Ο Γκρούεφσκι χρησιμοποιεί πάλι τον …εχθρό - Ελλάδα
Γράφει ο Γιώργος Πετράκης
«Θύμωσαν» οι εθνικιστές του κ. Γκρούεφσκι στα Σκόπια, με τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος μιλώντας στην Σχολή Εθνικής Άμυνας με θέμα «Τα εθνικά μας θέματα στη βάση του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου»,
επανέλαβε την γνωστή και πάγια ελληνική θέση , ότι η αλλαγή του ονόματος αποτελεί προϋπόθεση για την ευρωατλαντική πορεία της χώρας.
Η αντίδραση αυτή ήρθε με ανακοίνωση που εξέδωσε το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρουέφσκι, σε μια στιγμή μάλιστα που κορυφώνονται οι διεργασίες στα Σκόπια για τον σχηματισμό κυβέρνησης όπου τόσο ο κ. Γκρούεφσκι όσο και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Ζ. Ζάεφ έχουν σχεδόν τις ίδιες πιθανότητες να κερδίσουν την στήριξη των αλβανικών κομμάτων για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Ο κ. Παυλόπουλος στην ομιλία του προειδοποίησε ότι όσο η ΠΓΔΜ «επιμένει στην χρήση ονόματος, το οποίο πέραν της προκλητικής παραχάραξης της Ιστορίας αποπνέει αλυτρωτισμό, δεν έχει ευρωπαϊκή προοπτική», ενώ πρόσθεσε ότι «το ευρωπαϊκό κεκτημένο αποκλείει υποψήφια κράτη-μέλη τα οποία αμφισβητούν, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, το status quo των συνόρων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Σύμφωνα με τα Σκόπια, η στάση του Έλληνα Προέδρου στέλνει «προσβλητικά και ταπεινωτικά μηνύματα στον λαό και το κράτος της «Μακεδονίας» και πρόκειται περί τακτικής με σκοπό την διεύρυνση των διαφορών μεταξύ των δυο χωρών, κάνοντας την επίλυση του θέματος της ονομασίας πιο περιπλοκή, εφευρίσκοντας κίνδυνους, όπως το θέμα της ονομασίας το οποίο θεωρεί ως απειλή στα σύνορα της η Ελλάδα.
Το κυβερνών κόμμα του κ. Γκρούεφσκι κατηγόρησε μάλιστα την Αντιπολίτευση ότι δεν σχολίασε καν τις δηλώσεις του κ. Παυλόπουλου αλλά και τους κρατικούς θεσμούς που σιώπησαν στις δηλώσεις του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Οι δηλώσεις που «θυμίζουν εκείνες της αρχής της δεκαετίας του 90 δεν οδηγούν σε λύση του προβλήματος, αλλά μας φέρνουν πίσω στο 1991 και ακυρώνουν τις προσπάθειες της Δημοκρατίας της Μακεδονίας να εφαρμόσουν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ των δυο χωρών, αναφέρει το VMRO-DPMNE και προσθέτει ότι «αυτά δεν έχουν πια περιεχόμενο όταν ο Έλληνας Προέδρος τουλάχιστον μια φορά τον μήνα μας δηλώνει δημοσίως ότι εάν δεν παραδώσουμε το όνομα της Μακεδονίας δεν θα γίνουμε ποτέ μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ».
Με τις αναφορές αυτές επιχειρείται να μετατεθεί η ευθύνη που εχει η σκοπιανή κυβέρνηση για τον αργό ρυθμό στην εφαρμογή των ΜΟΕ, αλλά και να δοθεί η εντύπωση ότι είναι ο κ. Παυλόπουλος που εμποδίζει την υλοποίηση μιας πολιτικής που υποστηρίζει σθεναρά ο Νίκος Κοτζιάς και η ελληνική κυβέρνηση.
Το κυβερνών κόμμα όμως με την επίθεση εναντίον του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας βρίσκει την ευκαιρία να προβοκάρει και το κόμμα της αντιπολίτευσης.
Στην ίδια ανακοίνωση το VMRO-DPMNE καλεί το SDSM , με δεδομένο όπως λέει ότι η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει την χρήση της ονομασίας «Μακεδονία» και το θέτει ως προϋπόθεση για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε., να δηλώσει το πως σχεδιάζει να δρομολογήσει τις ενταξιακές συνομιλίες με την Ε.Ε. σε έξι μήνες η σε έναν χρόνο όπως διακηρύσσει. Και πρόσθεσε το ερώτημα εάν το SDSM σχεδιάζει να το πράξει αυτό αποδεχόμενο ένα όνομα που δεν θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία».
Με τον τρόπο αυτό ο Γκρούεφσκι επιχειρεί να συσπειρώσει το εθνικιστικό ακροατήριο στην χώρα του, αφήνοντας υπαινιγμούς ότι η αντιπολίτευση είναι έτοιμη να «ξεπουλήσει» το όνομα της χώρας, και έτσι έχει έτοιμο το «αφήγημα» τόσο στο ενδεχόμενο νέων εκλογών, αλλά και στην περίπτωση που τα αλβανικά κόμματα συμμαχήσουν με τον αντίπαλο του Ζ. Ζαέφ και σχηματίσουν κυβέρνηση στα Σκόπια.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια