουλευτές ζητάνε την έκδοση των 8 αξιωματικών προκειμένου να δικαστούν στην χώρα του. Η προχθεσινή απόφαση του Αρείου Πάγου να μην τους εκδόσει, σήμανε την αρχή ενός νέου διπλωματικού πολέμου ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Άσος στο μανίκι των Τούρκων η λύση της συμφωνίας για το προσφυγικό και οι χιλιάδες πρόσφυγες που ο Ερντογάν απειλεί να στείλει στην Ελλάδα.
Το πρωί του Σαββάτου ήταν η σειρά του υπουργού Άμυνας της γειτονικής χώρας, Φικρί Ισίκ να απαιτήσει να σταλούν άμεσα στην πατρίδα τους. Ο Ισίκ επανέλαβε την πάγια θέση της τουρκικής πλευράς ότι ήταν πολιτική η απόφαση της μη έκδοσης κι εξέφρασε την απόλυτη απογοήτευση του για την κρίση του Αρείου Πάγου. Παράλληλα άφησε αιχμές, για την στάση της Ελλάδας απέναντι στην τρομοκρατία. «Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ελλάδας είναι μία απόλυτη απογοήτευση. Μιλώ ξεκάθαρα, δεν ήταν δικαστική απόφαση, αλλά πολιτική», δήλωσε ο Ισίκ από την Κωνσταντινούπολη.


Ο αετός, ο Αλή Πασάς και οι τσάμηδες
7 νεοσύλλεκτοι, αλβανικής καταγωγής, φωτογραφήθηκαν στο Μεσολόγγι, σχηματίζοντας, με τα χέρια τους τον αετό (σύμβολο της αλβανικής σημαίας), και έπειτα ανάρτησαν τη φωτογραφία τους στο Facebook. Γνωστή –και αναμενόμενη– είναι και η συνέχεια: ταραχή, φωνές και ανησυχία στα social media.
Την αντίδραση του Γενικού Επιτελείου Στρατού προκάλεσε εικόνα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην οποία νεοσύλλεκτοι στρατιώτες σχηματίζουν με τα χέρια τους το σήμα του Αλβανικού αετού.
Λίγες ώρες μετά, Αλβανοί βουλευτές ζήτησαν τα «ρέστα», χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα «ρατσιστικό κράτος» κάνοντας ταυτόχρονα άστοχες συγκρίσεις. Όπως αυτή του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα ότι  ο Αλή Πασάς ενέπνευσε την ελληνική επανάσταση.


Μακεδονία ξακουστή;
Σάλο προκάλεσε την περασμένη εβδομάδα η δήλωση του του -ανιστόρητου- νέου προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι. Ο Ιταλός πολιτικός  αποκάλεσε τα «Σκόπια», «Μακεδονία» και χωρίς καμία αίσθηση πραγματικότητας, είπε ευθαρσώς πως ο Μέγας Αλέξανδρος και ο πατέρας του Φίλιπος Β’ ήταν πρόγονοι των Σκοπιανών.
«Η Μακεδονία είναι μια όμορφη χώρα. Όλοι στην Ιταλία γνωρίζουν την Μακεδονία. Γιατί; Γιατί ο Μέγας Αλέξανδρος και ο Φίλιππος ο Μακεδών είναι πολύ δημοφιλείς πρόγονοί σας. Χωρίς τον Αλέξανδρο δεν έχουμε την Ευρώπη, γιατί ήταν ο πρώτος βασιλιάς που σταμάτησε την εισβολή από το Ιράν και από εκείνες τις χώρες. Γι” αυτό τον λένε Μέγα Αλέξανδρο, γιατί ενδυνάμωσε τα ευρωπαϊκά σύνορα», ήταν συγκεκριμένα τα λόγια του Αντόνιο Ταγιάνι, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο ΑΝΤ1, προκαλώντας «θύελλα» αντιδράσεων.

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια