Sponsor

ATHENS WEATHER

Όλα αλλάζουν: Ο Τραμπ με Μει και Πούτιν μεταμορφώνουν τον κόσμο όπως τον ξέραμε μέχρι σήμερα

Η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ ως ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ αποτέλεσε ένα κοσμοϊστορικό γεγονός τις προεκτάσεις του οποίου μόλις τώρα αρχίζουμε να αντιλαμβανόμαστε.

Η δημιουργία ενός άτυπου, πλην όμως ουσιαστικού άξονα μεταξύ Ουάσιγκτον με Λονδίνο αλλά και Μόσχα για την αντιμετώπιση των κρίσιμων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή ήπειρος είναι ένα δείγμα της νέας πολιτικής που φέρνει μαζί του ο Τραμπ.

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ εκλέχθηκε με δύο κυρίαρχα συνθήματα.: Το πρώτο «να δώσουμε στον λαό την εξουσία» και το δεύτερο να «αποξηράνουμε τον πολιτικό βάλτο της Ουάσιγκτον».

Ο νέος Αμερικανός πρόεδρος, όντας μη επαγγελματίας πολιτικός, όπως άλλωστε ο ίδιος έχει δηλώσει, αφού πρώτα σάρωσε εκλογικά  τους επαγγελματίες πολιτικούς, ρεπουμπλικάνους και δημοκρατικούς, τώρα έχει αποδοθεί σε ένα αγώνα για να κάνει πράξη τις υποσχέσεις του:

Μια σειρά από εκτελεστικά διατάγματα μέσα σε λιγότερο από 10 ημέρες (τείχος με το Μεξικό, εμπορικές συμφωνίες,  απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ μουσουλμάνων κ.α.),  δείχνει ότι και θέληση έχει και αποφασιστικότητα να υλοποιήσει αυτά για τα οποία  ο αμερικανικός λαός τον εξέλεγξε.

Αλλά δεν είναι μόνο τα εκτελεστικά διατάγματα για τα οποία ο Τραμπ ταρακουνά τα λιμνάζοντα νερά. Είναι και οι εξωτερικές σχέσεις.

Το τηλεφώνημα στον Ρώσο πρόεδρο Β.Πούτιν, η επίσημη επίσκεψη της Βρετανής πρωθυπουργού Τερέζα Μέι και τα θερμά του λόγια για το BREXIT  και το εγχείρημα της Βρετανίας για ανεξαρτητοποίηση από τις γραφειοκρατικές δομές των Βρυξελών, δείχνουν ένα ξεκάθαρο στίγμα για μια νέα αμερικανική εξωτερική πολιτική, μακριά από την λαίλαπα της παγκοσμιοποίησης.

Πολιτική στην οποία θα έχει συμμάχους την Βρετανία και την Ρωσία

Η επικείμενη άρση των κυρώσεων προς την Ρωσία, χώρα η οποία έχει σταθεί απέναντι στην παγκοσμιοποίηση και η βελτίωση των διμερών σχέσεων, εκτός από μια βαθιά ανάσα ανακούφισης από την παγκόσμια κοινή γνώμη για την αποφυγή μια θερμής σύγκρουσης ανάμεσα στις δύο χώρες, δείχνει επίσης ότι ο Τραμπ θέλει να δημιουργήσει ένα ισχυρό άξονα μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας του ριζοσπαστικού Ισλάμ.

Το νέο αυτό κύμα της πολιτικής του Ν.Τραμπ φαίνεται όμως επηρεάζει και την ίδια την Ε.Ε. για την οποία η γνώμη του Αμερικανού προέδρου δεν είναι καθόλου καλή.

Οι γαλλικές και οι ολλανδικές εκλογές και το γενικότερο κύμα του ευρωσκεπτικισμού που ταρακουνά τα θεμέλια της Ε.Ε. είναι μια τέτοια χαρακτηριστική περίπτωση. Εάν δεν υπήρχε η νίκη Τραμπ στις ΗΠΑ το κίνημα αυτό θα ήταν εξαιρετικά αποδυναμωμένο στην Ευρώπη.

Ήδη ο κόσμος έχει αρχίσει και αντιδρά και στην κάλπη, όπως έγινε με το βρετανικό αλλά και το ιταλικό δημοψήφισμα. Άσχετα εάν η Μαρί Λεπέν η ηγέτης του «Εθνικού Μετώπου» στη Γαλλία ή ο Γκερτ Βίλντερς του PVV καταφέρουν να ανέλθουν στην εξουσία η τάση έχει καταγραφεί.

Η εκλογή Τραμπ, όσο και ανορθόδοξος μπορεί να φαίνεται σίγουρα αλλάζει τα πάντα στο παγκόσμιο σκηνικό.

Σίγουρα η αποστολή του δεν θα είναι εύκολη. Οι αντιδράσεις του «θηρίου» της παγκοσμιοποίησης είναι λυσσώδεις Τα ΜΜΕ έχουν αποδυθεί σε ένα πρωτοφανή αγώνα δημιουργίας αυτού που ονομάζεται «ψευδείς ειδήσεις». Για παράδειγμα το διάταγμα Τραμπ για την απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ έχει επηρεάσει μέχρι στιγμής το πολύ 20 άτομα στην Ευρώπη και 200 στις ΗΠΑ. Παρόλα αυτά δημιουργούν κλίμα «οργής» και «χάους». Ουδέποτε υπήρξε κάτι τέτοιο.

Ταυτόχρονα η ψυχρή αντιμετώπιση της Γερμανίας από την νέα αμερικανική διοίκηση δείχνει την πορεία των πραγμάτων όπως θα εξελιχθούν.

Ο νέος πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ε.Ε. Τεντ Μάλοκ έχει δηλώσει απερίφραστα την αποδοκιμασία του στην μορφή που έχει η Ε.Ε. σήμερα. Σίγουρα η μελλοντική συμβίωση Ουάσιγκτον και Βρυξελλών δε θα είναι καθόλου εύκολη.  Και η Γερμανία και η πολιτική της θα βρεθούν στο επίκεντρο αυτής.

Από τα μέχρι συμπεράσματα είναι ότι οι βασικές αρχές της νέας πολιτικής της Ουάσιγκτον, της Μόσχας και του Λονδίνου φαίνεται να συμπίπτουν σε πολλά σημεία. Σίγουρα θα υπάρξουν προβλήματα, που πηγάζουν από τα επιμέρους συμφέροντα του κάθε κράτους. Το σημαντικό όμως είναι ότι θα υπάρξει  διάλογος μεταξύ τους και μεσα από αυτή τη διαδικασία θα βρεθού οι λύσεις. Άλλωστε στην χθεσινή τηλεφωνική τους  επικοινωνία Τραμ και Πούτιν συμφωνήσαν πως η συνεργασία θα στηριχθεί στη βάση της αμοιβαίας ισότητας μεταξύ τους.

Όπως είπε το Κρεμλίνο οι δύο ηγέτες συμφώνησαν «να αναπτύξουν σχέσεις ίσου προς ίσον».


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια