Ανεβαίνει το θερμόμετρο της έντασης στα Βαλκάνια μετά από μία σχετική περίοδο ηρεμίας
Αφορμή φυσικά αποτελεί η διαμάχη Σερβίας – Κοσόβου με αφορμή ένα τρένο που τις έχει φέρει στο χείλος του πολέμου.
Μάλιστα ο ηγέτης του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι υποστηρίξει ότι η Σερβία προσπαθεί να προσαρτήσει κομμάτι της χώρας του όπως έκανε η Ρωσία το 2014 με την Κριμαία. Πρόκειται για το βόρειο κομμάτι του Κοσόβου στο οποίο εξακολουθούν να ζουν Σέρβοι. Το Βελιγράδι εξάλλου δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου το οποίο θεωρεί δικό του, όπως και η Ρωσία και γι” αυτό θεώρησε ότι μπορούσε να περάσει από εκεί το τρένο που αποτέλεσε τη θρυαλλίδα καθώς ήταν βαμμένο στα χρώματα της σερβικής σημαίας και έγραφε πάνω «Το Κόσοβο είναι Σερβία». Τρένο το οποίο οι Κοσοβάροι δεν άφησαν να περάσει με αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση.
Όπως καταγγέλλει ο Θάτσι το τρένο ήταν προβοκάτσια ώστε να δημιουργηθεί το πρόσχημα για τη Σερβία να επέμβει στρατιωτικά και να προσαρτήσει περιοχές του βορείου Κοσόβου όπου ζουν 50.000 Σέρβοι οι οποίοι αρνούνται την ανεξαρτησία και θέλουν να τους κυβερνά το Βελιγράδι. «Είναι το μοντέλο της Κριμαίας», είπε χαρακτηριστικά. Ουσιαστικά η κατάσταση παραμένει έκρυθμη μετά την αποχώρηση των Σέρβων το 1999 και για το λόγο αυτό παραμένουν στο Κόσοβο 5.000 στρατιώτες του ΝΑΤΟ.
Οι διμερείς σχέσεις Σερβίας και Κοσόβου – που θέλουν να ενταχθούν στην Ε.Ε. – δέχθηκαν πλήγμα όταν ο πρώην πρωθυπουργός του Κοσόβου Ραμούς Χαραντινάι συνελήφθη στη Γαλλία μετά από αίτημα των Σέρβων που τον κατηγορούν για εγκλήματα πολέμου.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια